Madame Tussaud začínala s popravenými politikmi, dnes jej meno pozná každý

2021-04-19 08:01:00 |   |    | 

Francúzska Marie Tussaudová sa do histórie umenia zapísala ako zakladateľka britského Múzea voskových figurín Madame Tussauds v Londýne. Tento rok uplynie 260 rokov od jej narodenia.



 

Nadaná sochárka začala pred viac ako 200 rokmi vytvárať figuríny z vosku, ktoré mali podobu a kontúry reálnych osobností. Ako prvú zhotovila v roku 1777 figurínu najznámejšieho francúzskeho osvietenského spisovateľa Voltaira, nasledoval americký štátnik Benjamin Franklin a francúzsky filozof Jean-Jacques Rousseau.

Marie Tussaudová, rodená Grosholtzová, prišla na svet 1. decembra 1761 vo francúzskom Štrasburgu ako dcéra vdovy. Po smrti manžela pracovala jej mama ako gazdiná u doktora Philippa Curtiusa, ktorý bol známy ako šikovný sochár zaujímajúci sa aj o vytváranie voskových figurín. K umeniu spracúvať vosk sa tak dostala i malá Marie. Majster Curtius si všimol talent dievčatka, jej šikovné prsty a zmysel pre detail ho uchvátili natoľko, že jej poskytoval hodiny zadarmo.

Svoje prvé dielo, figurínu spomínaného Voltaira, predstavila svetu ako sedemnásťročná. Jej verné stvárnenie a dokonalé vystihnutie čŕt zaujalo aj sestru francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. Alžbetu, ktorá Marie Tussaudovej pridelila funkciu dvornej umelkyne. Z chudobného dievčaťa sa tak stala obletovaná a obdivovaná dáma, ktorá žila vedľa kráľovskej rodiny dlhých deväť rokov.

V časoch Veľkej francúzskej revolúcie (1789-1799) prišiel o hlavu nielen Ľudovít XVI, ale aj jeho slávna manželka Mária Antoinetta. Uznávaná sochárka však profitovala i v týchto ťažkých časoch. Vášnivo zbierala revolučné symboly, v jej zbierke sa vraj našiel tiež kľúč od ikonickej parížskej väznice Bastila.

Jej nadšenie pre prácu bolo také obrovské, že údajne neváhala urobiť si odliatok mŕtveho tela jedného z revolucionárov. Medzi inými zhotovila aj voskové plastiky sťatých hláv kráľa Ľudovíta XVI. a kráľovnej Márie Antoinetty, či revolucionárov Dantona a Robespierra.

Keď sochár Philippe Curtius v roku 1794 zomrel, zanechal svoje práce Marii Tussaudovej, ktorá sa v roku 1802 presunula do britského Londýna. So svojou exkluzívnou kolekciou voskových figurín precestovala Britániu a Írsko.

Prvú stálu expozíciu zriadila v roku 1835 na londýnskej ulici Baker Street. V roku 1884 bolo pôvodné múzeum premiestnené na Marylebone Road, kde sídli dodnes.

Vizuálna umelkyňa Marie Tussaudová zomrela 16. apríla 1850 v britskom Londýne vo veku 88 rokov. Ako svoje posledné dielo vytvorila v roku 1842 vlastnú voskovú podobizeň a múzeum odovzdala do rúk svojich dvoch synov.

V súčasnosti je expozícia Múzea voskových figurín Madame Tussauds rozdelená do niekoľkých tematických oblastí. Návštevníkom predstavuje významné historické osobnosti, členov kráľovských rodín, športové hviezdy, hereckých a speváckych umelcov z celého sveta, ale aj neslávne známych zločincov. Zahraničné pobočky sa nachádzajú napríklad aj v holandskom Amsterdame, rakúskej Viedni, americkom New Yorku a Las Vegas, v ázijskom Hong Kongu alebo v austrálskom Sydney.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa