V Benátkach otvorili prvé múzeum Casanovu, slávneho milovníka môžete spoznať aj v Čechách

2018-04-04 12:00:00 |   |    | 

Giacomo Casanova pôsobil ako spisovateľ, špión a diplomat, dejiny si ho však už navždy budú pamätať najmä ako najslávnejšieho milovníka všetkých čias. Teraz ho môžete v novootvorenom múzeu v Benátkach spoznať, ako nikdy predtým.



 

Slávny Talian, ktorého meno sa stalo synonymom úspešného zvodcu, sa narodil 2. apríla 1725 v Benátkach. Presne v deň 293. výročia jeho narodenia otvorili v šiestich izbách gotického paláca Pesaro Papafava v centre „mesta na vode“ unikátne múzeum, kde si môžu návštevníci prezrieť obrazy a rôzne ďalšie predmety spojené so životom slávneho svetobežníka.

Pomocou najnovších technológií sa navyše stanú priamo "účastníkmi Casanovho príbehu". Vyrozprávať ho čo najvernejšie a bez prikrášľovania je pritom hlavným cieľom nového múzea. To chce Giacoma Girolama Casanovu predstaviť nielen ako milovníka, ale aj ako diplomata, špióna a spisovateľa.

Casanova bol veľkým mysliteľom, spisovateľom a filozofom, ktorý do dejín neprávom vstúpil iba ako veľký milovník,“ povedal Carlo Luigi Parodi, zakladateľ nadácie Fondazione Giacomo Casanova. „Chceme, aby návštevníci spoznali túto postavu v jej celistvosti,“ dodal riaditeľ múzea Andrea Cosentino. „Tu predstavujeme základ toho, čím bol, nielen milovníkom, ale aj mužom, filozofom a vedcom.“

Jeho lásku k ženám, ktorá bude zrejme naďalej všetkých zaujímať najviac, však v múzeu spoznáte tiež. V jednej z miestností sa dokonca nachádza Casanovova spálňa, kde prostredníctvom tieňovej inštalácie zvádza slávny milovník ženy priamo pred očami zvedavcov. To však nie je jediná moderná technológia, vďaka ktorej sa návštevníci múzea stanú „súčasťou Casanovho príbehu“.

K dispozícii majú aj prostriedky virtuálnej reality a o slávnom Benátčanovi môžu čítať, počúvať a sledovať digitálnu prezentáciu. Dozvedia sa nielen o jeho početných románikoch, ale spoznajú aj jeho vedeckú prácu, cesty naprieč Európou a vzťah k Benátkam, jeho zatknutia a úteky, ale napríklad aj filmy, ktoré príbeh slávneho zvodcu zobrazujú.

Mimochodom - Casanova mal údajne asi 120 mileniek, takže v tomto smere nebol úplným rekordmanom. Svoju nesmrteľnosť na poli lásky získal vďaka pamätiam „Dejiny môjho života“ (Storia della mia vita), kde svoje milostné dobrodružstvá podrobne opísal.

Zriaďovatelia múzea dúfajú, že sa im podarí zaujať návštevníkov Benátok, ktorých prichádza podľa niektorých odhadov až 30 miliónov ročne. V prvom roku by chceli prilákať 130 tisíc zvedavcov, v druhom 220 a v treťom až 300 tisíc. Ak sa to podarí, stálu pobočku by chceli otvoriť aj v Prahe. Práve v Čechách strávil Casanova posledných 13 rokov svojho života a 4. júla  1798 zomrel v  Duchcove, kde je aj pochovaný. V severočeskom meste pritom môžete vďaka kostýmovým prehliadkam spoznať Giacoma Casanovu ako intrigána, špióna i diplomata už dnes.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa