Po stopách Jamesa Bonda: V Rakúsku otvorili vo výške 3040 metrov múzeum najslávnejšieho agenta

2018-12-28 00:00:00 |   |    | 

James Bond patrí k tým kultovým sériám, ktoré majú vo svete množstvo oddaných fanúšikov. Tieto filmy sa nakrúcali v rôznych krajinách a vždy na to vyberali veľmi zaujímavé lokality. Na jednom z týchto miest dnes stojí nové interaktívne múzeum, ktoré je venované legendárnemu tajnému agentovi.



 

Prvé múzeum s bondovskou filmovou tematikou

Kultový film si už žiadal aj nejaké dobré múzeum, ktoré by zachytilo všetky zaujímavé momenty z jednotlivých dielov. Voľba padla na rakúsky Sölden, kde sa nakrúcal najdrahší diel bondovskej série. Turisti si tak môžu pozrieť nielen luxusné múzeum, ale aj miesta, ktoré sa objavili v rôznych scénach v Spectre, ktorý mal premiéru v roku 2015. Múzeum 007 Elements otvorili len v roku 2018. Vďaka tomu tam mohli využiť mnohé moderné technológie, ktoré spravili prehliadku ešte zaujímavejšou. Ide o prvé múzeum tohto druhu, pretože na ostatných výstavách si síce pozriete informácie o anglickom agentovi a filmoch, ale tie nie sú zamerané na detaily z nakrúcaní a taktiež nemajú reálne rekvizity, ktoré tam boli použité.

 

3040 metrov nad morom

Nové múzeum sa rozhodli zasadiť priamo do nádhernej prírody v Söldene. Nachádza sa v blízkosti hornej stanice na vrchu Gaislachkogl vo výške 3040 metrov nad morom. Dostanete sa tam len pomocou lanovky, ktorá odchádza z Bergbahnen Sölden. Celá prehliadka je rozdelená do niekoľkých častí a postupne vás prevedie zákulisím filmovania. Samotné priestory vyzerajú luxusne a nadväzujú na atmosféru bondovských filmov. Jedným z vrcholov je nádherná vyhliadka na celé pohorie, ktorú ponúkajú vysoké okná v prehliadkových miestnostiach. Autori múzea upozorňujú na to, aby ste prišli dobre oblečení. V priestoroch nie je zavedené vykurovanie a najmä počas zimy je tam veľmi chladno.

 

Najlepšie scény, hudba, rekvizity a aj legendárne autá

Prvá časť prehliadky je zameraná na audiovizuálnu stránku filmov. Jedna z miestností sa premení na kino, v ktorom si môžete pozrieť rôzne scény, ale aj dlhšie úryvky z jednotlivých dielov. Niektoré sekcie sú urobené interaktívne, aby ste sami mohli vstupovať do deja a vyberať to, čo by ste práve chceli vidieť. Následne si pozriete všetky miestnosti, v ktorých sa nakrúcali jednotlivé scény. Tie vďaka grafickému náčrtu uvidíte z rôznych uhlov a pozriete si každý detail, ktorý tam vymysleli rekvizitári. Potom sa prenesiete do rôznych lokalít, kde tieto filmy vznikali. Po vizuálnej časti už prejdete na prehliadku, ktorá vám predstaví jednotlivé piesne a hudbu, ktorá sprevádzala tieto veľkolepé snímky.

Výstava ďalej graduje v miestnosti, kde si môžete pozrieť rôzne rekvizity, ktoré sú často predmetom diskusií Bondových fanúšikov. I keď ide iba o vymyslenú filmovú realitu, napriek tomu sú jednotlivé veci vyrobené tak dômyselne, že ich nedokážete prestať obdivovať. Potom prichádza časť, ktorú budú milovať všetci muži. Tam si môžete pozrieť prototypy jednotlivých použitých áut a taktiež lietadlá, ktoré sa objavili v niektorých scénach. Atmosféra nepoľavuje ani v poslednej časti. V nej sa venujú rôznym efektom, ktoré sa objavili v bondovkách. Pozriete si, ako ich nakrúcali a tiež uvidíte dôslednú rekonštrukciu toho, ako sa im to všetko podarilo zobraziť v tak dokonalej podobe.

 

Všetky časti, aj hlavní predstavitelia

Napriek tomu, že v Söldene sa nakrúcala len jedna časť príbehu o Jamesovi Bondovi, múzeum sa nevenuje iba filmu Spectre. Všetky informácie od ukážok až po rekvizity získate o úplne všetkých príbehoch o tomto agentovi. Súčasťou výstavy je aj časť, v ktorej vám predstavia jednotlivých hereckých predstaviteľov, ktorí stvárnili tohto hrdinu. Fanúšik bondoviek sa tak na jednom mieste dozvie maximum informácií o jeho obľúbených filmoch a istotne odíde z 007 Elements maximálne spokojný.

 

Miesta, kde sa v Söldene nakrúcal Bond

Samotné múzeum je len jedným z miest, ktoré môžete navštíviť v súvislosti s Jamesom Bondom. Vyberte sa tiež na konkrétne lokality, kde vznikali jednotlivé scény. Prvá z nich sa nachádza pri strednej stanici lanovky Gaislachkogl. Ďalším miestom je reštaurácia Q, ktorá sa nachádza na vrchole lanovkovej dráhy a ponúka nádherné výhľady na okolie. Niekoľko scén robili aj priamo na ľadovci. Pamätné sú najmä zábery z horskej cesty, ktorá viedla zasneženou krajinou uprostred tohto krásneho pohoria. Filmovanie v Söldene trvalo 15 dní a do tejto oblasti prišiel štáb, ktorý pozostával až zo 600 ľudí. Hlavná pozornosť sa pochopiteľne sústredila na Daniela Craiga, ktorý neunikol zvedavým pohľadom turistov.

 

Vstupné do múzea: 22 eur

Kombinovaný lístok lanovka + vstupné do múzea: 54 eur

Otváracie hodiny: od 9:00 do 15:30

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / 007 Elements
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa