Toskánsko inak: Malebné mestečká a kopce s vinicami nájdete aj v Alsasku

2016-09-09 12:00:00 |   |    | 

Patrí k najkrajším kútom Francúzska a milovníci vína a malebných zákutí by ho pokojne zaradili k tým naj na celom svete. Viničom obrastené kopce tu oddeľujú malebné stredoveké mestečká, kde sa zastavil čas. Od zhonu bežných dní sa tam dokonale ukryjete aj vy.



 

Bývalý nemecký región

Dejiny Alsaska sú skutočne pestré, toto územie patrilo pod viacero cudzích nadvlád. Sídlili tu Kelti aj Rimania, najdlhšie však územie patrilo pod nemeckú nadvládu. Najsilnejšiu pečať preto na Alsasku zanechala práve táto kultúra. Až po skončení druhej svetovej vojny sa oblasť dostala pod správu Francúzska, ktorému sa podarilo zachovať si toto vzácne územie dodnes.


Víno je kráľom Alsaska

Keď sa objaví niekde na súťaži biele víno z tohto kraja, všetci vinári vedia, že ich šance vyhrať práve klesli. Miestne odrody patria k najlepším na svete a alsaskí vinári majú na svojom konte niekoľko ocenení a medailí. Turistický ruch sa preto týka najmä vinárstva. Aj malé sady ponúkajú tematické večere s dobrým jedlom, hudbou a tými najlepšími nápojmi z hrozna. Pokiaľ vás zaujíma aj jeho pestovanie a výroba, vyberte sa do väčších fariem, ktoré ponúkajú aj možnosti prehliadok. Alsasko však nie je iba krajom vinárov, nájdete tam tiež pár pivovarov, ktoré sú spomienkou na bývalý nemecký vplyv.

 

Colmar

Benátky Francúzska lákajú turistov najmä na stredovekú a renesančnú architektúru. Typické vysoké domy s farebnými fasádami a dreveným zdobením vytvárajú príjemnú starobylú atmosféru, ktorú dopĺňa aj historická radnica, bývalé opátstvo a dom šľachty. Najlepším spôsobom na spoznanie Colmaru je plavba loďou po jeho riečnych uličkách. Dejiny mesta siahajú do 13. storočia. Už vtedy malo medzi okolitými konkurentmi významnú pozíciu, pretože sa tam nachádzalo najvýznamnejšie obchodné centrum.

 

Sélestat

K najstarším mestám regiónu patrí aj Sélestat, zároveň je jedným z prvých slobodných miest v Alsasku. Jeho dejiny sa začali písať v 8. storočí, súčasná podoba najvzácnejšej pamiatky – gotickej katedrály je z 13. storočia. V meste sa nachádzajú aj dve vysoké vyhliadkové veže, z ktorých jedna nesie pomenovanie Veža čarodejníc a je replikou bývalej obrannej stavby.

 

Najstarší festival

Už neuveriteľných 600 rokov sa koná festival v Ribeauvillé. Pôvodne bol venovaný najmä huslistom a rôznym muzikantom, neskôr sa k nim pridali aj trhy s koňmi a v súčasnosti vzdáva úctu dávnym dejinám, najmä stredoveku. Koná sa vždy v prvý septembrový víkend a trvá dva dni. Jeho súčasťou je alegorický sprievod, oslava vinobrania a nechýba ani veľa tradičnej hudby a jedla. To všetko sa nesie v stredovekom duchu a všetci účinkujúci sú oblečení do dobových odevov.

 

Alsasko na bicykli

Pokiaľ máte možnosť, vezmite si so sebou do Francúzska aj bicykel, prípadne využite niektorú z tunajších požičovní. Preskúmať aspoň časť tohto regiónu na vlastnú päsť je skutočným zážitkom. Celé Alsasko je prepletené špeciálnymi turistickými trasami, ktoré vás prevedú po jednotlivých vinohradoch, alebo sa môžete zamerať na stredoveké pamiatky a mestečká. Ideálnym obdobím je jeseň, keď si zároveň môžete vychutnať prvé plody vinárskej práce a navštíviť tiež pár menších dedinských festivalov.

 

Vo vianočnom šate

Pokiaľ nevystihnete v Alsasku hlavnú turistickú sezónu, nezúfajte. To najkrajšie ešte len prichádza. Počas adventu majú jeho mestá a dedinky osobité čaro. Stačí si zájsť do Štrasburgu s jeho nádherným vianočným námestím, vyhliadkovým kolesom a stánkami s francúzsko-nemeckými pochúťkami a pochopíte, prečo sú Vianoce najkrajšími sviatkami roka. Potom sa presuňte do Colmaru a pozrite sa, ako vyzerali oslavy narodenia Ježiša Krista v minulosti.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa