Dokonalosť prírody aj ľudského snaženia: Najkrajšie zámky v údolí Loiry

2017-08-08 00:00:01 |   |    | 

Údolie rieky Loira patrí k najkrajším prírodným oblastiam Francúzska. Kvôli tomu ho v minulosti vyhľadávali šľachtici, ktorí si tam stavali svoje letné sídla. Dodnes sa podarilo zachovať viac ako osemdesiat zámkov rôznych kategórií. Jedenásť z nich v minulosti patrilo samotným francúzskym panovníkom. V súčasnosti je časť z nich v súkromnom vlastníctve a slúžia ako súkromné príbytky alebo v nich zriadili hotely. Niektoré hrady sú však ako národné pamiatky stále prístupné verejnosti.



 

Chambord

Zámok Chambord je najväčším v údolí Loiry. Postavený bol v priebehu 16. storočia. Pôvodne patrili pozemky pod ním kráľovskému dvoru a jeho členovia sem jazdili na lov. Potom sa tam však rozhodli postaviť veľkolepý zámok s rozsiahlym parkom vo francúzskom štýle.

Na jeho stavbu vo veľkej miere vplýval aj Leonardo da Vinci. Vtedajší panovník František I. bol totiž fascinovaný prácou tohto umelca a neustále s ním konzultoval proces výstavby. Najzaujímavejšou časťou stavby je rohová veža, ktorá odkazuje na éru stredovekých hradov. Jednotlivé schody sú zdobené vytesaním vzorov do skál. Veľkej vstupnej hale dominujú dve špirálovitá schodiská. Podľa odhadov bola táto časť určená na duchovné stretnutia.

 

Chenonceau

Jeden z najzaujímavejších zámkov bol postavený na sútoku riek Loira a Cher. Na tomto mieste stál pôvodne vodný mlyn, ktorý však počas bojov úplne zničili. Potom tento areál odkúpili francúzski šľachtici, ktorí tam postavili netradičný zámok priamo na rieke. Na jeho výstavbe sa vo výraznej miere podieľala Katarína Medicejská.

Hrad je postavený na silných pilieroch, ktoré sú zapustené do rieky. Vďaka tomu má dramatický vzhľad a z jeho miestností je jedinečný výhľad na celé okolie. Súčasťou hradu je i kaplnka a vínna pivnica. Na pevnine sa nachádza menší park, v ktorom je situované aj veľké bludisko.

 

Villandry

Tento zámok nazývajú tiež mladším súrodencom Chambord. Postavený bol v rovnakom štýle a na jeho stavbu dozeral finančný poradca kráľa Františka I., ktorý sa zúčastnil aj výstavby jeho slávnejšieho kolegu.

Súčasťou Villandry je rozsiahla záhrada, ktorú vytvorili v renesančnom štýle. Po inšpiráciu zašli opäť do Talianska, kde francúzski záhradníci študovali ich štýl starostlivosti o rastliny aj spôsob ich dekorovania. Na rozdiel od Chambordu sa však teraz viac sústredili na pestovanie kvetov a jedna z častí je prerobená na výnimočnú vodnú záhradu.

 

Ussé

Fanúšikovia rozprávok označujú zámok Ussé za najkrajší v údolí rieky Loira. Práve on totiž poslúžil ako predloha pre rozprávku o Šípkovej Ruženke, pretože jeho exteriér spĺňal kritéria romantickej stavby, ktorá sa mala objaviť v tomto príbehu.

Postavený bol v 15. storočí, no neskôr ho podrobili rozsiahlej rekonštrukcii. Časť výstavy je štylizovaná do jednotlivých scén známej rozprávky. V zámku tiež nájdete expozíciu dobového oblečenia. Súčasťou rozsiahleho nádvoria a parku je aj kostol, ktorý využívala šľachta, ale aj zámožní ľudia, ktorí žili v okolí.

 

Blois

Neďaleko Chambord sa nachádza ďalšie významné kráľovské sídlo - zámok Blois. Ten francúzski panovníci priam milovali a prebývali tam veľkú časť roka. Blois bol aj rodným miestom kráľa Ľudovíta XII., ktorý mal vďaka tomu k tomuto miestu naozaj výnimočný vzťah. Zámok má vo francúzskych dejinách významnú pozíciu aj vďaka Jane z Arku, ktorá sa tam zastavila pre biskupské požehnanie.

Z architektonického hľadiska ide o jeden z najrozsiahlejších zámkov, ktorý má vyše 500 rôznych miestností, z čoho je 100 spální a každá z nich má samostatný krb na kúrenie. Najvýraznejším prvkom stavby je renesančné točité schodisko, ktoré vzniklo na popud kráľa Františka I. v prvej polovici 16. storočia. Z vonkajšej strany ho zdobia vzácne reliéfy a sochy.

 

Clos Lucé

Veľkosťou a ani významom pre francúzske dejiny zámok Clos Lucé nijako nevyniká. Návštevníkom však ponúka dve dôležité zaujímavosti. Jednou z nich je tajná chodba, ktorá je prepojená s blízkym zámkom Amboise.

A tou druhou zaujímavosťou zas to, že tam posledné roky svojho života strávil Leonardo da Vinci. V tomto čase spolupracoval na doladení štýlov viacerých francúzskych zámkov a zároveň sa z časti venoval i svojej vlastnej tvorbe. Dokonca si do Francúzska doniesol aj viaceré svoje významné diela, medzi ktorými sa nachádzali napríklad Mona Lisa a maľba Svätej rodiny. V súčasnosti sídli v zámku múzeum, ktoré približuje život tohto umelca a môžete si v ňom pozrieť aj pár kópii jeho diel.

 

Azay-le-Rideau

Rozlohou to nie je veľký zámok, no významom sa vyrovná aj oveľa väčším konkurentom v údolí rieky Loire. Vekom patrí medzi staršie zámky v tejto lokalite, pretože bol vybudovaný ako pevnosť na malom ostrove uprostred rieky niekedy na prelome 11. a 12. storočia.

Krátko po jeho dobudovaní na tomto mieste podpísali zástupcovia Anglicka a Francúzska mierovú zmluvu, ktorá ukončila dlhú a krutú vojnu medzi týmito krajinami.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa