20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Vatikáne a jeho múzeách

2019-09-13 00:00:00 |   |    | 

Vatikánske múzeá pokladajú za jednu z najdôležitejších umeleckých zbierok na svete. Nachádzajú sa v nej vzácne kúsky od svetových velikánov, ktoré maľovali pre predošlých pápežov. Prehliadka sa rozdeľuje do niekoľkých častí, ale najobľúbenejšia je Rafaelova sieň s freskami a dokonalá Sixtínska kaplnka s Michelangelovým Stvorením sveta.



 

1. Múzeum vzniklo na podnet pápeža Júlia II., ktorý bol veľkým milovníkom umenia. O svoje cenné kúsky sa chcel podeliť aj s ostatými ľuďmi, preto na začiatku 16. storočia otvoril prehliadku časti jeho vzácnej zbierky. Tá však bola iba dočasná. Prvú permanentnú výstavu sprístupnili až o dve storočia neskôr.

2. Mnoho turistov smeruje do Vatikánskych múzeí iba kvôli Sixtínskej kaplnke. Tá patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky na svete, pretože počas hlavnej sezóny ju denne navštívi až 25 000 ľudí. Pripravte sa však na to, že v tomto období nebudete mať kedy kvôli tomu postáť a obzrieť si jednotlivé maľby, pretože vás dav bude tlačiť ďalej.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V BLÍZKOSTI VATIKÁNU

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

3. Rovnako nádherné sú tiež miestnosti Rafaelovej siene, ktoré majú bohatú výzdobu. Jej autorom je samotný Rafael, ktorému vypomáhali jeho študenti. Tieto priestory boli pôvodne súkromnými komnatami pápeža Júlia II.

4. Vatikánske múzeá predstavujú rozsiahly komplex výstavných sál s umeleckými a starobylými artefaktmi, ale aj administratívnych priestorov. Keby ste si chceli pozrieť všetky miestnosti v jeden deň, prešli by ste vyše 14 kilometrov. Pre návštevníkov je sprístupnený len polovičný 7-kilometrový okruh.

5. Súčasná výzdoba Sixtínskej kaplnky iba prekryla pôvodné zdobenie týchto priestorov. Kedysi sa tam nachádzala maľba nočnej oblohy s hviezdami. Keďže sa potom pápežovi zdala nedostačujúca a údajne slabo oslavovala Boha, rozhodli sa požiadať najväčších majstrov tej éry, aby tam namaľovali výjavy zo Svätého písma.

6. Múzeum sídli v budove bývalého paláca. Kvôli tomu sa tam nachádza až 1400 miestností, v ktorých boli kaplnky, modlitebne, súkromné a oficiálne komnaty, ale aj miestnosti pre služobníctvo. V súčasnosti je tam sprístupnených 54 rôznych menších a väčších múzeí.

7. V priestoroch tejto pamiatky sa nachádza množstvo predmetov so sakrálnou tematikou, ale aj iných vzácnych artefaktov, ktoré pochádzali napríklad z Egypta. Podľa prepočtov by ste potrebovali štyri roky na to, aby ste každému z vystavených predmetov venovali aspoň jednu minútu.

8. Zaujímavou a veľmi často fotografovanou atrakciou sú špirálové schody. Tie zároveň patria k najmladším častiam múzeí, pretože ich kompletne renovovali až v roku 1932.

9. Michelangelo dlho bojoval s tým, že by práve on mal niečo namaľovať do Sixtínskej kaplnky. Centrom jeho záujmu bol kameň, ktorému miloval vdychovať nový život. Pracoval s ním dlhé hodiny a vždy všetky úkony úplne preciťoval. Maľovanie mu preto trvalo podstatne dlhšie a obraz niekoľkokrát prerábal.

10. Správa tak veľkého múzea si vyžaduje veľké množstvo peňazí. Veľkou výhodou je, že vo Vatikáne sa neodvádza žiadna daň. Kvôli tomu ide väčšina zo vstupného a predaja suvenírov priamo na všetky potrebné práce okolo jednotlivých umeleckých diel.

11. Bazilika svätého Petra je najväčším kostolom na svete. Túto poctu sa jej podarilo udržať aj vďaka jednému triku. Keďže ide o kostol, ktorý je priamo pri Svätej stolici, rozhodli sa mu ponechať čo najviac výnimočností. Kvôli tomu nemôžu byť ostatné svätostánky väčšie ako bazilika a ich výstavba je preto výrazne limitovaná.

12. V priestoroch múzeí uvidíte mnoho zaujímavostí z egyptskej kultúry. O túto kontrastnú výstavu sa postaral pápež Gregor XVI., ktorý tieto cenné artefakty získal z Hadriánovej vily v blízkom meste Tivoli.

13. Michelangelo potreboval na zveľadenie kaplnky špeciálnu pomôcku v podobe dnešného lešenia. Vďaka tomu sa k stropu dostal bližšie a mohol precízne maľovať. Niektoré legendy hovoria o tom, že pri maľovaní dokonca ležal, aby tak vydržal pracovať dlhšie.

14. Múzeá majú tajnú chodbu, ktorá ich spája s legendárnym Anjelským hradom. Ten v minulosti využívali aj hlavní predstavitelia cirkvi. Nie raz im práve nenápadný tajný labyrint zachránil život a pomohol im ukryť sa pred nebezpečenstvom.

15. Pre výstavbu baziliky vybrali veľmi špeciálne miesto. Podľa tradícií mal byť práve tam pochovaný svätý Peter, ktorý bol Kristovým apoštolom a zároveň aj prvým pápežom. Hlavný chrám tohto svätostánku sa údajne nachádza priamo nad jeho hrobom v podzemí.

16. Počas prehliadky musíte prísne dodržiavať vyznačenú vyhliadkovú trasu. Pravidelne je tam totiž mnoho návštevníkov a keďže tí sa kedysi medzi sebou veľmi motali a chodili rôznymi smermi, dochádzalo kvôli tomu k chaosu a zbytočnému napätiu. Preto neskôr vymysleli takúto jednoduchú pomôcku.

17. Súčasťou múzeí je rozsiahla knižnica s dôležitými dobovými kresťanskými spismi. Dokopy sa tam nachádza až 60 000 vzácnych listín a podľa niektorých pravidiel sa cirkev riadi až dodnes.

18. Ďalšou dôležitou miestnosťou je Galéria máp, ktorá vznikla vďaka nadanému mníchovi Ignaziovi Dantemu. Ignazio bol významným kozmografom a pomohol zaznamenať každý detail z dôležitých máp tohto regiónu. Práca na maľbách trvala tri roky.

19. Michelangelovo zobrazenie Boha v Sixtínskej kaplnke bolo prelomovým. Autor ho tam namaľoval so sivými vlasmi a takto ho potom začali stvárňovať aj ďalšie generácie umelcov.

20. Múzeá sa rozprestierajú na ploche 43 000 metrov štvorcových a vďaka tomu sú piate najväčšie na svete.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa