Na vlastnej koži: Preskúmali sme nádherné okolie Hamburgu

2022-05-31 07:30:00 |   |    | 

Dovolenku s rodinou nemusíte stráviť iba pri mori. Deti síce pláže a oddych pod slnečníkom obľubujú, ale zároveň majú radi rôzne aktivity, ktoré ich počas výletov zabavia. Jeden výborný tip máme pre vás v Nemecku. Do Hamburgu sa dostanete letecky z Viedne a potom sa už pripravte na zaujímavé skúmanie tunajšieho vidieka.



 

Na bicykli alebo na túru po nemeckej divočine

Lüneburger Heide (Lüneburgské vresovisko) sa nachádza na severe Nemecka. V krajine patrí medzi najnavštevovanejšie národné parky. Podarilo sa mu totiž uchovať jednu unikátnosť. Do tejto oblasti sa nemôže chodiť autom, výnimku má len zásobovanie. Od vstupu tam môžete vkročiť len pešo, na bicykli alebo využijete služby kočov s koňmi.

V lete je to mimoriadne vyťažená oblasť, preto turistom ponúkli zaujímavú službu. Z Hamburgu sa dostanete do Buchholzu vlakom a odtiaľ už pôjdete kyvadlovou dopravou priamo do parku. Cesta trvá menej ako hodinu a na mieste si môžete prenajať aj bicykle. Odtiaľ sa vyberte na túru, pretože k dispozícii máte stovky kilometrov chodníkov a cyklistických trás.

Nájdete tam jednoduché cesty, ktoré trvajú niečo vyše hodiny a zvládnu ich aj malé deti. Alebo choďte na niečo náročnejšie a prejdite väčšiu časť oblasti. Prechádzka pravou divočinou s pár domčekmi a nádhernými výhľadmi sa stane vašou srdcovou záležitosťou. Ubytujte sa priamo v blízkych dedinkách a odtiaľ sa už vyberte každý deň na iné zaujímavo miesto.

 

Od augusta sa premení na fialové kráľovstvo

Mnohí si dávajú otázku, kedy je najlepšie navštíviť túto oblasť. Ak máte radšej pokojnejšiu atmosféru a chcete sa vyhnúť turistom, choďte do Lüneburger Heide v máji alebo začiatkom júna. V hlavnej sezóne zas ľudia preferujú august. Vtedy totiž kvitne v tomto národnom parku vres a dlhé lány lúk sa premenia na fialové kráľovstvo. Kam sa obzriete, tam uvidíte túto nádheru.

Vtedy vám stačí jednoduchá prechádzka po hlavnom chodníku pre kone, aby ste sa pokochali rozkvitnutou krásou okolo vás. Vresová sezóna sa zvyčajne končí v prvý septembrový týždeň, keď už potom v Lüneburger Heide začína opäť pokojnejšie obdobie ideálne aj na dlhšiu turistiku. Ešte pred vstupom do parku sa zastavte v informačnom centre, kde je situované malé múzeum o zaujímavostiam z tohto regiónu.

 

Stretnutie s pastiermi oviec

Po divokých lúkach sa môžete prejsť aj na koni, aby ste si to tu užili ako naši predkovia. Na prechádzkach sa pripravte na ďalšie prekvapenie. V celej oblasti majú niekoľko košiarov, v ktorých chovajú najmä ovce vhodné na vlnu.

Ak budete mať šťastie, stretnete stáda priamo na paši, kde sa môžete porozprávať s pastiermi a pozrieť sa, ako s nimi dokážu pracovať cvičené psy. Majitelia oviec sú zvyčajne veľmi zhovorčiví a ochotne sa s vami podelia o zaujímavosti o ich práci.

Jedinečná oblasť bez áut ponúka aj vysoko kvalitné lesné plody. Tie okrem iných využíva i malý miestny liehovar na výrobu ginu, ktorý získal niekoľko prestížnych ocenení. No a v neposlednom rade si vychutnajte koláče z čiernej pohánkovej múky, ktorá sa pestuje v týchto končinách a je veľmi zdravá.

 

Piknik uprostred jablkového sadu

Z Hamburgu máte priame spojenie aj do Stade. Tam sa tiež dostanete do jednej hodiny. Celá oblasť okolo tohto historického mestečka je známa vďaka pestovaniu jabĺk. Patria medzi najväčších distribútorov v krajine. Najznámejším sadom je Herzapfelhof, ktorý spĺňa štandardy bio fariem. Ak chcete niekoho potešiť jablkom s vlastným nápisom, na počkanie vám ho vyrobia pomocou lasera. Najlepšie obdobie na návštevu tejto lokality je na jar, keď sú všetky stromy krásne rozkvitnuté alebo potom počas jesene, keď si už môžete z konára odtrhnúť chutné šťavnaté plody.

V sade ponúkajú aj jednu zaujímavosť pre turistov. Vezmite si z tunajšieho bistra košík s rôznymi dobrotami a choďte sa najesť k niektorému z piknikových stolov, ktoré sú rozmiestnené na rôznych miestach v sade. Pre väčšie skupiny ponúkajú aj zážitkovú jazdu vo „vláčiku“. Počas nej si sadnete do špeciálnych vozíkov urobených z paliet na jablká, ktoré ťahajú malým traktorom.

 

Ako vyzeral Hamburg v minulosti?

Kedysi nebol hlavným mestom tejto oblasti Hamburg, ale Stade. Ťažilo zo svojej významnej pozície a za tejto éry sa im podarilo postaviť viacero historicky vzácnych domov v centre, ktoré sa uchovali až dodnes. Zastavte sa aj pri soche rybárky, ktorá bola kedysi obľúbenou predavačkou v mestečku.

Pozrite si tiež tunajší park a staré veterné mlyny, prerobené na nové atrakcie. V širšom centre nájdete aj typické sedliacke domčeky, ktoré stavali po celom regióne. V niektorých z nich sa nachádzajú menšie výstavy či múzeá. Nevynechajte ani možnosť hodinovej plavby po tunajšej rieke, počas ktorej vám povedia zaujímavosti o histórii Stade a celého regiónu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa