U Hamleta na návšteve: Pri Kodani objavíte hrad, kde sa odohrala jedna z najznámejších drám

2016-02-08 08:00:00 |   |    | 

Ak nepatríte medzi veľkých fanúšikov velikána anglickej drámy Williama Shakespeara, možno ste ani do hĺbky neštudovali pozadie jeho jednotlivých diel. V tom prípade bude pre vás istotne prekvapením, že tento maestro sa inšpiroval viacerými skutočnými miestami a inak tomu nebolo ani v prípade jeho Hamleta. Túto hru situoval do skutočného hradu Kronborg v Dánsku, ktorý v ňom zanechal silný dojem a chcel mu takto dopriať večnú slávu.



 

Z Kodane menej ako hodinu

 

Priame lety zo Slovenska do Dánska zatiaľ nie sú. No z Budapešti sa tam dostanete vďaka nízkorozpočtovým spoločnostiam za veľmi prijateľné ceny. Ak budete mať šťastie, spiatočnú letenku zoženiete aj za cenu 50 eur. Na maďarské letisko sa zase z Bratislavy dostanete priamymi autobusovými spojmi, čiže všetko sa dá pohodlne naplánovať a do Dánska sa následne dostanete bez väčších ťažkostí. Keď už pristanete v Kodani, môžete sa pripraviť na ďalšie cestovateľské dobrodružstvo. Len 45 minút od hlavného mesta Dánska sa nachádza mestečko Helsingor, kde sa nachádza hrad Kronborg. Dopraviť sa tam môžete dvoma spôsobmi. Autom je to približne 40 minút a výhodou je, že sa po ceste môžete zastaviť aj v okolitých sympatických dedinkách. Keď tam pôjdete vlakom, nemusíte prestupovať a počas cesty si ešte aj oddýchnete. Doprava je veľmi dobrá a vlaky premávajú medzi týmito mestami aspoň raz za hodinu.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Na pozdrav všetkým lodiam

 

Hrad Kronborg alebo pôvodne Krogen vznikol v 15. storočí. Už vtedy bolo toto mesto významnou lodiarskou lokalitou, odkiaľ štartovali alebo kam prichádzali viacerí kupci alebo moreplavci. Práve vďaka tomu ho tu postavil kráľ Erik VII. Pomoranský, ktorý chcel, aby všetci prichádzajúci boli veľkolepo pozdravení a vedeli, do akej úžasnej krajiny prichádzajú. Zároveň dal tomuto hradu aj praktickú funkciu, keď na pevnosti bývali ľudia, ktorí vyberali clo. Najväčšia časť hradu je postavená v renesančnom štýle. Ľuďom ponúka unikátnu vyhliadku, keďže sa nachádza priamo pri vode a tvorí tak jednu z najfotogenickejších pamiatok v krajine.

 

Bol či nebol Shakespeare v Dánsku?

 

Tento hrad sa však nestal populárny iba pre polohu a nádhernú architektúru. Do Kronborgu každý rok smerujú stovky turistov, ktorí si ho chcú obzrieť pre Hamleta. Práve s ním sa spája jedno z najväčších tajomstiev hradu. Keďže ho Shakespeare spomína vo svojom diele tak dôverne, mnohí sa domnievajú, že v Dánsku musel niekedy byť a práve po takomto pobyte napísal jednu z najznámejších divadelných hier. Pravdou však je, že tak ako v Dánsku, ani v Anglicku nie sú žiadne dostupné informácie o tom, že by tento známy dramatik odišiel na podobný výlet z krajiny. Keďže šlo o významnú osobnosť, museli by sa podľa nich minimálne v dejinách hradu uchovať aspoň nejaké zmienky o tom. Podľa nich sa len William dozvedel podrobné popisy od niektorého z cestovateľov a tie potom zaznamenal aj do hry. Popri tom sa však zabúda na Shakespearovu mladosť, keď sa tam mohol dostať ešte ako neznámy herec a ujsť tak pozornosti kronikárov. Nech je už pravda akákoľvek, keď vkročíte za hradby Kronborg, pochytí vás svojou majestátnosťou a impozantnou atmosférou, ktorá vás ihneď presunie do hamletovských čias.

 

Ťažké časy Kronborgu

 

I keď väčšinu času hrad slúžil skôr ako dominanta a pýcha národa, musel si prejsť a niekoľkými ťažkými skúškami. Hneď prvá bola v roku 1629, keď takmer celý komplex vyhorel. Zázrakom sa podarilo ochrániť iba jeho kaplnku, od ktorej sa potom odvíjala opätovná stavba. V tom období dostal hrad aj nové pomenovanie. No a keďže Dáni radi prostredníctvom Kronborgu demonštrovali svoju silu, bol tŕňom v oku ostatných panovníkov. Kvôli tomu sa viedli o túto baštu viaceré vojny, aby hrad dostali pod vládu cudzinci a následne tak prešli aj do zvyšku krajiny. I kvôli tomu sa na isté obdobie premenil na vojenskú základňu, aby majitelia čelili svojim nepriateľom.

 

Bohaté fresky, originálna kaplnka a jedinečný výhľad

 

Napriek týmto faktom sa hrad podarilo uchovať v pomerne dobrom stave. I keď tam nenájdete veľa pôvodného nábytku, jednotlivé miestnosti majú vynikajúce architektonické drobnosti. Pochváliť sa môžu najmä bohatými freskami a detailnými vyrezávanými ozdobami. Súčasťou hradného komplexu je aj pôvodná kaplnka, ktorá má bohaté zlaté zdobenie. Časť miestností je rezervovaná aj pre reprezentatívne účely, kde si svoje vysunuté sídlo rezervovala dánska vláda. Mimoriadne cenné sú pôvodné veľké tapisérie, ktoré sídlia v jednej z veľkých hál. Na hrade sa pravidelne konajú aj Hamletovské slávnosti, keď si priamo v na to určených interiéroch môžete vychutnať divadelné predstavenie. V jednej z repríz sa predstavil aj známy herec Jude Law. Hrad je otvorený pravidelne počas celého roka. Nutné je len pozrieť si upravené otváracie hodiny v závislosti od ročného obdobia. Vstupné pre dospelého je 90 DKK (približne 12 eur) a k dispozícii sú aj viaceré zľavy.


Pozrite si aj: 


 

Zdroj/autor: visitcopenhagen.com, copenhagenet.dk, kongeligeslotte.dk, visitdenmark.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa