Najoriginálnejší nemecký hrad je domovom filmárov a jedinečnej výstavy

2017-08-17 12:00:00 |   |    | 

Konkurencia medzi nemeckými hradmi a zámkami je veľmi veľká. Pokiaľ nie sú spájané s výnimočným miestom, známym panovníkom alebo dôležitou udalosťou, dostávajú sa do povedomia ľudí podstatne ťažšie. Hrad Querfurt, približne hodinu cesty od Lipska, sa to podarilo. Návštevníkom ponúka nielen návštevu zaujímavej historickej pamiatky, ale zároveň netradičný pohľad do zákulisia filmového natáčania.



 

Raj filmárov

Querfurt je najväčším hradným komplexom v strednej časti Nemecka. Jeho manažér Christian Linke nás víta oblečený v historickom kostýme. S úsmevom nám prezrádza, že takto odetí sprevádzajú svojich návštevníkov po hrade pravidelne a potom hneď upozorňuje na jednu zvláštnosť v ich pomenovaní. „Querfurt nie je iba obyčajným hradom. Je to filmový hrad, pretože slúžil a veríme, že v budúcnosti bude slúžiť ako kulisy pre viacero filmov. Natáčajú sa tu najmä rozprávky a historické filmy. Pre štáb je lacnejšie filmovanie v originálnych priestoroch, pri ktorom nemusia používať toľko efektov.“ Hrad sa využíval pri natáčaní už v minulosti. Napríklad v roku 1989 sa tam odohrával dej rozprávky Svetlo lásky, v ktorej hlavnú úlohu hrala Eva Vejmělková. Najznámejším filmom je Liečiteľ z roku 2013 s Benom Kingsleym a Olivierom Martinezom.

 

Najstaršia bastila v Európe

Dominantou hradu je trojica veží, ktorú si najlepšie prezriete z vyhliadky na najstaršej bastile v Európe. V jednej z vežičiek v minulosti bola mučiareň, druhá nesie pomenovanie Parížska a tretiu volajú Tučnejší Heinrich. Dnes je práve ona nepochybne najobľúbenejšou z trojice, pretože v nej zinscenovali scénku z rozprávky o Zlatovláske, keď z jedného z okien visí dlhý blond vrkoč. Súčasťou komplexu je tiež hudobná škola, do ktorej chodia deti najmä počas víkendov. Dolu pod bastilou sa nachádza malá jaskyňa. V minulosti slúžila ako úkryt pred nepriateľmi, keď sa mohli skryť v jej podzemí. V súčasnosti k nej vedú kaskádové schody, ktoré slúžia v lete ako príjemné letné kino alebo pódium pre menšie divadelné predstavenia.

 

Rozprávkový domček kostýmovej krajčírky

Po príchode na nádvorie vás upúta malý domček v úzadí. Pôsobí ako rozprávková stavba, ktorá na vás akoby pozerala drobnými očkami v podobe okien zapustených do strechy. Malý krásavec si priam vyžaduje špeciálnu pozíciu v hradnom komplexe. V jeho izbách našla svoj prechodný domov kostýmová krajčírka Anja Becker-Geipel. V útulnej dielničke sa jej podarilo spolupracovať na všetkých filmoch, ktoré sa natáčali na hrade, a ako prezrádza Christian Linke, práve ona bola hlavným magnetom, ktorý pritiahol filmárov do ich priestorov. Pri veľkých produkciách musí talentovaná krajčírka spolupracovať s viacerými dielňami. Na jednom kostýme pracuje v závislosti od náročnosti od 40 do 120 hodín. S jej prácou bol spokojný tiež štáb filmu Liečiteľ a Olivier Martinez si potom od nej vyžiadal ešte niekoľko ďalších kostýmov.

 

Originálna črievička od Popolušky

Anja Becker-Geipel prišla taktiež s myšlienkou vytvoriť na hrade samostatnú výstavu venovanú oblečeniu z filmov, na ktorých spolupracovala. Vďaka tomu vznikla jedna z najkrajších častí prehliadky pod názvom Ganz Grosse Märchen, v ktorej si môžete pozrieť viaceré originálne kostýmy, na ktorých táto krajčírka spolupracovala. Od štábu ich často dostala za barter. Okrem odevov si môžete pozrieť rôzne rekvizity z filmov a Querfurt má nateraz zapožičanú aj originálnu črievičku z nemeckej verzie Popolušky. V budúcnosti plánujú na hrade urobiť rozsiahlejšiu prehliadku, ktorá zmapuje filmovú produkciu z blízkeho okolia. V súčasnej podobe si ju môžete pozrieť do 17. apríla 2017.

 

Domov rozcestovaného mnícha

Časť výstavy je venovaná dejinám vzniku a histórie hradu. S ňou je spojený aj život známeho nemeckého misionára Brun von Querfurta, ktorého rodina vlastnila spomínané sídlo. Brun cítil svoje životné poslanie v pomoci cudzím ľuďom. Postupne prechodil väčšiu časť Európy a dostal sa až do Ruska. Na jednej z ciest pricestoval do Prahy, odkiaľ mal v pláne pokračovať v evanjelizácii v susednom Poľsku. Tam sa však jeho púť smutne skončila, pretože bol zavraždený. Súčasťou hradného komplexu je kostol v románskom štýle. Jednoduchá budova má nádherný strop, menší oltár a nájdete tam tiež hrobku ďalšieho známeho obyvateľa hradu Gerhardsa XIV. von Querfurta.

 

Najkrajšia vyhliadka i historická oslava

Hrad bol vystavaný na menšom vŕšku, ktorý umožňuje jeho návštevníkom niekoľko skvelých výhľadov. Ten jednoduchší sa nachádza pri domčeku s krajčírskou dielňou, keď vynikajúco vidíte celé mesto Querfurt a blízke okolie. Pokiaľ si chcete užiť lepšiu vyhliadku, zájdite na výstave kostýmov po vyznačenej značke až na vrchol veže, odkiaľ máte k dispozícii najlepší výhľad na región. Querfurt ponúka niekoľko možností na občerstvenie. Počas celého roka je otvorená hradná kaviareň so sladkými pochúťkami. Ak by ste si tam chceli užiť historický obed alebo usporiadať oslavu, môžete si po dohode rezervovať buď staroveké pivničné priestory, alebo noblesnejšiu hradnú sálu.

 

Vianočný jarmok v historickom štýle

Počas roka sa snaží vedenie hradu pravidelne usporadúvať rôzne zaujímavé akcie. Pozrieť sa môžete na starobylé jarmoky, ale aj divadelné rekonštrukcie rôznych historických udalostí. Najbližšie sa môžete tešiť na typické stredoveké vianočné trhy, ktoré sa budú na hrade konať od 16. do 18. decembra.

Otváracie hodiny: utorok – nedeľa, 9:00 – 17:00

Vstupné: dospelí 5 eur, deti 3 eurá.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / David
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa