Sexturizmus na európsky spôsob: Sem sa jazdí za uspokojením vášne najčastejšie

2018-09-04 00:00:01 |   |    | 

Sexturizmus nie je dnes ničím výnimočným a aj jeho počiatky sú oveľa staršie, ako by ste čakali. Veď prostitúcia sa nazýva aj najstarším remeslom a bola tu odjakživa. V minulosti sa však cesty za fyzickým uspokojením nenazývali turizmom, ale iba navštívením nevestincov a žien s ľahšími mravmi za účelom zábavy a uspokojenia túžob. Do popredia sa tento druh netradičného turizmu dostal až v ostatných desaťročiach, v západnej Európe samozrejme oveľa skôr ako v socialistických krajinách.



 

Dá sa povedať, že všade tam, kde je prostitúcia povolená štátom, je povolená aj sexuálna turistika. Je síce najmä doménou mužov, ani ženy však už nie sú výnimkou. Pokúšajú sa naplniť si svoje erotické fantázie a netradičné sexuálne pudy mimo krajiny alebo miesta, kde ich poznajú. Sexturizmus však okrem pozitívneho uspokojenia pudov môže priniesť aj riziká v podobe sexuálne prenosných chorôb, preto je potrebné, aby si turista dával veľký pozor.

V minulosti sa tento druh turizmu vyskytoval prevažne v krajinách, ktoré ešte nie sú veľmi ekonomicky vyspelé, v ostatnom období ale nie je ničím výnimočným ani vo vyspelejších krajinách. Centrami sexturizmu a najmä prostitúcie sú Brazília, Filipíny či exotická Kuba, v Európe zasa Kanárske ostrovy, Španielsko a Holandsko a predovšetkým veľkomestá - Paríž, Londýn, Amsterdam či Barcelona, kde sa nachádzajú celé vykričané „červené“ ulice či štvrte.

V nich nájdete mnohé striptízové bary alebo verejné domy, centrá erotických masáží a všetko, čo súvisí so sexuálnou turistikou. Dokonca sa tu nachádzajú aj najlepšie hodnotené „gay friendly“ hotely s výstižným sloganom „be natural, just as you are“ (buď prirodzený, presne taký, aký si).

Medzi niekdajšie centrá turizmu s erotickým genius loci už v názve patrí aj Lesbos a Mykonos, typické grécke malebné ostrovy. Lesbos je známy už len kvôli svojmu názvu, odvodenému od bohyne, ktorá údajne milovala ženy. Obyvatelia sa však hnevajú, keď ich ostrov všetci spájajú iba s lesbičkami a tešia sa tomu, že dnes sem už prúdia všetci turisti, nielen homosexuálne orientované ženy. Podobne je na tom aj Mykonos, typický grécky ostrov, navštevovaný klasickými turistami, no stále spájaný aj so sexturizmom. Mnoho ľudí sem prichádza  najmä kvôli nudistickým plážam.

Ďalším centrom tohto jedinečného druhu turizmu je Malta so svojím hlavným mesto Valetta. Nájdete tam mnoho gay friendly hotelov, kam chodia ženy so ženami a muži s mužmi ako páry. Nikto sa nad tým nepozastavuje a všetci to pokladajú za bežné. Typickou prímorskou destináciou, ktorá láka gayov a lesbičky, je aj Španielsko so svojimi neviazanými ostrovmi IbizaMalorka. Okrem množstvo barov a diskoték s rušným spoločenským životom tam nájdete aj hotely, ktoré sú určené len pre dospelých.

Živým a moderným centrom sexturizmu sú tiež Kanárske ostrovy, ktoré patria medzi najvyhľadávanejšie centrá LGBTI komunity. Na ostrovoch nájde sexturista všetko, čo si môže priať: luxusné prímorské a diskrétne hotely za dostupné ceny, množstvo nudistických pláží aj gay klubov. Tieto ostrovy na čele s Tenerife sú aj dejiskom známeho Dúhového pochodu Gay Pride.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: SITA/AP
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa