Stonehenge - skutočné dedičstvo či komerčný ťah?

2014-02-08 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Megalitická stavba zahalená rúškom tajomstva je celú večnosť objektom archeologického bádania a ani o turistickej príťažlivosti tohto prehistorického monumentu nemožno pochybovať. Po diskusiách s domácimi sa však návštevník musí zamyslieť nad tým, či Stonehenge Britom neslúži iba ako lákadlo, na ktoré cudzinci sadajú ako muchy na lep.



Na sýtozelenom pahorku na juhu Anglicka vyrástla pred tisíckami rokov gigantická kamenná stavba, ktorá dodnes historikom nedá spávať. O jej význame vedú polemiky medzi sebou, ale i s prívržencami rôznych náboženstiev a kultov. Diskutuje sa teda o tom, že mystická stavba mohla slúžiť ako sakrálne miesto. Či už posvätné pohrebisko, svätyňa uctievačov Slnka, kde dochádzalo aj k ľudským obetám, alebo pohanské centrum určené na astrologické účely.

Neskôr sa zo Stonehenge stalo pútnické miesto, kam ľudia prichádzali s vierou v uzdravenie, o čom svedčia kostry objavené v okolí, ktoré vykazujú známky vážnych ochorení. Nech už je ale Stonehenge symbolom čohokoľvek, okrem širokej verejnosti má najvernejších priaznivcov hlavne v radoch prívržencov druidského náboženstva a obdivovateľov keltskej kultúry.

Práve oni sa každoročne v predvečer letného slnovratu v tisícoch schádzajú v blízkosti monumentu a oslavujú bájne pohanské rituály. Ešte donedávna sa tu zabávali takmer bez obmedzení, no s postupom času sa čoraz viac sťažujú na to, že Stonehenge skomerčnel. A nahrávajú im aj výpovede ďalších, pre ktorých je pamiatka iba bežnou súčasťou života.

„Pamätám si, keď sme ako deti s bratom po tých kameňoch lozili,“ spomína Nick (22) a podpichuje poznámkou, že to bolo celkom zadarmo. Uvedomiac si, že to nebolo tak dávno, človeka trochu zabolí pri pomyslení na takmer 8 libier, ktoré nechal v pokladni pri Stonehenge. Navyše, keď sa mu vtedy zdali ako rozumná investícia za možnosť pozrieť si megalomanský objekt zblízka.

Dnes je však okolie kruhovej kamennej stavby v záujme zakonzervovania ohradené plotom a najbližšie sa k megalitom dostanete na vzdialenosť asi 10 metrov. Žiadne vnímavé dotyky prastarého diela ľudských rúk a vďaka hluku z neďalekej diaľnice ani žiadne mystické rozjímanie v tráve. Pre toho, komu sú náklonnosť k histórii a obdiv k neuveriteľnej práci našich predkov blízke, tento zážitok určite stojí za návštevu. Väčšina domácich ale vaše nadšenie zdieľať nebude a váš výlet nazvú iba prechádzkou okolo hromady kameňov.

„Aký bol Stonehenge? Stále rovnaký? Ako už asi štyritisíc rokov?“ pridáva sa k vtipkovaniu aj Nickov otec Dominic (50). Ten si zase nostalgicky zaspomína na 80. roky, kedy sem zvykol chodiť na neviazané rockové koncerty. Najviac však udivuje fakt, že množstvo Angličanov, ktorí žijú v rádiuse 50 míľ od pamiatky, Stonehenge ani raz nenavštívilo. Považujú ho totiž iba za komerčný ťah na prilákanie turistov.

Aj English Heritage, inštitúcia spravujúca Stonehenge, si uvedomuje nutnosť obohatiť turistom spoplatnenú návštevu monumentu. Preto odborníci naplánovali prebudovanie prostredia, rekonštrukciu viacerých pamiatok v širšom okolí, výstavbu expozičného centra i odklonenie vyťaženej príjazdovej cesty. Megalitický objekt tak prirodzenejšie zapadne do prostredia a ponúkne zážitok, aký z neho mali naši predkovia pred stáročiami. Úpravy práve prebiehajú a ich dokončenie je plánované na december tohto roku.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa