Berlínska televízna veža: Pomstil sa pápež komunistom?

2023-02-22 12:00:00 |   |    | 

Súdruhovia z NDR sa chcú blysnúť pred Západom. Rozhodnú sa preto vybudovať neprehliadnuteľný symbol socialistického pokroku. Vo východnom Berlíne postavia novú dominantu mesta, ktorá má zatieniť všetky kostoly v širokom okolí. To sa im ale kvôli jednému „drobnému“ detailu nakoniec nepodarí!



 

Vláda Nemeckej demokratickej republiky plánuje modernizáciu centra východného Berlína. Po dlhých diskusiách súhlasí s výstavbou televíznej veže pri Alexandrovom námestí. Ambiciózny projekt dostáva na starosť architekt Hermann Henselmann (1905-1995).

Stavať sa podľa jeho návrhu začína na jar 1965. Načierno, čo ale nikoho netrápi! Nevyhnutné povolenia úrady vydajú neskôr. Nová pýcha východonemeckého komunistického režimu je oficiálne otvorená v októbri 1969. Neobíde sa to bez veľkých osláv, ktoré však sprevádzajú aj posmešky mnohých Berlínčanov.

Biela veža zo železobetónu je vysoká 365 metrov. Vo vrchnej časti má kupolu s priemerom vyše 30 metrov, ktorá v sebe ukrýva vyhliadkovú terasu a otáčavú reštauráciu. Komunisti si nemôžu unikátnu stavbu vynachváliť. V rámci propagandy ju vykreslia ako symbol socialistického pokroku, víťaziaceho nad cirkvou. Nikto z nich samozrejme neprizná, že si jej výslednú podobu predstavovali trochu inak.

Radosť im kazí veľký svetelný kríž, ktorý sa za slnečného počasia kvôli použitému materiálu nečakane objavuje na lesklom povrchu kupoly. Vyskúšali, čo sa dalo, aby túto nepríjemnú „vadu“ odstránili. Márne! Preto sa ju snažia ukryť za hradbu klamstiev. Nemci však vedia svoje. Pre novú dominantu sa vžije škodoradostná prezývka „pápežova pomsta“ či „Svätý Walter“, a to podľa generálneho tajomníka Zjednotenej socialistickej strany Nemecka, Waltera Ulbrichta (1893–1973)…

Dnes sa berlínskej televíznej veži väčšinou hovorí Alex podľa Alexandrovho námestia. Vďaka pridanej anténe je ešte o tri metre vyššia, pred niekoľkými rokmi prešla nákladnou rekonštrukciou a ľudia kvôli návšteve jej kupoly neváhajú stáť dlhé hodiny v rade.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa