Ako odtlačok prsta: Chorvátsky ostrovček je svetovým unikátom

2023-02-23 08:00:00 |   |    | 

Chorvátsko je krajinou tisícich ostrovov. Údaje o ich presnom počte sa rôznia, rozlohu vyše 50 kilometrov štvorcových ich má presne pätnásť. Nemenej zaujímavé sú však aj niektoré drobné neobývané ostrovčeky, napríklad Galešnjak v tvare srdca či skutočne unikátny Bavljenac.



 

Ostrovček Bavljenac (alebo Baljenac) je súčasťou Šibenického súostrovia, kde patrí s priemerom menej než 1431 metrov k tým najmenším. Z kultúrneho hľadiska je však jeho význam obrovský – celé územie totiž pokrýva sieť starých nízkych múrikov s celkovou dĺžkou takmer 25 kilometrov.

 

Múry pochádzajú z 19. storočia (hoci niektoré časti môžu byť ešte  o čosi staršie) a obyvatelia susedného ostrova Kaprije ich tu postavili bez akéhokoľvek spojiva len naukladaním kameňov na seba. Ich účelom bolo oddeľovať políčka a chrániť figovníky, olivovníky a vinič pred vetrom.

Podobné stavby nie sú ničím výnimočným ani na iných chorvátskych ostrovoch, len tu však pokrývajú plochu tak husto, že pri leteckom pohľade ostrov pripomína odtlačok prsta. Pre porovnanie – na Bavljenaci vychádza na hektár 1,5 kilometra múrov, kým na druhom v poradí Žute je to len 200 metrov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa