Dokonalé spojenie oddychu aj spoznávania: Grécke ostrovy a ich najkrajšie pamiatky

2016-06-23 00:00:01 |   |    | 

Pri dovolenke v Grécku to majú cestovatelia väčšinou jasné. Ak chcú vidieť pamiatky, poberú sa do Atén a zakúpia si radšej nejaký poznávací zájazd po vnútrozemí. Keď chcú skôr oddychovať a vychutnať si príjemné pláže a krásnu prírodu, zakúpia si pobyt v niektorom z ostrovných rezortov. Ani tam však neprichádzate o veľkú kus histórie a kultúry a na každom z nich nájdete niečo zaujímavé, čo stojí za navštívenie a odpútanie sa od plážového lehátka.



 

Veterné mlyny, Kyklady

Charakteristické veterné mlyny objavíte na viacerých častiach súostrovia Kyklady. Tie najkrajšie môžete obdivovať na Santorini, kde skvele vyniknú s tunajšou architektúrou. Obvykle sú staré stovky rokov a kedysi ponúkali alternatívu na výrobu elektriny, ale aj na spracovanie niektorých plodín. V súčasnosti plnia skôr ozdobnú funkciu a často sú premenené na menšie múzeá mapujúce buď dejiny Grécka, alebo históriu ich využitia. Vždy majú tradičný oblý tvar, sú bielej farby a dominuje im kužeľovitá strecha.

 

Veľkomajsterský palác, Rodos

Ostrov Rodos ponúka vo svojom hlavnom meste množstvo historicky cenných pamiatok. Tou najpútavejšou je Veľkomajsterský palác, ktorý je zároveň aj najnavštevovanejšou ostrovnou pamiatkou v Grécku. Postavený bol v stredoveku iba z kameňa a má neuveriteľných 150 izieb. Šlo o honosnú stavbu, ktorá mala pripomínať veľkosť bývalých panovníkov. Má viacero vežičiek, z ktorých je vynikajúci výhľad až na more. V strede má rozsiahle nádvorie a často sa tam organizujú zaujímavé podujatia, ktoré vás prevedú históriou.

 

Akrotiri, Santorini

I keď sú súčasné obydlia na Santorini nádherné, vyberte sa aj na návštevu do minulosti a spoznajte, ako vyzerali kedysi. V 17. storočí totiž vybuchla na ostrove sopka, ktorá pochovala takmer kompletne všetky pôvodné stavby. Tie boli pokryté hrubými nánosmi popola, ktoré však paradoxne pomohli uchovať jednu zo vzácnych pamiatok. Jednotlivé domy takto zakonzervovali a na Santorini si môžete pozrieť takéto netradičné múzeum, keď časť tvoria samotné bývalé časti ostrova a časť je prehliadkou vzácnych predmetov, ktoré sa tam našli.

 

Palác Knóssos, Kréta

V minulosti tvoril tento palác jedno z najveľkolepejších diel gréckej architektúry. Vybudovali ho vo forme obrovského komplexu, ktorý pozostával z tisícky izieb. Ľudia tak žili v podstate v jednom obrovskom rozsiahlom dome a boli takto lepšie združení. Kvôli tomu volali tento palác aj popleteným labyrintom. Dokonca sa traduje povesť, podľa ktorej tam žil minotaur a keď ste už vstúpili na túto nebezpečnú pôdu, nemohli ste odtiaľ vyjsť živí. V súčasnosti síce zostali z tejto úžasnej stavby len chabé ruiny, s troškou predstavivosti si však môžete predstaviť, ako to tam vyzeralo v minulosti.

 

Jaskyňa apokalypsy, Kalymnos

V Patmose na Kalymnose sa nachádza „jaskyňa apokalypsy“, kde v minulosti žil tunajší svätec Ján. Bol tam osamotený a v jej priestoroch mal viacero vízií, z ktorých neskôr spísal aj významnú knihu proroctiev. Vchod do jaskyne vyzerá ako klasický príbytok, nad ktorého dverami sa vyníma kresťanská mozaika. Zvyšok je už vyhĺbený priamo v skale. Toto miesto zároveň plní aj pozíciu významnej pútnickej pamiatky v Grécku.

 

Aptera, Kréta

Nielen historicky, ale aj mytologicky vzácnou lokalitou je bývalé staroveké mesto Aptera. Jeho dejiny sa píšu od 13. storočia, keď sa tam nachádzalo význačné kultúrne stredisko a jedno z najbohatších miest na ostrove. Postupne sa však obyvatelia presúvali bližšie k moru, aby mali lepšie zdroje obživy a Aptera začala upadať. Poslední odišli v 14. storočí. Dodnes sa však zachovalo niekoľko pozostatkov bývalých stavieb a menšie opátstvo.

 

Archeologické múzeum, Korfu

Navonok nenápadná budova na ostrove Korfu ponúka veľké vzácnosti. Práve v tomto archeologickom múzeu sa sústredili vzácne vykopávky z okolitých ostrovov. Môžete si tam pozrieť nielen zaujímavé exponáty z nálezísk, ale aj ozdobné časti bývalých sídiel a palácov. Najvzácnejšími sú ruiny bývalého chrámu priamo na Korfu. Interiér tohto múzea je taktiež prerobený do historického rázu. Časť stien pokrýva kamenná výzdoba a peknou súčasťou sú aj kamenné schody.

 

Výlet k týmto pamiatkam ponúkajú ako spestrenie pobytu pri mori aj naše cestovné kancelárie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa