Okoreňte si dovolenkovú destináciu Bulharsko: Spoznajte oblasti mimo pobrežia

2015-08-06 08:00:00 |   |    | 

Bulharsko je pre slovenských cestovateľov zaujímavé najmä z hľadiska ceny. Dovolenky tam patria medzi najlacnejšie a rovnako kráľovsky sa budete cítiť i po príchode do hotela, keď si môžete za málo peňazí užiť veľa zábavy. Z tohto raja sa vám istotne ani nebude chcieť odísť, no napriek tomu by ste sa mohli nechať zlákať aspoň na nejaké fakultatívne výlety. I v Bulharsku nájdete totiž mnoho atrakcií, ktoré sa natrvalo zapíšu do vašej pamäte.



 

Pevnosť Belogradchik

 

Nachádza sa v blízkosti rovnomenného pohoria, vďaka ktorému sa môže pochváliť jednou unikátnosťou. Táto pevnosť má totiž iba dva vysoké múry. Sú vysoké až 12 metrov a dva metre široké. Toto pravidlo však neplatí pri užších vstupných bránach. Tam ich totiž obklopovalo práve spomínanie pohorie, takže sa nemuseli obávať napadnutia. Pevnosť je rozložená do niekoľkých častí. Nachádzalo sa tam aj malé opátstvo, ktoré bolo centrom duchovného života. Keď sa prejdete po tejto krásnej pamiatke, môžete sa vybrať aj na menšiu alebo väčšiu túru do blízkych hôr. Tie v mnohých ohľadoch pripomínajú naše Tatry a ponúkajú rovnako krásne scenérie a vychádzky. Súčasťou tohto pohoria sú však aj vysoké štíhle skaly pripomínajúce kamenné stromy, ktoré majú v Európe jedinečné postavenie.

 

Kláštor Rila

 

Miesto pre túto duchovnú pamiatku nebolo vybrané náhodne. Jeden z tunajších svätcov totiž žil v blízkej jaskyni, kde sa venoval svojmu duchovnému zveľaďovaniu. Po jeho smrti vyrástlo na tomto mieste opátstvo, ktoré slúži na spomienku tohto svätca. Najcennejšou časťou stavby je malá budova v jej strede, ktorá slúži na velebenie boha. Výrazne zdobená budova s bohatým zastúpením fresiek je i teraz významným pútnickým miestom v živote pravoslávnych veriacich. Kláštor bol vystavaný v 18. storočí, zo začiatku bol verejne neprístupný a bol určený len pre život tunajších mníchov.

 

Sofia

 

V hlavnom meste Bulharska je neustále možné pozorovať boj medzi tradíciami a novou kultúrou. Sofia si totiž chce uchovať aj čo najviac z pôvodnej tváre, aby tak dala turistom atraktívny dôvod pre jej návštevu. Nachádzajú sa tam všetky dôležité múzeá, ktoré mapujú dejiny a archeológiu tejto krajiny. Veľmi obľúbenou pamiatkou je katedrála Alexandra Newskyho. Tá prináša unikátnu zbierku náboženských ikon a taktiež kryptu s hrobkami bývalých panovníkov. Pri návšteve Sofie by ste si nemali nechať ujsť hlavne najstaršiu zachovanú budovu v meste. A tou je rotunda sv. Juraja. Ide o malú stavbu uprostred moderných budov, ktorá pôvodne slúžila ako kostol a bola zároveň jednou z najstarších kresťanských pamiatok v Európe.

 

Sedem jazier Rila

 

Tento zaujímavý prírodný úkaz sa nachádza v pohorí Rila a je dobre viditeľný najmä z končiarov Haidyta alebo Razdela. Ide o súbor siedmych jazier, ktoré sa nachádzajú tesne pri sebe v jednej doline. Vizuálne krásne divadlo si môžete spestriť aj krátkou túrou medzi nimi. Jazerá sa nachádzajú v nadmorskej výške do 2500 metrov. Nie sú priamo jedno vedľa druhého, sú kaskádovo umiestnené a majú rôznu hĺbku a veľkosť. Ich výškové rozpätie je približne 400 metrov. Najlepšie si ich vychutnáte práve z niektorého z vyhliadkových bodov, kde si ich môžete pozrieť všetkých sedem pokope. Ide o veľmi prísne chránenú oblasť a akékoľvek porušenie poriadku sa tam prísne trestá.

 

Perperikon

 

Ide v súčasnosti už len o významnú archeologickú lokalitu, ktorá sa nachádza blízko mesta Kurdzhali. Staroveká pamiatka je najrozsiahlejším a najvýznamnejším megalitickým náleziskom v tejto časti Európy. Nájdete tam pozostatky bývalého chrámu, paláca, ťažobných baní, ale aj jeho blízkych stavieb. Nachádzajú sa v menšom pohorí, kde sa vynímajú ich kamenné základy. Podľa dohadov sa tam mohlo v minulosti ťažiť aj zlato. Historické mesto mohlo byť vystavené približne 5000 rokov p.n.l.

 

Plovdiv

 

Ide o druhé najväčšie mesto v Bulharsku, ktoré sa môže popýšiť najmä historickým centrom. To má nádhernú pôvodnú architektúru balkánskeho typu, vďaka čomu sa Plovdiv stal jedným z najkrajších miest v tejto krajine. Na jeho území je badať aj výrazné rímske vplyvy z minulosti. Krásne je najmä historické divadlo amfiteátrového typu. Plovdiv je známe aj svojim umeleckým duchom. Nachádza sa tam viacero malých galérií a významných umeleckých diel.

 

Koprivshtitsa

 

Ak však hľadáte tú pravú rustikálnu architektúru, ktorou je Bulharsko tiež dobre známe, mali by ste zájsť do Koprivshtitsa. Viaceré stavby majú ešte pôvodný drevený charakter. Domčeky sú husto zdobené a ponúkajú unikátny náhľad do dejín tohto umenia. Najvýznamnejšou stavbou je drevený kostolík s mnohými ikonami.

 

Melnik

 

Z viacerých ohľadov ide o unikátnu lokalitu tejto krajiny. Hneď prvý pohľad na majestátne hory v pozadí vás ihneď prinúti obľúbiť si Melnik a už nikdy naň nezabudnúť. Prvou zaujímavosťou je fakt, že ide o najmenšie mesto v Bulharsku. I keď tam život nie je jednoduchý, verné generácie udržujú jeho veľkoleposť a prinášajú tak krásny pohľad do minulosti. Druhou zaujímavosťou sú významné vinice, ktoré sa tam nachádzajú a ponúkajú jedno z najlepších vín v tejto krajine.

Zdroj/autor: mydestination.com, zhivkostanev.hubpages.com, globalgrasshopper.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa