Farebný klenot Portugalska: Navštívili sme slávnu Sintru

2018-01-04 11:00:00 |   |    | 

Pri plánovaní dovolenky v Portugalsku sa väčšina turistov zameriava na Lisabon a Porto. Vynechať by ste však nemali ani menšie mestečká, najmä ak je prístup k nim naozaj jednoduchý. To platí aj v prípade nádherných palácoch Pena alebo Quinta de Regaleira, ktoré sa nachádzajú neďaleko Lisabonu. Ich návštevu ani na chvíľku neoľutujete, mesto Sintra totiž predčí vaše očakávania.



 

Súkromné alebo organizované tour

Do Sintry sa dostanete z Lisabonu pomocou priameho vlakového spojenia. V priebehu hodiny máte k dispozícii niekoľko spojov, ktoré odchádzajú približne každých 10 minút. Najčastejšie chodia z hlavnej stanice Rossio, ktorá sa nachádza priamo v centre. Môžete tam však ísť aj zo stanice Oriente, kde však nejazdí až toľko spojov. Pokiaľ ste si kúpili mestskú zľavovú Lisboa card, tak máte v jej cene zahrnutú nielen spiatočnú cestu zadarmo, ale aj zľavy na vstupy do viacerých pamiatok.

Po štyridsiatich minútach cesty vás už privíta prvý pohľad na farebný palác Pena. Ledva vyjdete von z malej stanice, už sa na vás nahrnie niekoľko súkromníkov, ktorí ponúkajú samostatné tour osobným autom po hlavných atrakciách. Ich cena je zväčša 35 – 40 eur na osobu, no ak sa už rozhodnete pre tento typ prehliadky, dobre si prezrite všetky ponuky. Zatiaľ čo niektorí sa vám venujú iba obmedzený čas a vezmú vás len na dve alebo tri miesta, iní s vami za rovnakú sumu strávia celý deň a vezmú vás až k oceánu.

Nám sa po chvíľke podarilo vymaniť z ich nátlaku a po pár krokoch sme našli ponuku na miestnu hop on hop of službu. Za 18 eur sme si kúpili dva okruhy, ktoré turistov vezmú nielen na všetky dôležité miesta, ale aj na vidiek a k oceánu. Autobus chodí pravidelne každú pol hodinu, keď sa dostanete na miesta spojené dvoma linkami, je to približne každých 15 minút.

 

Palác Pena osloví viac exteriérom

Za melódie srdcervúceho portugalského fada, ktoré nám púšťajú do slúchadiel pomedzi výklad, sa pohneme v ústrety našej prvej zastávky. Najprv sme sa rozhodli pre palác Pena, ktorý už z diaľky spoznáte vďaka pestrofarebnej fasáde. Počas jazdy úzkymi a strmými cestičkami spokojne konštatujeme, ako sme radi, že sme sa nakoniec nedali nahovoriť na prenájom auta. Na zdolanie ich ciest potrebujete veľmi dobrú šoférsku zručnosť a to isté pravidlo sa týka veľkého zvyšku krajiny. Ešte dole pod zámkom sa dostávame k známemu jazierku s ostrovčekom s malou vežičkou, ktoré poznáte z mnohých propagačných záberov mesta Sintra.

Ďalšia zastávka je pri zrúcanine pôvodného starého hradu. Cesta k nemu predstavuje stredne ťažkú túru a najväčšou výhodou jeho návštevy je práve výhľad na farebný zámok Pena. Nasledujúca stopka je už priamo pred jeho bránami. Pri prehliadke si môžete zvoliť medzi vstupným iba do záhrad a lístkom do celého areálu vrátane návštevy paláca.

Úprimne priznávame, že priestory hradu sú skromnejšie a i keď boli inšpirované domácim tradičným, ale aj arabským štýlom, veľmi zaostávajú za nádherným exteriérom. Preto keď chcete ušetriť, kúpte si iba kombináciu lístka na malý autobus, ktorý vás vyvezie priamo k hradu a vstup do záhrady. Takto sa dostanete aj na celé hradby, môžete si pozrieť všetky nádherné výhľady až k oceánu, úžasný farebný exteriér a nemôžete ísť iba do palácových miestností.

 

Krátka zastávka v rozprávkovom centre

Jedno z miest, kde môžete voľne prestúpiť medzi červenou a modrou linkou hop on hop off tour, je priamo v centre Sintry. Malé námestie so šikmými strmými uličkami pôsobí útulne a rozprávkovo zároveň. Dominuje mu Palacio Nacional de Sintra. Bielu stavbu s výraznými strechami postavili počas moslimskej okupácie, v jej interiéri teda uvidíte silné arabské vplyvy, ktoré dodávajú jednému z tunajších palácov osobitý charakter.

Hneď pri ňom sídli od roku 1945 historická reštaurácia Café Paris. Popri celom námestí nájdete niekoľko malých kaviarní a podnikov s terasami. Priamo pri zastávke autobusu sa nachádza interaktívne centrum o histórii Sintry, do ktorého máte s Lisboa card bezplatný vstup.

 

Fascinujúca prechádzka v Quinta da Regaleira

V centre sa nezdržíme dlho, pretože chceme absolvovať aj celý červený okruh, ktorý trvá približne hodinu a pol. Naša prvá zastávka je v paláci Quinta da Regaleira, ktorý bol hlavným dôvodom našej návštevy Sintry. I keď sme sa pripravili na úžasné dielo ukazujúce ľudskú šikovnosť v tom najlepšom obraze, skutočnosť bola ešte lepšia. Celý park aj so sídlom postavili na prelome 19. a 20. storočia. Pozemok vtedy odkúpila rodina Monteiro, ktorá si tam chcela urobiť nielen letné sídlo, ale najmä dômyselný oddychový park.

Naše prvé kroky vedú k rozsiahlemu priestranstvu ozdobenému malými sochami, ktoré kedysi slúžilo ako tenisové ihrisko. V jeho blízkosti sa nachádzajú malé vežičky, ktoré ponúkajú výhľad na mesto. Súčasťou parku sú tajné podzemné chodby. Prvá z nich nás vyvedie do charakteristického prameňa s točitými schodmi, ktorý však mal kedysi údajne slúžiť na tajomné rituály. Odtiaľ sa dostávame do ďalšej tajnej chodby, ktorá vedie až ku malému jazierku. Nádherné pokojné miesto pôsobí magicky a upokojujúco. Cestou k hlavnému sídlu prechádzame popri viacerých lavičkách, kde si pokojne môžete urobiť piknik s výhľadom na celý areál. Nájdete tam tiež malé jazierko a kaplnku. Pár metrov nad palácom sa nachádza ďalší zámok Sestais, pri ktorom potom môžete nastúpiť na pokračovanie ďalšej tour.

 

Najzápadnejší bod Európy

Zvyšok červeného okruhu tejto tour vás vyvedie von zo Sintry. Postupne prejdete nádherným vidiekom, lesnými oblasťami s veľkými okrúhlymi kameňmi, zastaviť sa môžete aj v malej dedinke Colares, kde sa nachádza známe vinárstvo. Odtiaľ už prejdete k prvej vyhliadke pri oceáne, kde môžete zájsť až ku krásnym piesočným plážam. Potom sa už zaveziete ku Cabo da Roca. Toto miesto je najzápadnejším bodom Európy a ponúkne vám perfektný výhľad na oceán. Autobus tam robí krátku foto prestávku, no ak sa rozhodnete zostať a počkať na ďalší spoj, môžete si užiť obed v blízkej reštaurácii.

 

Čo iné si môžete pozrieť v Sintre?

Počas našej jednodennej návštevy Sintry sme videli iba malý zlomok tohto mesta a regiónu. Preto sme už po nasadnutí do vlaku vedeli, že sa tam ešte raz vrátime. Pochutnávajúc si na tradičných koláčikoch, ktoré sú tvarom podobné belémskym, ale chuťou úplne odlišné, sme už plánovali, ako si pozrieme aj iné miesta. Napríklad súčasťou parku pri paláci Pena je skromne sa nazývajúca chata, ktorá je v skutočnosti ďalším menším sídlom. Za návštevu istotne stojí širšie centrum mesta, opátstvo, park Monserrate a mnohé iné malé zákutia, ktoré sú veľmi ľahko dostupné vďaka tejto tour.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa