Zabudnite na prepchatý Louvre: Úžasné sú aj tieto francúzske múzeá a galérie

2021-07-13 12:00:00 |   |    | 

Je úplne pochopiteľné, že každý turista chce vo Francúzsku zažiť prehliadku v Louvri. Byť v kontakte s toľkými dielami výnimočných majstrov je neopísateľným zážitkom. No kvôli nemu by ste nemali zanedbávať ani ostatné múzeá či galérie v krajine, ktoré istotne stoja za vašu pozornosť.



 

Ingres, Montauban

Mesto, ktoré dalo svetu známeho sochára Antoine Bourdelleho, je aj domovom jednej z najzaujímavejších galérií na francúzskom vidieku. Budovu Ingres vybudovali v 17. storočí, keď sa z nej stal miestny biskupský palác. Ten až do druhej polovice 19. storočia slúžil cirkvi. Potom ho odkúpil miestny umelec Jean Auguste Dominique Ingres, ktorý tam začal združovať viaceré zaujímavé diela. Tak vytvoril tradíciu jedného z najlepších múzeí, ktoré v súčasnosti nesie jeho meno. Momentálne sa v ich zbierke nachádza až 4000 zaujímavých umeleckých kúskov francúzskych maliarov a sochárov. Nádherné sú aj samotné priestory, ktorým sa podarilo uchovať honosný charakter z čias biskupského paláca.

 

Pompiduovo centrum, Paríž

Zatiaľ čo sa Louvre môže pochváliť zbierkou vzácnych historických umeleckých kúskov, moderné umenie uvidíte v známom Pompiduovom centre. Keď sa niekoho výtvory dostanú do tejto galérie, je viac ako jasné, že sa z neho čoskoro stane vyhľadávaná hviezda. V Európe patrí medzi najuznávanejšie atrakcie tohto druhu. Na jeho návštevu si vyhraďte niekoľko hodín, aby ste si mohli pokojne pozrieť všetky tieto unikátne a kreatívne nápady. Navyše v budove tohto centra sa nenachádza len galéria. Môžete tam navštíviť aj knižnicu, kino, múzeum a majú tam tiež pódium na rôzne vystúpenia prevažne z oblasti divadelníctva. Vďaka tomu sa z neho stala vyhľadávaná kultúrna mekka všetkých mladých Parížanov.

 

Carriéres de Lumiéres, Les Baux-de-Provence

Pozrite sa na umenie z úplne iného pohľadu. Carriéres de Lumiéres premenilo niektoré slávne umelecké diela na nový a nezabudnuteľný zážitok. Picasso alebo Michelangelo by boli na takúto prezentáciu ich malieb nepochybne hrdí. V múzeu totiž ponúkajú slávne obrazy formou svetelnej projekcie. Tú navyše sprevádzajú hudbou, ktorá má dotvárať celkovú atmosféru. Niektoré diela takto prerobili aj do 3D podoby, ktorá nádherne vyniká a dodáva im úplne iný rozmer. Všetky sú navyše premietané na plátno vo veľkom formáte, takže sa do nich môžete úplne vcítiť a lepšie porozmýšľať nad tým, aké bolo hlavné posolstvo autorov.

 

Grande Galerie de l`Évolution, Paríž

Jedno z najnavštevovanejších múzeí v krajine je venované prírode. Nádherná je už aj samotná budova, ktorá má podobu malého paláca. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala záhrada, v ktorej pestovali bylinky na medicínske účely. Kvôli tomu je aj v súčasnosti časť parku venovaná presne tejto téme a popri nádherných kvetoch môžete cítiť arómu bazalky, medovky či tymiánu. Múzeum založili v 18. storočí, no až sa usídlila v súčasných priestoroch. Zatiaľ čo z exteriéru pripomína klasický zámok, v interiéri vás prekvapí modernejším charakterom. Uprostred sa nachádza výstava niekoľkých najvzácnejších zvierat, ktoré sú uložené pod zaujímavo riešenou farebnou strechou. Potom sa už môžete vybrať na prechádzku jednotlivými poschodiami, kde sa dozviete viac informácií o živote jednotlivých druhov zvierat.

 

Múzeum Fabre, Montpellier

Od prvého momentu bola budova súčasného múzea Fabre svedkom zaujímavých umeleckých momentov. V minulosti tam totiž svoje hry prezentoval Moliére a toto šľachtické sídlo bolo centrom rušného spoločenského života. Teraz je už venované inému druhu umenia, keď si tam môžete pozrieť obrazy mnohých významných európskych maliarov. Vďačiť za to môžu najmä Julesovi Bonnet-Melovi, ktorý si začal robiť súkromnú zbierku rôznych umeleckých artefaktov a tú potom vystavili v novom múzeu.

 

Jeu de Paume, Paríž

Múzeum fotografie patrí medzi tie najcennejšie. Dozviete sa tam nielen podrobné informácie z histórie fotenia, ale navyše tam uvidíte aj množstvo jedinečných a ocenených fotografií. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala oranžéria a potom tam vytvorili obľúbený tenisový kurt. Počas 2. svetovej vojny využívali Jeu de Paume ako triediace centrum Židov. Napriek tejto smutnej histórii sa im podarilo striasť negatívnej atmosféry a opäť tam priniesli pokoj a radosť zo života. V súčasnosti je to veľmi príjemné miesto, kde si môžete posedieť v kaviarni, prejsť sa po záhrade a pozrieť si túto pútavú výstavu.

 

Múzeum výsadkárov, Sainte-Mére-Église

Francúzi si veľmi vážia svoju históriu a dbajú na to, aby mladé generácie nezabúdali ani na ťažké skúšky, ktorými prechádzali ich predkovia. Kvôli tomu majú viacero múzeí, ktoré upozorňujú na niektoré dôležité časti ich dejín. To v Sainte-Mére-Église spomína na amerických výsadkárov, ktorí pristáli v Normandii a pomohli tak pri dôležitých bojoch. Pozornosť púta už samotná budova, ktorá má tvar padáka. Časť interiéru je vymyslená tak, že kopíruje vnútro vojenského lietadla, ktoré vtedy použili pri zoskokoch. Múzeum tiež slúži aj ako výstava o vojenstve tejto éry a spomína na dve svetové vojny, ktoré potrápili aj Francúzov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa