Nocujte štýlovo: V bývalej základni MI6 je dnes luxusný hotel

2022-09-13 12:00:00 |   |    | 

Dovolenkári už dávno netúžia len po hoteloch, ktoré im okrem miesta na vyspanie neponúknu nič špeciálne navyše. Lákajú ich zaujímavé lokality, budovy s pútavou históriou alebo originálny koncept. Všetky tieto parametre spĺňa aj St. Ermin`s Hotel v Londýne. Na tomto mieste totiž kedysi v minulosti trávili čas tajní špióni.



Uchovali čaro historickej budovy

Hotel St. Ermin`s sa nachádza v historickej budove z viktoriánskej éry, ktorá patrí medzi najkrajšie stavby v meste. Má vynikajúcu polohu, keďže sa nachádza veľmi blízko Buckinghamského paláca a taktiež Trafalgarského námestia. Hotel musel prejsť v novodobých dejinách rozsiahlejšou rekonštrukciou, pretože niektoré zastaralé priestory potrebovali vynoviť. Podarilo sa im to mimoriadne vkusných spôsobom, pretože uchovali čaro historickej budovy, do ktorej citlivo vniesli len pár moderných prvkov. V minulosti sa tam stretávala anglická smotánka a inteligencia a konali sa tam tiež dôležité rokovania, ktoré vstúpili do dejín krajiny.

 

 

Hotel otvorili už na konci 19. storočia

Budovy súčasného hotela boli už v minulosti súčasťou úzkeho centra, počas svojej histórie preto viackrát menili svoje podobu. Naposledy sa tam nachádzalo šľachtické sídlo, z ktorého nakoniec urobili hotel. Ten po prvýkrát otvorili v roku 1899, takže vďaka tomu patrí medzi najstaršie v Londýne. Jeho rekonštrukciu vtedy dostal na starosť viktoriánsky architekt J. P. Briggs, ktorý sa venoval najmä výstavbe divadiel. I preto majú viaceré miestnosti tak dramatické prvky a vyzerajú aj po rokoch nadčasovo a pompézne.

 

 

Kedysi tu vraj žil mních so zázračnými schopnosťami

Miesto súčasného hotela bolo obývané už od 6. storočia, keď do tejto oblasti utiekol pred pandémiou mních Ermin z Walesu. Založil kláštor a veľmi rýchlo sa preslávil niekoľkými zázrakmi, takže ho začali miestni ľudia uctievať a vážili si ho. Jedna z legiend hovorí, že údajne mal palicou búchať o zem a tam sa potom objavil prameň vody, ktorá bola pre obyvateľov v minulosti tak dôležitá. Ďalší príbeh sa zase týka draka, ktorého údajne Ermin porazil v statočnom súboji. V 15. storočí preto nechali na tomto mieste postaviť kaplnku, ktorú zasvätili práve tomuto mníchovi. Henrich VII. veril, že ho svätec zachránil počas jednej z ciest z Francúzska, keď ho na mori zastihla silná búrka.

 

 

Sídlila tu Churchillova tajná armáda aj MI6

Jedným z najväčších lákadiel hotela je, že sa v minulosti stal aj centrom špiónskeho sveta. Winston Churchill tam počas 2. svetovej vojny zvolal zasadnutie svojej tajnej armády, ktorá mala na starosti špionáž a iné činnosti v celej Európe. Počas prvých mesiacov sa preto prízemie hotela stalo miestom, kde sa stretávali tajní členovia tohto spolku, vymieňali si informácie a spriadali plány, ako ovplyvniť vojnu. O dve poschodia vyššie bol zas salónik, obľúbený medzi agentmi MI6. Špióni sa tam oficiálne stretávali na obed, v skutočnosti si však prišli vymieňať cenné správy. Preto bol hotel všeobecne známy aj ako základňa tejto organizácie. Hovorí sa tiež, že sa tam udiali aj stretnutia s ruskými tajnými, ktorí robili dvojitých agentov.

 

 

Špiónska misia pre deti so zaujímavou odmenou

Luxusný hotel myslí aj na najmenších zákazníkov. Pre deti pripravili viacero prekvapení ako napríklad indiánsky stan v izbách či záhrada s úľmi, ktorá je inšpirovaná jedným z príbehov z knihy Rozprávky pre deti. No tou najväčšou zaujímavosťou je, že sa aj oni môžu zahrať na špiónov. Každé dieťa dostane pri check-ine knihu, v ktorej sú napísané rôzne aktivity. Mnohé z nich nadväzujú na hotelovú históriu, takže sa aj naučia niečo o  dejinách. Po zodpovedaní všetkých otázok získajú tajný špiónsky pas, za ktorý dostanú v Caxton Bare jeden nealkoholický drink. Čo je zaujímavé, pochutnajú si na ňom na rovnakom mieste, kde sa skutočne v minulosti stretávali špióni.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa