Lleida v Španielsku - katalánska pevnosť kráľov

2012-09-26 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Jedno z najstarších miest Katalánska, s osídlením datovaným do bronzovej doby. Mnoho storočí bola pod maurskou nadvládou. V roku 1927 v nej bola vybudovaná Univerzita v Lleide. Geograficky sa Lleida nachádza v centrálnej časti Katalánska. Má 137 387 obyvateľov (2010). Tradične sa tu hovorí katalánsky, no španielčinou sa dohodnete určite.



V antickom období patrila Lleida, španielsky Lerida, pod Rímske impérium. Pod Rímskym impériom mesto prekvitalo. Neskôr bola časť mesta moslimská po dobytí Maurami. Mesto sa vyznačuje naozaj horúcimi španielskymi nocami a preteká ním rieka Sicoris (Segre).

 

Dominanta mesta, Turo de la Seu

Približne v strede mesta Lleida sa nachádza kopec Seu Vella, na ktorom stojí dominanta Leridy, pevnosť Turo de la Seu. Je to v podstate komplex mnohých budov vybudovaných počas storočí okupácií, bojov a vojen. Stará katedrála, kráľovský hrad, Suda a vojenské budovy patria pod významné historické a archeologické dedičstvo tejto oblasti.

Strategické umiestnenie pevnosti na kopci dávalo obrancom výhľad a prípravu na okupačné boje v mnohých vojnách. Významnou prekážkou bola aj rieka tečúca pod hradom. Počas vojen a dobyvačných bojov boli postupne zničené takmer všetky budovy  okrem katedrály a kráľovského hradu. Tie sa počas  roku 1948 prerobili na vojenské budovy.

Pevnosť je významnou siluetou a znakom mesta Lleida, najvýznamnejšia je však katedrála, ktorej veža nesie výšku až 60 metrov. Do zvonice sa dostaneme 238 schodmi a ponúka skvelý panoramatický zážitok ako za čias jej bývalej slávy. Veža bola postavená v druhej polovici 14. storočia a dokončená v prvej tretine 15. storočia. Má podstavu osemuholníka a konštrukcia pozostáva z dvoch častí.

Jedna je z vysokých a hrubých okien, čo dodáva novodobý vzhľad a dominanciu, a druhá z užších korunkových štítov. Prízemie bolo prebudované na súkromnú kaplnku rodiny Safont, zatiaľ čo ostatné časti tvoria konštrukciu hodín a zvonov. Zvony nesú mená Silvestra (r. 1418) a Monicy (r. 1486). Ostatných päť zvonov bolo vyrobených v stredoveku a volajú sa Barbara, Crist, Marieta, Meuca a Puríssima.

 

Na kráľovskom hrade

Postavený na vrchole kopca leží kráľovský hrad. Je strážnym symbolom mesta a pevnosti Suda. Suda bola postavená počas 9. storočia ako jedna z andalúzskych pevností. Na jej mieste stojí kráľovský hrad. Je to rezidencia kráľov počas ich prítomnosti v Lleide.

Konštrukčne ju tvorí mnoho architektonických prvkov z obdobia 13. a 14. storočia. Je a bola dôležitou politickou budovou nielen štátu, ale aj mesta. Stala sa svedkom svadby Petronily Aragonskej a Ramona Berenguera v roku 1214 alebo uväznenia Charlesa, princa z Viany jeho otcom Jánom II. v roku 1460.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa