Poklady na pevnine i ostrovoch: 8 chorvátskych miest na zozname UNESCO

2022-10-12 13:00:00 |   |    | 

UNESCO hľadá v každej krajine tie najväčšie vzácnosti, ktoré môžu aj takýmto spôsobom chrániť a dostať viac do povedomia ľudí. V Chorvátsku majú takýchto zaujímavostí neúrekom a vybrať tie najvzácnejšie nebolo pre odborníkov istotne jednoduché. Nájdete medzi nimi aj miesta, ktoré dôverne pozná aj mnoho Slovákov.



 

Plitvické jazerá

Národný park Plitvické jazerá patrí od roku 1979 nielen na zoznam UNESCO, ale aj medzi najnavštevovanejšie atrakcie v Chorvátsku. Pre Slovákov majú výnimočný význam i kvôli tomu, že sa im k tomuto miestu viažu spomienky na jednu z častí obľúbených Winnetuoviek. Ročne toto miesto navštívi viac ako milión ľudí z celého sveta. Domáci uprednostňujú neskorú jeseň, keď tam už nie je toľko turistov, vychutnajú si Plitvice len pre seba a navyše odeté vo farebnom šate. Veľké čaro majú aj počas leta, keď je všade okolo nich veľa zelene a vďaka tomu ešte viac vynikne ich tyrkysová voda. Tú sa darí uchovať vďaka tomu, že ľuďom zakázali kúpať sa v nich alebo robiť akékoľvek športy. Vďaka tomu sa do vody prestali dostávať baktérie a farba zostáva naďalej jasná a priezračná. Dokopy sa tam nachádza šestnásť jazier, ktoré sú prepojené vodopádmi. Popri nich prechádza vyhliadková trasa, ktorá ponúka tie najkrajšie výhľady.

 

Historické centrum, Dubrovník

Aj druhá atrakcia z Chorvátska sa dostala na zoznam UNESCO v roku 1979. Centrum Dubrovníka spája s Plitvickými jazerami aj jedna ďalšia vec. I v tomto prípade ho totiž preslávili filmári, ktorí tam prilákali ešte viac turistov. Dubrovník je známy zo série Hry o tróny. Dokonca tu organizujú špeciálne prehliadky, počas ktorých vás zavedú na všetky dôležité lokality nakrúcania. Historické centrum uchvátilo už anglického básnika Lorda Byrona, ktorý ho nazval perlou Jadranu. Okolo mesta sa týčia dva kilometre dlhé hradby, ktoré už od dávna chránili jeho obyvateľov. Taktiež sa tam nachádza nádherný goticko-renesačný palác Sponza. Najznámejšou ulicou je Stradun, kde sú situované najznámejšie podniky.

 

Historické pomníky na cintorínoch - stećáky

Na UNESCO zozname sa nachádzajú aj menej známe atrakcie, ktoré sú však z historického hľadiska veľmi cenné nielen pre krajinu, ale aj pre zvyšok Európy. Tak tomu je aj v prípade stećákov, teda voľne stojacích náhrobných kameňov. Používali sa počas stredoveku a boli vyrobené najmä z vápenca. V Chorvátsku ich nájdete na mnohých cintorínoch. Niekoľko kusov sa nachádza aj v Bosne a Hercegovine a v Čiernej Hore. Najstarší zachovaný pomník pochádza z 11. storočia. Majú množstvo dekoratívnych motívov, ktoré sa líšili podľa jednotlivých regiónov a navyše stále odrážali aj európske tradície. Väčšina z nich má podobu len jednoduchého kameňa, majetnejší ľudia si dovolili zaplatiť prácnejšie kríže, ktoré sa objavovali podstatne neskôr.

 

Diokleciánov palác, Split

Medzi zaujímavosťami UNESCO nechýba ani ďalšie turisticky obľúbené mesto – Split. Jeho najväčšou dominantou je Diokleciánov palác, ktorý pochádza z 3. storočia. Postaviť ho nechal rímsky cisár Dioklecián, pretože v ňom chcel stráviť dôchodok a v pokoji tam dovládnuť. Na jeho pokyn začali palác budovať na krásnom opustenom mieste s výhľadom na more. No ako započali tieto práce, robotníci potrebovali nájsť bývanie pre seba a svoje rodiny. Z toho dôvodu sa pustili do stavby domov, ktoré situovali v blízkosti paláca. Tak sa postupne začalo rozširovať celé centrum Splitu, ktoré taktiež patrí medzi vyhľadávané atrakcie.,

 

Trogir

Neďaleko Splitu sa nachádza aj jedno z najkrajších chorvátskych miest Trogir. Jeho historické centrum sa rozprestiera na malom ostrove medzi pevninou a väčším ostrovom Čiovo a medzi chránené lokality UNESCO pribudol v roku 1997. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí katedrála a budovy v jej blízkosti z 11. až 13. storočia, ako aj vstupné brán do mesta či stredoveká pevnosť Kamerlengo. Turisti obľubujú aj promenádu s plachetnicami a jachtami.

 

Starigradská pláň, Hvar

Niekoľko UNESCO pamiatok nájdete aj na chorvátskych ostrovoch. Spomedzi nich vyniká Starigradská pláň, ktorú uvidíte na obľúbenom Hvare. Ide o oblasť, ktorú 4. storočí osídlili Gréci. Známa bola vďaka pestovaniu hrozna a olív a až dodnes sa tam stále nachádza niekoľko parciel, kde majú vysadené tieto plodiny. Je svedectvom pôvodného historického poľnohospodárstva. Uvidíte, ako kedysi členili jednotlivé pozemky a tiež, ako sa starali o svoje statky. Okrem krásnej prírody a sadov tam patria tiež vidiecke dobové domčeky.

 

 

Bazilika svätého Eufrázia, Poreč

Na zozname UNESCO je od roku 1997 ako skvelý príklad ranokresťanskej architektúry zapísaná aj bazilika svätého Eufrázia v Poreči. S jej výstavbou začali v roku 553 s využitím marmarského mramoru zo staršieho svätostánku, ktorý stál na rovnakom mieste predtým. Dnes tvorí bazilika, kombinujúca klasické a byzantské prvky, spolu s átriom, baptistériom a biskupským palácom najlepšie najzachovalejší komplex svojho druhu.

 

Katedrála sv. Jakuba, Šibenik

Výnimočnú historickú pamiatku ponúka aj Šibenik. Katedrála sv. Jakuba bola postavená v rokoch 1431 až 1535 a prezentuje prechod gotiky na renesanciu, ako aj vplyvy troch rôznych regiónov – severného Talianska, Dalmácie a Toskánska. Jej architekti využili pri tvorbe klenby a kupoly výnimočné konštrukčné techniky a obrovský význam má aj vlys so 17 sochami tvárí mužov, žien a detí.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa