Lode, loďky, lodičky – Národné múzeum Kráľovského námorníctva Portsmouth

2014-10-23 09:00:00 |   |    | 

Národné múzeum Kráľovského námorníctva v Portsmouthe je jedno z hlavných námorných múzeí v krajine. Prezrite si, vypočujte a doslova pričuchnite k histórii kráľovského námorníctva cez zbierky artefaktov. Pomocou skvelej expozície sa dostanete späť do histórie, napríklad aj k bitke pri Trafalgare. Tiež si tu môžete otestovať svoje zručnosti, vyskúšať aké by to bolo byť kapitánom na bojovej lodi, či skúsiť pristáť vrtuľníkom na lietadlovej lodi pomocou simulátora.



 

 

Poklady dávny aj nedávnych dôb

 

Pre prehliadke múzea si isto nezabudnite pozrieť cennosti posledných 350 rokov. Medzi ne patria kúsky ako napríklad maska vyhotovená z Nelsonovej tváre v roku 1800, prvý Victoria Cross (ocenenie) udelený v roku 1856, alebo stroj Enigma z druhej svetovej vojny, ktorý pomohol vyhrať bitku o Atlantik. Objavte aj úžasné príbehy obyčajných ľudí, ktorí sa zapísali do histórie námorníctva, od 19 ročného chlapca bojujúceho proti obchodu s otrokmi v západnej Afrike v roku 1820 až po prvé ženy, ktoré slúžili na mori v roku 1900.

 

Súčasťou múzea je niekoľko výstavných siení a aj lodí, ktoré pridávajú na autentickosti.

Pozrite sa, ako kráľovské námorníctvo pomohlo formovať moderný svet prostredníctvom príbehov odvahy a odhodlania v troch výstavných galériách. V jednej z nich si môžete vypočuť príbehy ľudí, ktorí prispeli k úžasnej histórii námorníctva za posledných 100 rokov. Je tu tiež výstava pripomínajúca sté výročie prvej svetovej vojny. Návšteva „Galérie víťazstva“  je ideálny programom popri návšteve lode HMS Victory (HMS- Her Majesty Ship- Loď jej veličenstva). Výstava v galérii rozpráva príbeh slávnej lode od položenia jej kýlu v roku 1759 až k jej obnoveniu a zachovaniu.

 

 

Na skutočných lodiach:

 

HMS Victory

 

Vojdite do kajút HMS Victory – najznámejšej lode kráľovského námorníctva. Svoje výnimočné postavenie si zaslúžila účasťou v bitke pri Trafalgare. Dnes je živým múzeom. Navštívte veľkú kabínu, kde sa plánovala bitka, prejdite cez miesto, kde zomrel admirál Nelson a prezrite si paluby, kde viac ako 800 mužov žilo, pracovalo a bojovalo.

 

HMS Warrior

 

Táto loď bola spustená na vodu v roku 1860 a bola pýchou flotily kráľovnej Viktórie. Mala  parný pohon, no ešte stále jej dopomáhali aj plachty. Obnovená a späť doma v Portsmouthe slúži HMS Warrior ako múzeum, pamiatka, turistická atrakcia, no aj ako miesto na prenajatie pri organizovaní súkromných podujatí.

 

Mary Rose

 

Vzrušujúce nové múzeum Mary Rose bolo otvorené návštevníkom len minulý rok. V roku 1982 bola táto britská vojenská loď vytiahnutá po viac než 400 rokoch z morského dna. Mary Rose je jedinou vojnovou loďou zo 16. storočia na svete vystavenou pre verejnosť. V múzeum nájdete 19 000 vystavených artefaktov.

 

V múzeu ponoriek:

 

HMS Alliance

 

Obnovená a pripravená na vašu prehliadku – prejdite sa po palube jedinej zostávajúcej britskej oceánskej ponorky z druhej svetovej vojny. Prezrite si ako sa žilo pod morom, a ako vyzeral život slúžiacich námorníkov.

 

V tomto múzeum môžete vstúpiť aj na palubu Holland I., čo bola prvá ponorka kráľovského námorníctva. Malá ponorka triedy X24 prežila druhú svetovú vojnu, vďaka čomu si ju dnes obzriete aj zvnútra. V múzeu naviac objavíte interaktívne hry, ktoré potešia hlavne deti.

V areáli múzea si môžete sadnúť a odpočinúť pri kávičke, či anglickom čaji s mliekom. Nachádzajú sa tu reštaurácie, ale aj množstvo obchodíkov so suvenírmi, aby ste na návštevu tohto jedinečného múzea, ktoré sa nachádza v historickom doku Portsmouthu, nezabudli.

 

Výlety do okolia

 

Isle of Wight

 

Len 15 minút loďou z portsmouthského prístavu sa nachádza malebný ostrov Isle of Wight. Biele útesy v kombinácii s nekonečnou zelenou vás uchvátia. Ak sa sem vyberiete, určite vám na čarokrásne zátoky a iné atrakcie ostrova nebude stačiť len jeden deň.

 

Salisbury

 

Približne hodinua cesty autom na západ od Portsmouthu a ocitnete sa v meste Salisbury. Zrubové domčeky, gotická katedrála, ktorá je domovom Listiny slobôd (Magna Carta Libertatum), pulzujúca tržnica, múzeá a niektoré z najlepších historických domov čakajú na vaše preskúmanie. No a keď ste už tu, nevynechajte Stonehenge, pamiatku, ktorú netreba predstavovať. Nachádza sa totiž len necelých 20 kilometrov od mesta.

 

Southampton

 

Známy ako hlavné mesto okružných plavieb Európy, Southampton víta ročne vyše 4 milióny turistov a môže sa pochváliť pôsobivou kultúrnou ponukou od múzeí, koncertných sál, galérií až k oceňovaným parkom a skvelým obchodným centrám. Nachádza sa len 26 kilometrov na západ od Portsmouthu.

 

Autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa