Históriu a zvyky hľadajte v nórskom lesníckom múzeu Elverum

2012-04-01 10:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Elverum je malé mesto v južnom Nórsku, v okrese Hedmark. No malé, možno menej významné mestečko sa môže pochváliť práve tak veľkým a zaujímavým historickým múzeom. Turista alebo cestovateľ, ktorý chce aspoň trochu počas svojho pobytu stráveného v tejto severskej krajine spoznať aj históriu a zvyky či obyčaje, by sa sem mal určite vybrať. Lesnícke múzeum totiž neponúka len históriu lesníctva, ako má v názve.



Lesníctvo a starostlivosť o lesy

Lesníctvo, aj keď sa to nezdá, má v každej krajine dlhšiu, ako len písanú históriu. Od začiatku vpádov človeka do severskej krajiny a prenasledovania sobích stád bola krajina a lesy naokolo ovplyvňované ľudskou činnosťou. Škandinávia je drsná krajina a ľudia si tu vážia každý strom či rastlinu, aj keď lesy sú nepredstaviteľne rozľahlejšie ako inde v Európe. Vpád a intenzívnu činnosť človeka, ekonomiku lesa a činnosti spojené s lesným hospodárstvom vám krásne a jednoducho priblíži časť múzea orientovaná na ľudské využívanie prírodných zdrojov.

 

Príroda a krajina

Každý prichádza do Škandinávie, aby niečo videl. Či na dovolenku alebo za prácou. A každý, kto chce vedieť o tejto krajine viac, by sa určite mal zastaviť v múzeu a pozrieť si expozíciu, ktorá pojednáva o prírodných ekosystémoch, ostatnom vplyve človeka na krajinu, o rôznych druhoch ekosystémov, od ekosystémov silne ovplyvňovaných Golfským prúdom s jedinečnou flórou, až po vysokohorské lúčne biotopy s kontinentálnym vplyvom.

 

Rybárska časť

Človek v rannom štádiu vývoja pred niekoľko tisíc rokmi tu žil v súlade s krajinou ako lovec - zberač, živil sa rybolovom, lovom vtáctva a cicavcov a zberom lesných plodov, čoho tu bolo v poľadovom období hojne a vo veľkej väčšine aj rybolovom na miestnych bohatých riekach. Kladenie rybárskych pascí, typy sladkovodných tokov a horských jazier, staré techniky lovu v prielube a vývoj rybárstva na sladkých aj slaných vodách rozpráva pútavou formou sekcia s výstavou v rybárskej časti.

 

Nožiarstvo

Nôž patrí takmer od nepamäti k základným nástrojom, ktoré človek od objavenia pästného klinu používa. História vývoja nožov, čepelí a ich kategorizácia je pre cestovateľov dostupná v sekcii s výstavou nádherných ručne vyrobených nožov. Nie každý síce pozná typický tvar noža laponcov alebo Sámov, ale okrem toho, že sa človek naučí, ako sa v minulosti vyrábali skvostne ručne vyrezávané rúčky severských nožov či gravírovali ich ešte krajšie čepele a aký materiál sa na čo používal, si iste odnesie aj z tejto časti neopakovateľný zážitok.

Múzeum ponúka počas roka mnoho aktivít, prednášok a výstav. Organizuje prehliadky a obmieňa niektoré časti stálej expozície. Oplatí sa ho navštíviť hlavne v letnom období, kedy máte okrem množstevnej aj rodinnú zľavu.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa