Najkrajšie slovinské hrady

2014-05-21 12:00:00 |   |    | 

SLOVINSKO - O tom, že Slovinsko je síce maličká, ale krásna krajina, určite nemusíme písať. Napokon, so Slovenskom má nielen podobnú kultúru, názov, jazyk či históriu, ale aj nádhernú prírodu či zaujímavé a úchvatné hrady. A práve im sa v tomto článku budeme venovať.



 

  • Hrad nad hlavným mestom

Boli ste už niekedy v hlavnom meste Slovinska Ľubľane? Nie? To je naozaj škoda, lebo po turistickej stránke má skutočne čo ponúknuť. Nejde síce o obrovskú metropolu typu Londýn či Paríž, ale krásnych pamiatok je v nej viac ako dosť. Napríklad taký stredoveký Ľubľanský hrad. Tróni nad mestom, ktoré stráži už od čias Rimanov, kedy na tomto mieste stále drevená pevnosť. Tá bola v trinástom storočí nahradená stavbou z kameňa. Hrad sa prvýkrát spomína v zázname z roku 1144 ako sídlo korožských vojvodov z rodu Spanheimovcov. Neskôr mal hrad viacero ďalších vlastníkov, medzi ktorými figuroval aj český kráľ Přemysl Otakar II. a rakúsky rod Habsburgovcov.

Súčasnú podobu hradu poznáme od pätnásteho storočia, pričom od šestnásteho storočia slúžil ako väzenie. V šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia sa na hrade uskutočnila rozsiahla rekonštrukcia, ktorá trvala viac ako 35 rokov. Dnes historická stavba slúži ako miesto konania rôznych kultúrnych podujatí a sobášov. Samozrejme, turistami je hrad navštevovaný vo veľkej miere, okrem iného aj preto, že poskytuje úchvatný výhľad na slovinskú metropolu. A pokiaľ sa niekomu nechce vyjsť na hrad pešo, k dispozícii má pohodlnú lanovku.

 

  • Hrad neďaleko hraníc

Vo východnom Slovinsku, neďaleko od chorvátskych hraníc, sa nachádza hrad Brežice, ktorý sa pýši nádhernými barokovými freskami. Podľa mnohých sa tu nachádza aj najkrajšia zámocká sála v celom Slovinsku - ide o tunajšiu rytiersku sálu. Samotný hrad bol postavený v 13. storočí, pričom počas nasledujúcich storočí patril mnohým majiteľom. V 16. storočí bol hrad prestavaný do renesančnej podoby, až napokon v 18. storočí bol vyzdobený spomínanými freskami. Dnes hrad slúži ako sídlo Posávskeho múzea, v ktorom sa venuje regionálnej histórii a kultúre.

 

  • Hrad v skale

Teraz pre vás máme priam svetovú raritu. Hrad Predjama totiž patrí k tomu „naj“, čo môže Slovinsko turistom ponúknuť. Na prvý pohľad totiž pôsobí, že je postavený priamo v skale a tento dojem rozhodne nie je ďaleko od pravdy. Napokon, aj samotný názov Predjama znamená „pred jaskyňou“, a skutočne, časť hradu je situovaná pred jaskyňou, pričom jeho druhá časť je vybudovaná v priestoroch tejto jaskyne. Ako to už býva, aj v tomto hrade dnes nájdeme múzeum, ktoré však možno ani nie je tak zaujímavé, ako samotný hrad. Len si dajte pozor, aby ste pri jeho návšteve nenarazili na ducha. Hrad Predjama je totiž známy aj svojimi prejavmi paranormálnej aktivity.

 

  • Vražedný hrad

Nad mestom Celje sa nachádza rovnomenný hrad, ktorý takisto patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo Slovinsko môže ponúknuť. Nielenže ide o najväčšiu stredovekú pevnosť v celej krajine, no spája sa s ním aj viacero príbehov, ktoré rozhodne nemôžeme nazvať šťastnými. Napríklad v blízkosti hradu bola unesená a zavraždená grófka Marjance Guglielmo a rovnako aj Veronika Desenišská, ktorá sa zamilovala do syna majiteľa hradu Fredericka II. Cjelského. Odhliadnuc od toho je hrad krásnou pamiatkou, ktorá prekvapí nielen veľkou rozlohou, ale aj pomerne lacným vstupným 2 eurá. A aby sme nezabudli, Celje má ešte jeden slovinský primát: je totiž najdlhšie nepretržite reštaurovaným hradom v Slovinsku.

 

  • Hrad nad jazerom

Ako posledný navštívime jeden z najmalebnejších hradov v Slovinsku a možno aj v celej Európe. Nájdeme ho na 130 metrov vysokom útese nad Bledským jazerom, z čoho vznikol aj samotný názov hradu - Bledský, prípadne slovinsky Blejski grad. Zaraďuje sa k symbolom krajiny a patrí mu aj pozícia najstaršieho slovinského hradu. Prvá zmienka o ňom sa totiž objavuje už v roku 1011. Jeho návšteva sa určite oplatí aj z dôvodu vynikajúcich služieb, ktoré hrad v súčasnosti ponúka. Nachádza sa tu napríklad vynikajúca hradná reštaurácia, ktorá okrem skvelého jedla ponúka aj nádherný výhľad. Rovnako lákavá je aj miestna vínna pivnica a zaujímavosťou pre každého je určite aj návšteva hradnej lekárne.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa