Nidaroská katedrála v Trondheime je plná prekvapení: Prečo láka pútnikov aj metalistov?

2017-05-04 12:00:00 |   |    | 

Katedrála v meste Trondheim si drží niekoľko prvenstiev. Najcennejším z nich je post najsevernejšie položenej stredovekej katedrály na svete. V Nórsku je to zároveň najstarší a najväčší gotický chrám. Niet divu, že práve v ňom sú uložené aj korunovačné klenoty.



 

Prameň so zázračnou vodou a pocta mŕtvemu otcovi

Trondheimskú katedrálu začali stavať okolo roku 1070.Pôvodne stál na tomto mieste menší kostol svätého Klimenta. Vtedajší nórsky panovník Olaf II. však zomrel pri jednej zo svojich výprav. Keďže jeho syn nebol v tom čase doma, pretože tiež hájil záujmy krajiny na bojovom poli, poddaní sa ho rozhodli pochovať práve na tomto mieste. Jeho syn Olaf Kyre bol po návrate domov zdrvený a keďže nemohol byť na poslednej rozlúčke so svojim otcom, rozhodol sa mu vzdať aspoň poctu v podobe dôstojného miesta posledného odpočinku.

Starší chrám nechal zbúrať a postupne tam vystaval nový Nidaroský dóm. Pôvodne síce neboli plány až tak veľkolepé, no keďže neskôr na tomto mieste vzniklo biskupstvo, celý komplex sa rozrástol a pribudli k nemu aj menšie budovy. So smrťou Olafa II. sa navyše spája jedna zaujímavá legenda. Po jeho pochovaní začal údajne neďaleko jeho hrobu vyvierať nový prameň, ktorému domáci obyvatelia pripisovali zázračnú silu.

 

Šesť požiarov

Dominantou historickej stavby je hlavné priečelie, ktoré zdobia sochy rôznych svätcov. Tie sú rozdelené do dvoch radov, pričom hlavná časť je venovaná Ježišovi. Hneď nad prostredným a hlavným vchodom sa nachádza socha s fragmentom z jeho ukrižovania. Postupne smerom nahor autor symbolicky zobrazil jeho nanebovstúpenie.

Zo zadnej časti je už kostol jednoduchší a predstavuje typickú stavbu v stredovekom štýle, ktorá zaujme najmä poctivým spracovaním kameňa. Interiér je skromnejší, dominuje mu hlavne veľká farebná vitráž, dva starobylé organy a vysoký strop s výraznými klenbami. Prvé kolo prác ukončili okolo roku 1300. No odvtedy došlo ešte k niekoľkým zmenám, ktoré boli vynútené i kvôli nepríjemnostiam v podobe šiestich požiarov. Katedrála musela prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá bola definitívne ukončená v roku 1969 a úprava fasády bola uskutočnená ešte v roku 1983.

 

Pútnici i metalisti

Olaf II. bol medzi svojimi poddanými veľmi obľúbený. Vďaka tomu sa jeho hrob stal významnou pútnickou atrakciou, ktorú navyše podporila aj legenda o zázračnom prameni. Tejto tradícii zostali kresťania verní až podnes a hoci Nidaroský dóm nepatrí k tak známym pútnickým miestam ako Santiago de Compostela, pravidelne sa pri ňom schádzajú veriaci z celého sveta.

Na výročie smrti kráľa Olafa II. sa organizuje celonárodná púť a konajú sa tam aj ďalšie kresťanské slávnosti. Zaujímavosťou je, že popri veriacich tvoria druhú najväčšiu skupinu návštevníkov metalisti. Nórska blackmetalová skupina Mayhem totiž použila jeho fotografiu na obale ich legendárneho obalu a fanúšikovia tejto hudby si ho kvôli tomu prichádzajú pozrieť i naživo.

 

Korunovačné klenoty a iné atrakcie

Od roku 1818 sa stal Nidaros domovom korunovačných klenotov. Tie boli pôvodne vyrobené vo Švédsku, iba koruna nórskej princeznej pochádza od domácich remeselníkov. V súčasnosti sa nenachádzajú priamo v kostole, ale premiestnené boli do západného krídla arcibiskupského paláca z konca 12. storočia, ktorý je priamo pri Nidarose. To je v súčasnosti premenené na múzeum, v ktorom si môžete pozrieť dejiny dómu, ale zároveň tam boli uchované sochy, ktoré po rekonštrukciách nevrátili späť do katedrály.

 

Zaujímavosti v Trondheime

Trondheim je tretie najväčšie mesto v Nórsku. Okrem katedrály je jeho najzaujímavejšou časťou prístav a staré mesto, ktoré pozostáva z typických domčekov s farebnými fasádami. Nájdete tam tiež kráľovský Stifsgarden, ktorý využívajú členovia vládnucej rodiny na dovolenkové účely. Ide o najväčšiu drevenú budovu v krajine. V Trondheime si môžete pozrieť aj národné múzeá hudobných nástrojov a dekoratívneho umenia. Na predmestí sa nachádza obľúbené lyžiarske stredisko a príjemný výlet si môžete urobiť aj k historickej strážnej veži Munkholmen.

 

Otváracie hodiny:

Dóm - 9:00 – 14:00, v nedeľu do 16:00

Múzeum – 11:00 – 14:00, víkend 12:00 – 15:00, pondelok zatvorené

Korunovačné klenoty - 11:00 – 14:00, víkend 12:00 – 15:00, pondelok zatvorené

Kostol Panny Márie – 9:00 – 18:00, z piatka na sobotu je otvorené celú noc

 

Vstupné:

Kombinované vstupné do všetkých pamiatok – 180 NOK (20 eur)

Jednotlivé pamiatky – 90 NOK (10 eur)

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa