Zima je stále najkrajšia v Škandinávii: Týchto 5 nádherných miest je toho dôkazom

2021-12-30 10:00:00 |   |    | 

Zima je stále najkrajšia v Škandinávii. Severské štáty sa pravidelne tešia z bohatej snehovej nádielky, čo ešte viac zdôrazňuje krásu okolitej prírody. Inšpirujte sa našimi tipmi a užite si toto ročné obdobie v tej najkrajšej podobe.



 

Pláž Skagsanden, Nórsko

Krajiny na severe Európy vyhľadávajú turisti počas zimy aj kvôli polárnej žiare. Jedným z najlepších miest na jej pozorovanie je pláž Skangsanden. Toto nádherné miesto sa nachádza na ostrove Flakstad, ktorý je súčasťou súostrovia Lofoty. Aj jej okolie má teda veľmi príjemnú atmosféru a môžete sa tešiť na typickú architektúru s farebnými domčekmi. Pripravte sa na to, že dni sú tam počas tohto ročného obdobia veľmi krátke. Odmenou vám však bude to najkrajšie farebné divadlo, aké vám dokáže pripraviť tento prírodný úkaz. Na pláž sa pokojne vyberte tiež cez deň. Nebuďte prekvapení, keď vo vode uvidíte zopár nadšencov. Skagsanden je známa vďaka adrenalínovej zábavke v podobe zimného surfovania. Vtedy sa tam totiž vytvárajú dobré vlny, ktoré si športoví fanatici nechcú nechať ujsť.

 

Rovaniemi, Fínsko

Pokiaľ máte radi Vianoce, tak Rovaniemi budete milovať. Dobrou správou je, že neoficiálne rodisko Santu Clausa tam funguje celoročne. Takže pokojne sa tu môžete vybrať aj v januári či februári a opäť budete mať pocit, že nastal ten najlepší čas na oslavu najkrajších sviatkov. Dedinka veľmi dobre využíva fakt, že sa nachádza v blízkosti polárneho kruhu. Môžete sa tam dokonca vybrať na tour, po skončení ktorej dostanete certifikát o prechode cez tento výnimočný bod. Večer sa už pripravte na pravé vianočné dobrodružstvo. Môžete zájsť na poštu a poslať list Santovi, v reštaurácii si vychutnať tradičné sviatočné pochúťky alebo si pozrieť imitáciu jeho domu. K dispozícii sú večerné vychádzky na saniach ťahaných sobmi, alebo sa prevezte po dedinke a okolí malým polárnym expresom. Pozrieť sa môžete aj na jazdy saní ťahaných psíkmi husky.

 

Ľadová jaskyňa vo Vatnajökull, Island

Dobré podmienky na pozorovanie polárnej žiary majú aj na Islande. Ten sa počas zimy taktiež mení na krásnu zasneženú krajinu a práve vtedy máte ideálnu príležitosť navštíviť jednu z ľadových jaskýň. Tie najkrajšie sa nachádzajú v národnom parku Vatnajökull a na túru ku nim sa poriadne pripravte. Nepostačí vám len zimná obuv, tour operátori vám požičajú špeciálne kovové horolezecké mačky, ktoré vám poskytnú lepšiu stabilitu. Potom sa už môžete vydať na spoznávanie jedného z najväčších európskych ľadovcov, ktorý navyše pokrýva takmer osem percent ostrova. V celom národnom parku sa nachádza dokopy až 30 takýchto jaskýň. Vo viacerých z nich sa môžete pozrieť aj do vnútra, kde sa ocitnete v obklopení čarovnej ľadovej krásy.

 

Zimné kúpanie v mori, Kodaň, Dánsko

Dánsko sa počas zimy preslávilo jednou mrazivou zábavkou. Istotne aj v našich končinách poznáte „ľadové medvede“, ktorí sa chodia otužovať v chladnom počasí priamo do našich riek. V Dánsku sa tento zvyk stal kultovou záležitosťou a na jeho pestovanie potrebujete ešte väčšiu odvahu. Musíte sa totiž ponoriť do mora, ktoré má oveľa chladnejšiu vodu. Aj okolo Kodane sa nachádza hneď niekoľko lokalít, kde pestujú túto nevšednú zábavku. Ak y ste sa nechceli pridať k týmto odvážlivcom, môžete ich prísť aspoň povzbudiť. Potom sa už vyberte na prechádzku historickým centrom, ktoré je počas zimy taktiež nádherné.

 

Bergen, Nórsko

Ešte v časoch pred pandémiou patril Bergen medzi najnavštevovanejšie destinácie. Mal výborné prepojenie s Viedňou, odkiaľ ste si mohli ľahko vychutnať výlet do pravej zimy. Krásne je samotné centrum s prístavnou časťou s domčekmi s farebnými fasádami. No ak si chcete užiť tú pravú krajinku pokrytú veľkým množstvom snehu, vyberte sa na výlet na predmestia a do okolia. Ideálnou možnosťou je rezervovať si lístok na plavbu po fjordoch a pozrieť si túto nádheru počas nezvyčajného výletu. Ak máte chuť, vyberte sa odtiaľ autom do odľahlejších častí, aby ste uvideli aj vidiek, kde už môžete uzrieť polárnu žiaru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa