Park Güell patrí k unikátom Barcelony: 10 zaujímavostí, ktoré o diele Gaudího možno neviete

2022-06-16 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Barcelona, automaticky vám napadne aj Antoni Gaudí. Tento velikán architektúry sa zaslúžil o preslávenie svojho milovaného mesta vďaka množstvu zaujímavých stavieb, ktoré v ňom naplánoval. Popri Sagrade Familia vyniká tiež Park Güell, ktorý mal byť veľmi zaujímavým komunitným projektom.



 

1. Gaudí pôvodne nevymyslel park pre verejnosť, ale súkromný pozemok s vilami, ktoré by postupne predávali novým majiteľom. Jeho plán bol, že navrhne luxusné príbytky s najmodernejšími vymoženosťami, ktoré budú navyše situované na odľahlom mieste s nádherným výhľadom na pobrežie. Najprv postavili dve budovy, ktoré slúžili ako prototyp a v jednej z nich mal bývať správca areálu. Tieto vily si nakoniec medzi sebou rozdelili Eusebi Güell a Antoni Gaudí. Pomocou nich chceli prilákať investorov, vďaka ktorým by získali peniaze a vybudovali ďalšie domy pre nových obyvateľov. No to sa im nepodarilo, preto z neho urobili voľný park pre verejnosť, ďalšie obytné budovy už doňho nepridávali.

2. V architektovom dome sa už v súčasnosti nachádza múzeum venované jeho životu. Uvidíte tam viacero predmetov, ktoré mu patrili a dozviete sa všetky podstatné zaujímavosti. Čo je však dôležité, vo vile sa podarilo uchovať pôvodný nábytok. Aj ten navrhol samotný Gaudí a je vrcholom celej prehliadky.

3. Prvú fázu projektu dokončili za necelé štyri roky, celkovo však dostavba parku trvala štrnásť rokov. Už počas Güellovho života ho sprístupnili pre verejnosť. Veľmi obľúbeným miestom je hlavná terasa. Turisti si odtiaľ chodia pozerať nádherné pobrežie a centrum mesta. Veľmi často sa tam konajú aj malé hudobné a tanečné vystúpenia, ktoré prinášajú ukážku tradičnej katalánskej hudby.

4. Hlavnou inšpiráciu pri vzniku areálu bola príroda. Gaudí tvrdil, že nič v nej nemá strohé rovné línie. Preto na jednotlivých stavbách vidíte príjemne pôsobiace oblé krivky, pestré farby a taktiež sú do nich zakomponované také drobnosti ako mušle, ktoré doniesli z tunajších pláží. Krásu prírody podčiarkujú nádherné stromy a rastliny, ktoré sú v celom parku.

5. Architekt mal v pláne, že na tomto krásnom mieste vytvorí 60 domov, ktorých obyvatelia budú žiť spoločným komunitným životom. Dominantnou časťou je sála, do ktorej umiestnil množstvo stĺpov a urobil mozaikové zdobenie stropu. Pôvodne chcel mať na tomto mieste trhovisko, kde by si majitelia domov mohli raz týždenne nakúpiť.

6. Viacerí ľudia sem prichádzajú kvôli vyhliadke z hlavnej terasy. Málokto však vie o tom, že sa v parku nachádza ešte jedno lepšie miesto s krajším výhľadom. To je umiestnené na najvyššom bode a volajú ho El Turó de les Tres Creus, teda miesto s troma krížmi. Odtiaľ uvidíte všetky hlavné pamiatky v širšom centre.

7. Gaudí nenavrhol úplne všetky budovy v parku. Niektoré domy, dokonca aj vrátane toho, kde sa nachádza múzeum, boli postavené vďaka návrhom Francesca Berenguera. Gaudí však žil na tomto mieste až do svojej smrti.

8. Po sprístupnení parku verejnosti sa tam v tých časoch nevyskytovalo až toľko zelene. V roku 1977 tam však nechali priniesť dreviny až z Rakúska a tie vysadili v jednej z hlavných častí areálu.

9. Park denne navštevujú tisíce návštevníkov. Najmä počas hlavnej sezóny sa pripravte na dlhšie čakacie doby a veľké množstvo ľudí. Keď sa chcete vyhnúť tomuto ošiaľu, zájdite aj do odľahlejších priestorov. Väčšina ľudí sa totiž združuje len v hlavnej – monumentálnej časti. Tá je však len vrcholom prehliadky a predtým by ste sa mali prejsť krásnou prírodnou oblasťou s niekoľkými vychádzkovými trasami.

10. Antoni Gaudí si v parku po prvýkrát vyskúšal techniku skladania mozaiky „trencadís“. Najviditeľnejšia je na známych jaštericiach, ktoré sa nachádzajú aj na barcelonských suveníroch. Tento krásny farebný efekt vytvoril tak, že keramiku rozsekal na malé nerovnaké kúsky, ktoré potom dával dokopy do väčšieho obrazca.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa