Najkrajšie námestia v Ríme - povinná zastávka každého turistu

2022-10-10 14:00:00 |   |    | 

Rím patrí medzi najnavštevovanejšie mestá na svete. Jedným z dôvodov sú aj jeho nádherné námestia. Každé z nich má jedinečnú atmosféru a predstavuje taliansku metropolu v inom svetle. Túto šesticu by ste mali zaradiť medzi povinné zastávky počas vašej najbližšej návštevy.



 

Benátske námestie

Z historického hľadiska je Piazza Venezia jedným z najdôležitejších námestí v meste. Táto oblasť bola totiž osídlená už počas obdobia starovekého Ríma. Postupne ju niekoľkokrát prestavali a na námestia pribúdali stále novšie a vzácnejšie budovy. V súčasnosti sa práve v tomto bode stretávajú štyri hlavné rímske ulice. S veľkou pravdepodobnosťou preto po námestí prejdete niekoľkokrát počas vašej dovolenky.

V minulosti sa na ňom v určitom období nachádzala budova, v ktorej bolo pápežské sídlo. Momentálne pútajú pozornosť dve významné stavby. Prvou je Vittoriano, pamätník Viktora Emanuela II., ktorý nesie pomenovanie Oltár vlasti. Postavil ho významný architekt Guiseppe Sacconi a vo vnútri tejto majestátnej stavby sa nachádza hrobka neznámeho vojaka.

Druhou dominantou je Palazzo Venezia, ktorý patrí medzi najkrajšie renesančné budovy v meste. Prináša však so sebou aj kúsok smutnej histórie, pretože tam kedysi bolo hlavné sídlo fašistickej strany a z jeho balkóna robieval Mussolini svoje veľké prejavy.

 

Námestie Navona

Už prvý pohľad na toto námestie vám bude dôverne známy. Nachádza sa tam totiž jedna z najznámejších fontán v Ríme. Nazývajú ju Fontána štyroch riek a symbolicky predstavuje štyri dôležité veľtoky – Dunaj, Gangu, Níl a Rio de la Plata.

Námestie Navona má netradičný tvar. Spôsobené je to tým, že sa tam v dávnej minulosti nachádzal štadión pre 20 000 divákov, ktorý bol väčší ako Koloseum a využíval sa na rôzne podujatia. Keď ho v 15. storočí zbúrali, tak tu začali budovať práve toto námestie. A vďaka tomu má dnes väčšiu rozlohu a zaujímavejší tvar.

Ďalšou výhodou je, že sa nachádza v blízkosti dôležitých rímskych pamiatok. Z Navony je to na skok ku fontáne di Trevi a Španielskym schodom a taktiež ku Panteónu.

 

Námestie del Popolo

Na tomto mieste sa kedysi nachádzal jeden z hlavných vstupov do Ríma. Námestie del Popolo dnes láka pozornosť kvôli 24 metrov vysokému obelisku, ktorý pochádza z Egypta. Je druhým najstarším, ktorý uvidíte v meste. Ďalšou dôležitou pamiatkou je pôvodná brána, ktorá nesie rovnaké pomenovanie.

Uvidíte tam tiež dva kostolíky (baziliku Santa Maria del Popolo zdobia obrazy samotného Caravaggia!), historické budovy a dostanete sa odtiaľ do troch dôležitých rímskych ulíc. Charakteristickou súčasťou tohto námestia je park Pincio, ktorý sa rozprestiera aj na kopci a máte odtiaľ perfektný výhľad na del Popolo a jeho blízke štvrte.

 

Námestie Della Rotonda

Niektoré námestia sú vyhľadávané kvôli historickým pamiatkam, iné kvôli atmosfére a existuje aj pár takých, ktoré vám skĺbia oba tieto tromfy. Jedným z nich je Della Rotonda, kde sa nachádza jedna z najnavštevovanejších rímskych pamiatok – Panteón. Pred ním je nádherná renesančná fontána, ktorá pochádza zo 16. storočia.

Aj na tomto mieste uvidíte majestátny obelisk, ale tiež starý kostol, ktorý je zasvätený Panne Márii. No okrem týchto atrakcií sa môžete tešiť na viacero štýlových podnikov s pravou talianskou gastronómiou, ktoré prinášajú originálnu atmosféru tejto krajiny. Obzvlášť zaujímavé je to na Della Rotonda vo večerných hodinách, keď sú pamiatky nasvietené a všade panuje čulý ruch.

 

Kapitolské námestie

Po príchode na Kapitolské námestie budete mať pocit, že ste ho už niekedy v minulosti videli. V skutočnosti sa s veľkou pravdepodobnosťou nemýlite, pretože jeho podobizeň je vyobrazená na 50-centovej minci.

Rozprestiera sa na jednom zo siedmich rímskych kopcov a jeho symbolom je veľkolepé schodisko podľa návrhu Michelangela Buonarottiho. Nájdete tam aj jedno z hlavných rímskych múzeí a taktiež známu sochu, ktorá zobrazuje dvojčatá Romula a Rema, ktorí prežili vďaka vlčici a pokladajú sa za zakladateľov Ríma.

 

Campo dei Fiori

Campo de Fiori (v preklade "kvetinový trh") je po Piazza Navona druhým najobľúbenejším námestím v historickom centre. Od pondelka do soboty ho cez deň zapĺňajú desiatky stánkov s kvetmi, ovocím a zeleninou a večer sa mení na miesto stretnutí, posedení pri pohári vína a zábavy.

V minulosti však rozhodne nepôsobilo rovnako príjemne, konali sa tam totiž verejné popravy, čo dodnes pripomína pôsobivá socha Giordana Bruna, ktorého na tomto mieste v roku 1600 upálili za kacírstvo. Okrem nej si všimnite tiež vzácne budovy, napríklad Palazzo Orsini.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa