Pre milovníkov umenia: open-air múzeum v Oslo

2012-12-23 14:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Návštevníci nórskeho hlavného mesta by určite nemali obísť Norsk folke múzeum s open-air expozíciou. Je to najväčšie ľudové a kultúrne múzeum v Nórsku. Leží na poloostrove Bygdᴓy, kde sú aj kráľovské pozemky, stajne a polia. Susedí s múzeom Vikingských lodí, múzeom Kon-tiki, Nórskym námorným múzeom a Fram museum, ktoré rozpráva celé dejiny nórskych polárnych expedícií. Spolu tieto múzeá prinášajú neskutočný obraz o severskej histórii.



Má najväčšiu zbierku muzeálnych predmetov, ktorá ukazuje ľudovú históriu približne od roku 1500 po súčasnosť. Skladá sa z dvoch častí, ktoré obsahujú viac ako 230 tisíc exponátov.

Vnútorná časť múzea je otvorená celoročne. Sú v nej zakonzervované originály krojov, odevov a predmetov dennej potreby vyzbierané z celej krajiny. Podáva prierez každodenného života od najnižších vrstiev spoločnosti po kráľovské a panské rody. Ukazuje, aký tvrdý a neľahký bol život v tomto kúte sveta.

 

Open-air múzeum, skanzen z celého Nórska

Na území s rozlohou 140 tisíc m² nájdeme 155 domov, hospodárskych budov, sýpok, skladov a ostatných historicky cenných stavieb z celého Nórska. Skanzen je rozdelený do menších celkov, teda častí Nórska, z ktorých pochádzajú.

Unikátnou atrakciou je okrem starej bričky, kočiara ťahaného koňom, ktorá má obľubu hlavne u najmenších návštevníkov, aj živé osadenstvo skanzenu, odeté v krojoch a ukazujúce každodenné činnosti na farme.

V jednom dome sa dajú ochutnať aj čerstvé placky. Inde zasa mladá žena vyšíva. Oživenie múzea tvorí aj miestny statok pozostávajúci z hospodárskych zvierat. Kravy, ovce, kozy, prasce a hydina sú situované práve v takýchto dobových stajniach a chlievoch.

Súčasťou múzea je Kostol Gol Stave, postavený približne okolo roku 1200. Je jednou z piatich stredovekých pamiatok v múzeu. Každodenný život ukazujú aj zbierky hračiek, bábik, autíčok, cínových vojačikov, s ktorými sa hrali deti od 18. storočia po súčasnosť.

Pre náročného návštevníka je tu možnosť požiadania o sprievodcu, skupinové zľavy, kaviareň a reštaurácia s barom a všadeprítomný obchod so suvenírmi. Za vstupné o hodnote 100 nórskych korún pre dospelých, 25 NOK pre deti a 75 NOK za skupinovú zľavu sľubuje múzeum návštevníkovi nielen množstvo informácií približujúcich život Nórov, ale aj krásny deň strávený s blízkymi v príjemnom prostredí.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa