Ukrajinský hrad Chotyn láka na rozprávkové čaro

2012-02-16 12:00:00 |   |    | 

UKRAJINA - Jeden zo 7 divov Ukrajiny je príjemným spestrením cestovania po západnej časti krajiny. Kedysi dejisko krvavých bojov, dnes obľúbené miesto stretnutí, piknikov a víkendovej pohodičky obyvateľov okolitých miest i turistov z celého sveta. Hrad Chotyn totiž ponúka kúsok rozprávky všetkým, ktorí nezabudli byť deťmi.



Malé mesto Chotyn svojich návštevníkov neohúri nevídanou krásou. Takmer 15 tisíc obyvateľov žije v typických panelových domoch a domových štvrtiach, nakupujú v obchodoch s ošúchanými nápismi, pred ktorými parkujú svoje staré autá.

Na turistov sa však usmievajú a s radostným potľapkaním (a s množstvom otázok) ich nasmerujú až k rovnomennému hradu, ktorý je aj dnes izolovaný od ciest a bežného života miestnych. Pred zvedavými pohľadmi sa osamelo ukrýva na brehu rieky Dnester.

Ukrajinský cestovný ruch sa vzmáha a aj tu sú na návaly turistov pripravení. Nechýba veľké parkovisko s odstavenými autobusmi, stánky s občerstvením a suvenírmi, kde svoje zamenené hrivny míňajú skupinky cudzincov. Počuť najmä poľštinu a ruštinu. Nemusíte sa však cítiť stiesnene - zelené plochy, pokojný breh rieky Dnester aj samotný hrad totiž ponúkajú oproti iným atrakciám dostatok priestoru na prechádzky i posedávanie.

Návšteva Chotynu je ideálnym jednodňovým výletom z mesta Kamenec Podolský, ktoré je centrom oblasti a obľúbenou turistickou destináciou. Alebo sa tu môžete zastaviť cestou z blízkeho Moldavska a Rumunska. Práve poloha hradu na hraniciach niekoľkých štátov, bývalých kráľovstiev a ríš predznamenáva tejto križovatke obchodných ciest búrlivú minulosť. Počas dlhých storočí bol totiž súčasťou Moldavska, Poľska, Osmanskej ríše, Ruska, Rumunska i Sovietskeho zväzu.

Pôvodne drevená konštrukcia z 12. storočia bola do dnešnej kamennej podoby prestavaná v 15. storočí. Najvýznamnejšiu rolu hrad zohral v roku 1621, kedy sa pred jeho hradbami odohrala rozhodujúca bitka o nadvládu nad územím medzi poľsko-litovskou armádou a Turkami, ktorých aj vďaka pomoci Kozákov poľské vojská porazili. A práve na základe slávnych bitiek sa Chotyn dostal aj do literatúry - vo svojom diele ho spomína Sienkiewicz i Lomonosov.

Dnes panuje v okolí hradu pokoj. Štyridsať metrov vysoké a šesť metrov hrubé hradby s typickými ornamentami z červených skál patria k najmasívnejším v celej Európe. Aj vďaka nim a výstavbami nepoškvrnenému okoliu sa Chotyn stal obľúbeným miestom pre filmárov. A jeho filmová kariéra trvajúca neuveriteľné štyri desaťročia obsahuje dlhý zoznam medzinárodných snímok - okrem sovietskych filmov si "zahral" aj v ruskej adaptácii Gogoľovej novely Taras Buľba a nahrádzal francúzske i anglické sídla.

Hrad opradený niekoľkými legendami spĺňa všetky predstavy o bájnej minulosti, o živote kráľov a princezničiek, o hrdinstve mužov v zbroji. O rozprávkach, ktoré sme ako deti často čítavali a mohli sa odohrávať práve tu.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa