Paríž ako centrum kultúry: Osem múzeí, ktoré sú turistickým hitom

2020-06-24 12:00:00 |   |    | 

Paríž je považovaný za mekku kultúry, v ktorej nájdete všetko od vzácnych historických múzeí až po extravagantné stavby s moderným umením. Návštevu tohto mesta si pokojne môžete naplánovať len prostredníctvom spoznávania týchto atrakcií, ktoré vám o ňom povedia niečo nové a zaujímavé, čo ste doteraz ani netušili.



 

Louvre

Paríž sa môže pochváliť najväčším a zároveň najnavštevovanejším múzeom na svete. Tipujete správne, že sa ním stal Louvre, ktorý u turistov boduje nielen vďaka rozsiahlej umeleckej zbierke. Mnoho z nich tam prichádza iba z dôvodu, aby si mohli pozrieť slávny obraz Mona Lisy. Nebuďte sklamaní, ak sa nedostanete do tesnej blízkosti dámy s tajomným úsmevom. V múzeu sa nachádza množstvo iných zaujímavých diel a nájdete tam tiež rozsiahlu zbierku egyptských artefaktov, medzi ktorými sa nachádzajú aj múmie. V súčasnosti je tam vystavených vyše 35 000 exponátov.

 

Múzeum Orsay

Modernej časti umenia sa venuje múzeum Orsay, ktoré získalo veľmi vzácne priestory. Jeho výstavy sa rozložili do bývalej vlakovej stanice, ktorá je postavená v secesnom štýle. Práve to dodáva obrazom a sochám inú hodnotu a prináša im to zaujímavejší príbeh. V súčasnosti tam vystavujú vyše 2000 exponátov, ktoré pochádzajú napríklad od Moneta alebo Van Gogha. Popri skúmaní umeleckých diel si nezabudnite obzrieť aj nádhernú nástennú výzdobu, ktorá v sebe skĺbuje to najlepšie zo secesnej architektúry.

 

Múzeum Jacquemarta-Andrého

Súkromné umelecké zbierky často prinášajú návštevníkom oveľa zaujímavejšie kúsky ako národné múzeá. Manželia Jacquemart-Andréovci milovali nádherné obrazy od významných francúzskych maliarov a čoskoro u nich našli nový domov aj ďalšie vzácne artefakty. Obaja si želali, aby po ich smrti zverejnili tieto výnimočné kúsky priamo v ich luxusnom sídle z 19. storočia. Jednotlivé miestnosti nechali z časti zariadené tak, ako to mali aj pôvodní obyvatelia a do toho rozmiestnili také vzácnosti ako napríklad niekoľko Botticelliho malieb.

 

Nadácia Louisa Vuittona

Známa módna značka neprináša Francúzkam iba pár obľúbených kúskov do ich šatníkov. Svoje zisky sa rozhodli použiť aj rozumnejším spôsobom, takže nakoniec investovali do výstavby múzea, v ktorom vystavujú súčasné umenie. Už samotná budova vzbudzuje dojem pompéznosti. Čiastočne sa podobá na operu v Sydney a z jednej strany prináša prekvapenie v podobe veľkých farebných tabúľ, ktoré prekrývajú strechu a pritom na fasáde samotnej budovy vytvárajú krásnu zmes zaujímavých tieňov. Okrem stálych výstav ponúkajú aj pravidelné dočasné prehliadky zaujímavých umeleckých diel, ktoré tam prichádzajú na hosťovanie z rôznych kútov sveta.

 

Múzeum na nábreží Branly

Paríž bol od nepamäti mestom, ktoré poskytovalo nový domov cudzincom z celého sveta. Preto nie je nič zvláštne, že tam nájdete aj výstavy, ktoré sa venujú kultúre v exotickejších štátoch. Jednou z najkvalitnejších je Múzeum na nábreží Branly, ktoré vás vezme do sveta afrického kontinentu. Môžete si tam pozrieť všetko od obrazov, cez šperky, až po ukážky ich módnych kreácií. Na výstave sa nachádzajú aj viaceré kúsky od domácich autorov, ktorí sa rozhodli prostredníctvom svojej práce vzdať poklonu obyvateľom z cudzích krajín.

 

Rodinovo múzeum

August Rodin bol v minulosti významným francúzskym sochárom. Toto sídlo patrilo kedysi jeho rodine, takže sa tam podarilo uchovať množstvo majstrových diel. V celom areáli je vyše 6000 sôch, ktoré vznikli rukami tohoto výnimočného umelca a tiež niekoľko výnimočných diel iných svetových klasikov. Uvidieť tam môžete napríklad Monetovu alebo Van Goghovu prácu. Priestory tohto výnimočného múzea sú situované do menšej časti sídla, v tej druhej sa okrem pár vystavených sôch nachádza luxusný hotel.

 

Múzeum Orangeria

Francúzi vždy milovali umenie, čomu nasvedčujú aj ich veľké zbierky vzácnych artefaktov. Jednou z nich je Orangeria, ktorú najviac poznajú ako výstavu, ktorá poukazuje na najlepšie Monetove práce. Z nich vynikajú hlavne obrazy s ľaliami, ktoré sa označujú ako jeho majstrovské diela. Okrem tohto významného umelca sa tam nachádzajú napríklad kúsky od Picassa.

 

Múzeum L`Armee

Invalidovňa sa kedysi využívala ako nemocnica a odležovňa pre ťažko zranených vojakov. V súčasnosti sa vo veľkom komplexe nachádza niekoľko múzeí, medzi ktorými vyniká najväčšia zbierka predmetov, uniforiem a malieb s vojenskou tematikou. Jedna z výstav zase ukazuje dokonalé malé repliky významných francúzskych pamiatok.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Paris Tourist Office

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa