Smaragdový ostrov a jeho úžasné hrady – História ukrytá v kameni

2014-08-22 19:00:00 |   |    | 

Kde inde ako v krajine škriatkov, kotlíkov plných zlata a večne zelenej trávy, budeme hľadať aj prekrásne hrady, ktoré vystavali hrdé klany. Sú zasadené do tak úžasnej krajiny, že by mohli vyzerať akokoľvek a i tak by sa ľuďom páčili. Našťastie aj samotné stavby sú majestátne a prekrásne takže netreba poľavovať z nárokov. Írsko vám prestavuje to najkrajšie z jeho stavieb.



 

Hrad Dunluce

 

Leží na veľmi zaujímavom mieste. Na bazaltovom podlaží priamo pri mori, pričom s pevninou je spojený len úzkym chodníčkom. Spojený je aj s duchmi, keďže tu v roku 1639 spadla hradná kuchyňa priamo do mora. Nanešťastie sa v nej vtedy nachádzali aj kuchári, ktorí v mori zomreli a odvtedy v hrade strašia.

 

Hrad Ballycarbery

 

Tento hrad počas dlhých rokov nepostretlo asi nič dobré. Dodnes sa zachovala len úbohá zrúcanina celá pokrytá brečtanom. Tú z neho spravili bitky, dobíjania, ale aj zub času a okolití obyvatelia, ktorí si z neho brali materiál na stavbu vlastných obydlí.

 

 

Hrad Doe

 

Z troch strán obkolesený morom je hrad Doe. Z väčšej miery sa dodnes zachovali pôvodné len vonkajšie múry, keďže hrad bol kedysi len vojenskou pevnosťou.

 

Hrad Dungiven

 

Pod horou Benbradagh v Severnom Írsku leží okúzľujúci hrad. Kedysi bol sídlom klanu O´Cahanovcov, no dnes tu sídli hotel. Ten patrí k tým módnejším a pýši sa hlavne klientmi, ktorí sa sem prechádzajú vziať. Veríme, že svadby na tomto pozemku môžu byť nezabudnuteľné.

 

Hrad Coole

 

Čím je zvláštny práve tento hrad? Je to legendou, ktorá sa spája s jeho pôvodnými majiteľmi, rodinou Belmorovcov. Tí tu ešte v 18. storočí, keď hrad stavali, vypustili na jazierko husi. Vraví sa, že kým tu husi budú aj duchovia ich majiteľov v hrade zostanú.

 

Hrad Cahir

 

Tento hrad patrí medzi tie najzachovalejšie v celom Írsku. Prežil dokonca aj útok Olivera Cromwella, ktorý sa zastavil pred jeho bránami, ale nakoniec sa mu nepodarilo hrad zničiť. Leží nad riekou Suir tvoriacou prirodzenú ochranu pre hrad.

 

Hrad Bunratty

 

Ďalší veľmi dobre zachovalý hrad. Postavený bol síce v 15. storočí, ale dodnes sa tu odohrávajú stredoveké bály a bankety. Za dobovej hudby sa ľudia môžu napchávať rukami a hodovať ako v dávnych časoch.

 

Hrad O´ Brien

 

Hrad, či skôr zrúcanina hradu, je známy hlavne množstvom kamenných múrikov, ktoré sa tiahnu do jeho okolia. Na ostrove Inisheer leží na najvyššom mieste. Jeho hlavným lákadlom je dávna história a tiež dodnes používaná írčina.

 

Hrad Blarney

 

Tisíce ľudí sem prichádzajú aby pobozkali kameň. Podľa legendy, ak sa im podarí dať pusu na kameň Blarney, ktorý je ukrytý na vnútornej strane opevnenia, získajú tak dar reči prehovoriť s každým a v každej situácii.

Zdroj/ autor: nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa