Najnavštevovanejšie múzeum sveta: 20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Louvri

2019-09-27 00:00:01 |   |    | 

Francúzske múzeum Louvre sa pýši najvzácnejšou zbierkou umeleckých predmetov a archeologických nálezov. Pôvodne bol tento komplex sídlom kráľovskej rodiny, kvôli čomu musel čeliť útokom povstalcov a nepriateľov. Na konci 18. storočia sa tam rozhodli inštalovať prvú expozíciu, ktorá odštartovala dejiny jedného z najlepších múzeí.



 

1. Louvre je najväčším múzeom na svete. Ak by ste pri každom exponáte zotrvali aspoň tridsať sekúnd, potrebovali by ste tam stráviť sto dní. V jeho archívoch sa dokopy nachádza takmer 400.000 vzácnych kúskov, ale nie všetky sú vystavené pre verejnosť. Keby ste si chceli rovnakým spôsobom pozrieť len sprístupnené diela a zaujímavosti, potrebovali by ste na to 36 dní.

2. Najvyhľadávanejším exponátom je obraz Mony Lisy. Keďže ho chce vidieť každý návštevník múzea, pravidelne sú pri ňom dlhé rady a pokiaľ nemáte dostatok času, tak ho s veľkou pravdepodobnosťou uvidíte iba z diaľky. Toto dielo má dokonca svojho osobného strážcu. Napriek tomu tajomnú dámu v roku 1911 odcudzili a späť do múzea sa vrátila až po dvoch rokoch.

3. Na mieste súčasného Louvru vznikla pôvodne v 12. storočí obranná pevnosť. Tú neskôr prerobili na kráľovský palác. Na múzeum sa menil postupne, ako začali panovníkom pribúdať umelecké predmety, ktoré už nemali kde vystavovať. Napoleon prispel do zbierky päťtisíc kúskami, čo odštartovalo veľkú éru tejto atrakcie.

4. Keď sa vysloví názov tohto múzea, ako prvá vám napadne spomienka na charakteristickú sklenenú pyramídu, ktorá sa nachádza na jeho nádvorí. V skutočnosti ide o najnovšiu časť komplexu, ktorá pochádza z osemdesiatych rokov minulého storočia. Jej autorom je čínsko-americký architekt Pei a jej úlohou bolo vytvoriť kontrast medzi novou a starou líniou umenia.

5. Múzeum je rozdelené do ôsmich hlavných častí. Tie nesú pomenovanie podľa hlavnej témy výstavy. V Louvri si teda môžete pozrieť antické umenie Blízkeho východu, egyptskú antiku, antické kúsky od Grékov, Etruskov a Rimanov, moslimské umenie, sochy, dekoratívne umenie, maľby a kresby.

6. Veľkú časť obrazovej exhibície tvoria diela od domácich umelcov. Až 66 percent obrazov pochádza od známych francúzskych maliarov.

7. V roku 2013 museli múzeum zavrieť na jeden deň, pretože 450 zamestnancov odmietlo nastúpiť do služby. Hlavným dôvodom boli problémy s vreckovými zlodejmi, ktorí okrádali turistov aj priamo v samotnom Louvri. Pracovníci kvôli tomu požadovali zlepšenie bezpečnostných prvkov.

8. Napoleon počas svojho života dosiahol, že sa meno múzea na istý čas zmenilo. Tento panovník chcel, aby sa viac nevolalo Louvre, ale Napoleonovo múzeum. Po jeho smrti sa vrátili k pôvodnému názvu.

9. V období 2. svetovej vojny obsadili tieto priestory nacisti. Tí ich využívali ako skladisko umeleckých predmetov, ktoré zhabali počas dobývania Európy. V tom čase mala verejnosť zakázaný prístup do múzea.

10. Louvre počas jedného dňa navštívi priemerne 30 000 ľudí, čo ho pasuje do pozície najnavštevovanejšieho múzea na svete. Približne jednu štvrtinu turistov tvoria domáci obyvatelia.

11. Tento komplex sa rozprestiera na rozlohe 60.600 m2. Kvôli tomu sa pomerne často stáva, že sa zaujatí návštevníci stratia a nevedia, ako by mali pokračovať alebo vyjsť von. Preto je veľmi dôležitá práca zamestnancov, ktorí nielen strážia vystavené predmety, ale fungujú najmä ako informátori pre zatúlaných ľudí. Ďalšou pomôckou je mobilná aplikácia, ktorá má podobu online mapy s presným vyznačením vami želanej cesty.

12. Traduje sa, že v múzeu straší jeden duch. Malo by ísť o Belphegora, ktorého mumifikované telo priviezli z Egypta. Jeho nepokojná duša preto blúdi neznámymi chodbami a túži sa vrátiť do svojej domoviny.

13. Do múzea pravidelne chodia maliari, ktorí chcú kopírovať slávne diela. Čelní predstavitelia Louvru im umožňujú každý deň na istý čas študovať vybrané maľby, ktoré potom môžu preniesť na papier. Berú to len ako podporu začínajúcich umelcov, pretože si veľmi dobre uvedomujú, že nikomu sa nepodarí presne skopírovať slávne diela, lebo na ne nemôžu použiť rovnaký materiál a neovládajú ani detailnú techniku týchto obrazov.

14. Louvre sa pokladá za historické jadro Paríža. Nachádza sa presne v strede medzi inými významnými stavbami ako Víťazný oblúk, obelisk a Veľký oblúk bratstva.

15. V Abu Dhabi nájdete taktiež múzeum Louvre, ktoré je akousi vysunutou expozíciou francúzskeho originálu. Na jeho výstave sa nachádza 600 exponátov, pričom väčšinu z nich majú prepožičaných z galérií z krajiny galského kohúta. Tieto kúsky nezostávajú v Ázii natrvalo, pretože výstava sa pravidelne každoročne obmieňa.

16. Na prehliadke uvidíte aj niekoľko vzácnych sôch z obdobia gréckej antiky. Návštevníci sa najčastejšie chodia pozerať na slávnu podobizeň Melóskej Venuše, ktorá je považovaná za najlepšie dielo z tejto umeleckej éry.

17. Sklenená pyramída so sebou prináša aj jednu konšpiráciu. Autor pri jej plánovaní použil 666 sklenených tabúľ, takže niektorí Parížania sa domnievajú, že ju takýmto spôsobom zasvätil diablovi a odvtedy sa okolo múzea údajne združujú temné sily.

18. Niektorí odborníci si myslia, že v Louvri si nemôžeme pozrieť originálny obraz Mony Lisy. Jednou z možností jej zmiznutia bola spomínaná krádež, z ktorej upodozrievali aj Picassa. Vtedy došlo podľa nich k výmene a odvtedy sa táto kráska záhadne usmieva v nejakej súkromnej zbierke. Ďalšia teória hovorí o tom, že do Francúzska sa originál nikdy nedostal a v skutočnosti je to len dobre vydarená kópia.

19. Potom ako dokončili Versailles, kráľovská rodina opustila Louvre a jeho priestory boli na dlhé roky opustené. Keď začali budovy veľmi chátrať a už pripomínali ruiny, tak sa rozhodli dať im ešte druhú šancu. V roku 1793 zrenovovali prvú časť múzea, kde vystavili 500 obrazov, ktoré boli najmä od domácich maliarov.

20. Popularita múzea stále rastie a ľudia sa tam opätovne vracajú na ďalšie návštevy do iných sekcií. V roku 2018 pokorili rekord, keď počas uplynulých mesiacov ich navštívilo vyše 10 miliónov turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa