Najkrajšia zastávka na ceste k moru: Tieto dedinky neďaleko Plitvíc si nás úplne získali

2023-05-26 13:00:00 |   |    | 

Cesta zo Slovenska na letnú dovolenku k chorvátskemu pobrežiu je najmä pre rodiny s deťmi zdĺhavá. Preto si mnohí hľadajú rôzne alternatívy na zastávky, počas ktorých by sa trošku poprechádzali a spoznali niečo nové a zaujímavé. Jednou z takýchto možností je dvojica dedín Rastoke a Slunj, ktoré sa nachádzajú tesne pri sebe. Obklopené sú nádhernou prírodou a ponúkajú aj kus pútavej histórie.



 

Od vodného mlyna po prvú osadu

História Rastoke sa začala písať v 17. storočí. Pre vznik osady vybrali nádherné miesto pri rieke Slunjčica, ktorá tadiaľ preteká cez travertínové skaly. Prví obyvatelia sa rozhodli, že tam postavia mlyn, v ktorom budú vyrábať múku aj pre okolité dedinky. Postupne ku nim pribudlo niekoľko ďalších a keďže sa mlynárom s rodinami nechcelo dochádzať, neskôr tam vybudovali aj obydlia a zo základu s pár mlynmi sa zrazu stala osada. Domy boli postavené najmä na prelome 19. a 20. storočia. Viaceré z nich sa podarilo uchovať až dodnes a spolu so samotnými mlynmi patria medzi hlavné atrakcie tohto regiónu.

 

Pochutnajte si na domácom pstruhovi

Ak máte chuť, môžete sa prejsť okolo celej osady Rastoke. Vedie tadiaľ chodník, z ktorého budete mať krásnu vyhliadku na dedinku, rieku i okolitú prírodu. Zájdite aj do tunajšieho skanzenu. V ňom sa môžete pozrieť do niektorých starých domčekov a najväčšou atrakciou je mlyn, v ktorom vám prezradia všetko o jeho fungovaní, o spracovaní obilia a taktiež o histórii mlynárstva.

Uvidíte i nádhernú záhradu a odtiaľto si najlepšie pozriete vodopády, ktoré pretekajú okolo domčekov a vytvárajú priam rozprávkovú atmosféru. Voda v tunajších riečkach je priezračne čistá, vďaka tomu sa tam darí aj chovu rýb. Z tohto regiónu pochádza lokálny druh pstruha, ktorý patrí medzi miestne špeciality. Najčastejšie ho pripravujú jednoducho grilovaného alebo pečeného v rúre. K tomu podávajú zemiaky a čerstvú zeleninu.

 

Vodopády Slunj

Ešte známejšie ako Rastoke je mestečko Slunje, ktoré je aj podstatne staršie. Jeho história siaha až do 12. storočia. Vždy bolo v centre záujmu nepriateľov, preto museli okolo neho postaviť múry, ktoré ho pred nimi chránili. V súčasnosti ho turisti vyhľadávajú kvôli jeho malebnej atmosfére. Práve tam totiž nájdete vodopády, ktoré pretekajú priamo medzi domčeky. Aj táto oblasť je známa kvôli rybárčeniu, ale tiež  kvôli dobrým podmienkam pre vodné športy.

Tunajší obyvatelia mali od nepamäti ako hlavný spôsob obživy poľnohospodárstvo. Venovali sa rybolovu a obrábaniu pôdy, ktorá tu bola vždy veľmi úrodná. Preto až dodnes tvorí pre nich jednu z hlavných pracovných činností. Druhou je turizmus, ktorý sa v tejto lokalite veľmi rozmohol. V Slunje nájdete aj ubytovanie v súkromí a menšie penzióny, ktoré tvoria značnú časť ich zárobkov.

 

Čo vidieť v okolí?

Okolie Slunje a Rastoke ponúka viaceré možnosti na výlety. Takže keď sa vám nechce dovolenkovať pri mori, toto je ideálne miesto, kde rozložiť svoj hlavný stan. Okrem spomínaných vodných športov sú to napríklad jaskyne v okolí, pozostatky rímskych budov, krásna tiesňava a taktiež si to tu môžete obzrieť na bicykli.

 

Spojte ich s návštevou Plitvíc

Top atrakciou v Chorvátsku sú nepochybne Plitvické jazerá. Dobrou správou je, že Slunj a Rastoke sa nachádzajú pri tomto národnom parku, takže si môžete naplánovať výlet hneď na obe miesta. Slunj je vzdialené len niečo vyše dvadsať kilometrov od Plitvíc, takže všetko stihnete pohodlne navštíviť aj počas jedného dňa.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa