Švédske Universum patrí k najmodernejším múzeám na svete: Veda ešte nikdy nebola tak atraktívna

2022-05-28 08:00:00 |   |    | 

Veda ešte nikdy nebola tak atraktívna, ako ju uvidíte v švédskom Universe. V meste Göteborg sa nachádza jedno z najmodernejších múzeí, ktoré vám predstaví toto odvetvie vo veľmi atraktívnom šate. Svoju zábavu si tam nájdu dospelí i deti a všetci odtiaľ odídu s množstvom zaujímavých a užitočných nových vedomostí.



 

Oslávili dvadsiate výročie

Universum je najväčšie interaktívne múzeum vo Švédsku. Rozprestiera sa na ploche 9000 m2. Po prvýkrát ho otvorili v roku 2001 pri Göteborgskej univerzite, takže len nedávno oslávilo svoje dvadsiate výročie. Pre deti i dospelých je to úžasné miesto, ktoré ponúka veľa zaujímavých podnetov. Môžete si tam vyskúšať rôzne atrakcie, ktoré vám hravou formou vysvetlia niektoré prírodné javy. Budova bola postavená s ohľadom na ekológiu a spĺňa prísne pravidlá udržateľnosti. Rozdelená je do šiestich častí, ktoré predstavujú rôzne tematické celky. Okrem toho ponúkajú návštevníkom pútavé diskusie. Často tu prednášajú dokonca aj držitelia Nobelových cien z vedeckých odborov.

 

Vesmír

Pre deti je najpútavejšou časťou múzea oddelenie venované vesmíru. Podľa autorov si máme predstaviť, aký by to bol pocit, vidieť Zem a iné planéty z okna vašej izby. Presne tak sa budete cítiť aj pri prehliadke Universa. Na výstave uvidíte rakety pre astronautov, vyskúšate si niektoré skúšky z kozmonautického tréningu a vypočujete si, ako znie zvuk vo vesmíre.

 

Dažďový prales

Jednou z najväčších častí Universa je dažďový prales. Inšpiráciu našli v pralese v delte rieky Amazon. Teplota je tam permanentne nastavená na 20 až 25 stupňov a v celom priestore je vysoká vlhkosť. Uvidíte tam aj niektoré živočíchy, ktoré sú typické pre takéto prírodné oblasti. Nechýba ani malý vodopád. Veľmi obľúbenou atrakciou je vyhliadka v korunách stromov. Prejdete sa tiež improvizovaným kaňonom a obzriete si napodobeninu historického chrámu.

 

Oceán

V oceánskej časti sa nachádza obrovská vodná nádrž, ktorá má objem 3 milióny litrov vody. Chránená je 27 centimetrov hrubým sklom. Rozmerom ide o najväčšiu atrakciu tohto druhu na severe Európy. Žije v nej niekoľko stoviek druhov rýb a vodných živočíchov. Primárne sa sústreďujú na tie, ktoré sa nachádzajú v Švédsku a jeho okolí. Aj táto časť sa delí ešte na menšie, ktoré potom predstavujú presne jednotlivé regióny v krajine. Západné pobrežie zastupujú najmä živočíchy, ktoré žijú v Severnom mori. Oceánska časť je väčšia a toto akvárium má podobu tunela, cez ktorý budete prechádzať a obdivovať všetko od drobných farebných rybiek, až po malé žraloky.

 

Zdravie

Chcete vedieť, čo všetko dokáže vaše telo? Zájdite do časti, ktorá sa venuje zdraviu. V prvom rade vám predstaví trojicu najdôležitejších vecí pre dobrý životný štýl. Musíte dbať na kombináciu rozumného jedenia, cvičenia a oddychu. Potom sa už pustíte do rôznych testov. Vyskúšajte si skúšku rýchlosti vašich reakcií, ktorú robievajú aj futbalisti Bayernu Mníchov. Zmerajte si svoju rýchlosť, otestujte, aký máte balans a nakoľko ste flexibilní. Dozviete sa tiež viac o tajomstve lásky, ako funguje smiech alebo prečo je tak dôležité umývať si zuby. Všetko to pochopíte vďaka hravým aktivitám, v ktorých môžete zároveň súťažiť s kamarátmi.

 

Chemické laboratórium

V škole nepatrí chémia k najobľúbenejším predmetom, no keď sa obzriete okolo seba, v skutočnosti nás obklopuje úplne všade. Preto je fajn pochopiť jej základné pravidlá, ktoré vám odhalia veľa tajomstiev. V laboratóriu na vás čaká množstvo pokusov. Niektoré môžete urobiť sami, pri iných budú najmä deťom asistovať odborníci. Zábavnou formou sa dozviete, ako je chémia prepojená s potravinami, našim telom alebo vzduchom okolo vás.

 

Oddelenie plazov

Veľmi dôležitou súčasťou vedy sú aj zvieratá. Pomocou ich správania dokážeme pochopiť veľa súvislostí. V Universe si preto pozriete jednu špeciálnu časť, ktorá sa venuje hadom a jaštericiam. Ide o najväčšiu zbierku plazov v Európe, v ktorej nájdete aj viacero veľmi raritných a ohrozených druhov. Nachádzajú sa tam aj nebezpečné jedovaté kusy a pri všetkých sa dozviete nielen informácie o ich živote, ale aj ich priame prepojenie na medicínu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa