Výstredný umelec Salvador Dalí sa narodil pred 115 rokmi, jeho život a dielo spoznáte vo Figueres

2019-05-11 12:00:00 |   |    | 

Španielsky maliar, sochár, ilustrátor, filmár, tvorca filmových kostýmov a dekorácií a autor mnohých inštalácií Salvador Dalí sa často spája so surrealizmom. K tomu smeru však oficiálne patril len do roku 1937, keď ho André Breton pre príliš akademický štýl maľovania a obdiv k vláde španielskeho diktátora Franca vylúčil zo skupiny parížskych surrealistov. Od narodenia jedného z najextravagantnejších európskych výtvarných umelcov 20. storočia uplynulo 115 rokov.




Vo svojom surrealistickom období, v 30. rokoch minulého storočia, vytvoril Dalí svoje najpôsobivejšie obrazy plné iracionality či zobrazenia výstrednej sexuality. Medzi najznámejšie patria napríklad Staroba Wiliama Tella, Rozplývajúci sa čas, Zrod voľnej túžby, Horiaca žirafa, alebo Predtucha občianskej vojny.

Z tohto obdobia je známa aj Dalího spolupráca s krajanom a filmovým režisérom Luisom Buňuelom. Spoločne vytvorili unikátne surrealistické filmy Andalúzsky pes (1928) a Zlatý vek (1930).

Na vysvetlenie či obhajobu svojich obrazov si Dalí inšpirovaný psychoanalytikom Sigmundom Freudom vytvoril vlastnú paranoicko-kritickú metódu. "Ja nemaľujem obrazy, iba fotografujem svoje sny a nočné mory," hovoril o svojich dielach výstredný umelec.

Salvador Dalí, celým menom Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domenech sa narodil 11. mája 1904 v katalánskom meste Figueras v Španielsku. Meno Salvador mu dali rodičia po bratovi, ktorý zomrel pred jeho narodením. Do narodenia sestry Any Maríe bol rozmaznávaným jedináčikom.

Maliarske nadanie sa u Dalího prejavilo už v útlom detstve. Ako 15-ročný mal prvú výstavu, po ktorej v roku 1921 odišiel študovať do Madridu na maliarsku akadémiu. Z akadémie ho v roku 1924 vylúčili pre extravagantné správanie a vyhlásenie, že na škole nie je nikto taký kompetentný, aby ho mohol skúšať.

V roku 1929 mal samostatnú výstavu v Paríži, ktorá zaujala André Bretona, zakladateľa a hlavnú postavu francúzskeho a svetového surrealizmu. Ten ho ešte v tom istom prijal do skupiny surrealistov. Rok 1929 mal pre Dalího veľký význam aj v osobnom živote. V Cadaqués ho totiž navštívili spisovatelia Breton a Paul Eluard spolu s manželkou, ruskou emigrantkou Jelenou Ivanovnou Diakonovou, známou ako Gala. Tá urobila na maliara veľký dojem rovnako ako on na ňu. Gala opustila básnika Eluarda, s ktorým sa o tri aj roky rozviedla a začala žiť s o desať rokov mladším Dalím.

Stala sa Dalího celoživotnou múzou a objavila sa aj na viacerých jeho obrazoch. Ich vzťah a neskoršie aj manželstvo, ktoré uzavreli v roku 1934, boli netradičné a búrlivé. V čase parížskeho pobytu usporadúvali večierky, ktoré pre neviazanú zábavu patrili k najobľúbenejším v 30. rokoch 20. storočia. Ich netradičné spolužitie sprevádzali aj mnohé milenecké avantúry Galy, ktorá mala veľkú slabosť na umelcov, a tiež Dalího bisexualita či záľuba sa na sex pozerať. Dalího múzou, s ktorou udržiaval milostný vzťah, bola istý čas aj francúzska speváčka Amanda Lear. Aj napriek tomu sa Dalí o Gale vyjadroval vždy superlatívoch. Našiel v nej totiž nielen priateľku či manažérku, ale aj matku, ktorá mu zomrela, keď mal 16 rokov.

Osobité miesto v tvorivom živote Salvadora Dalího má jeho americký pobyt. Do USA ušiel v roku 1940 pred druhou svetovou vojnou zúriacou v Európe. V Spojených štátoch vyhlásil, že sa stane klasikom a začal maľovať s gýčom hraničiace portréty a obrazy aj s náboženskou tematikou ako napríklad Kristus sv. Jána z kríža (1951), alebo Ukrižovanie (1954). Nadviazal aj spoluprácu s Waltom Disneym či s režisérom Alfredom Hitchcockom. Do Španielska sa vrátil v roku 1956. Svojej manželke Gale kúpil v roku 1969 v španielskom Púbole stredoveký hrad, ktorý zrenovoval a pretvoril na prekrásne sídlo určené len pre jej oddych. Netradičné manželstvo rozdelila až smrť Galy v roku 1982.

Extravagantný, provokatívny, výstredný Salvador Dalí, ktorý samého seba považoval za génia, využil každú príležitosť na dosiahnutie nielen väčšej popularity, ale aj ziskov. Jeho diela hlavne z neskoršieho obdobia považujú výtvarní kritici za spiatočnícke a plagiátorské. Napriek tomu jeho diela z ranného obdobia patria medzi najvýznamnejšie artefakty surrealizmu.

Salvador Dalí, známy aj dohora vykrútenými fúzikmi, ktorý svojim životným štýlom a dielom úspešne pútal desiatky rokov pozornosť celého sveta, zomrel 23. januára 1989 vo veku 84 rokov v rodnom meste Figueras. Tam funguje od roku 1974 Dalího divadlo a múzeum, kde môžete vidieť umelcove dielo aj artefakty zo súkromného života. V krypte pod javiskom je Dalí aj pochovaný.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa