Najväčší na Loire: V zámku Chambord vraj dodnes blúdia duše zúfalých vojakov

2018-05-25 12:00:00 |   |    | 

Údolie rieky Loiry je známe množstvom historických zámkov. Kedysi bolo znakom veľkej prestíže, keď si niekto postavil letné sídlo práve v tomto nádhernom prostredí. Chambord je najväčšou spomedzi všetkých stavieb v tejto oblasti. Má výrazné renesančné črty a počas svojich dejín plnil aj praktickú úlohu nemocnice.



 

Architektonický ekvivalent Mony Lisy

Francúzi sú na tento zámok právom pyšní. Jeho tvorcovia do neho vložili veľa energie a nápadov, vďaka čomu sa stal jedným z najkrajších predstaviteľov podobnej architektúry v Európe. Jeho najväčší priaznivci ho neváhajú prirovnávať k obrazu Mony Lisy. Aj Chambord dokáže rovnako fascinovať a ukrývať či odhaľovať svoje malé tajomstvá. S Leonardom da Vincim sa spája aj ďalšia zaujímavosť. Časť priestorov ako napríklad špirálovité schodisko bolo inšpirovaných plánmi a prácou tohto umeleckého velikána. Zámok začali stavať v roku 1519. Jeho prvým majiteľom bol neskorší francúzsky kráľ František I.. Ten mu chcel od začiatku pripísať reprezentatívnu úlohu. Chambord nebol určený na dlhodobé bývanie, iba na krátke pobyty. Samotný panovník tam strávil iba niekoľko týždňov, no napriek tomu sa mu vďaka tejto majestátnej stavbe podarilo zapôsobiť na ostatných šľachticov.

 

Nezariadený a s komplikovaným stravovaním

Chambord síce postavili na nádhernom mieste uprostred lesa, no to bolo zároveň pre neho aj malou pohromou. Zámok sa totiž nachádzal veľmi ďaleko od ostatných obydlí a kvôli tomu bolo veľmi komplikované zariadiť akékoľvek stravovanie jeho hostí. Keďže ho počas hlavých večierkov navštevovali stovky ľudí, bolo veľmi ťažké zabezpečiť im dostatok jedla. Kvôli tomu sa tam panstvo chodilo zabávať skôr výnimočne a vždy keď im došli zásoby, utiekli odtiaľ preč. Ďalším problémom bolo, že zámok nebol dlhé roky poriadne zariadený. Dokonca ak tam chceli usporiadať nejaké posedenia, nosili si so sebou aj časť nábytku. V konečnom dôsledku slúžil najmä ako lovecký zámoček, do ktorého chodieval kráľ so svojimi najbližšími priateľmi.

 

440 miestností

V prvej fáze výstavby bol vytvorený hlavný základ tohto zámku, postupne však k nemu pribudli ďalšie časti ako napríklad kaplnka. V Chambord nájdete dnes dokopy až 440 miestností. Tie vyhrieva 365 krbov a vedie k nim 80 schodísk. Najkrajšie pochádzajú práve z plánov Leonarda da Vinciho a prelínajú sa aj popri vonkajšom leme budovy. Tá má dokopy päť poschodí a ako vzor jej výstavby slúžili stredoveké obranné hrady. I keď tento zámok nemal nikdy plniť takúto funkciu, prvému majiteľovi sa páčilo rozloženie podobných stavieb, preto ich chcel uchovať aj na tomto krásnom mieste. Zatiaľ čo mu František I. prisúdil prvú podobu, Ľudovít XIV. vdýchol zámku skutočný život.

 

Duchovia zúfalých vojakov

Počas francúzsko-pruskej vojny zažil zámok svoje neľahké obdobie. Vtedy museli ísť záujmy šľachty bokom a viacero ich luxusných príbytkov dostalo praktickejší význam. Chambord mal v tých časoch úlohu poľnej vojenskej nemocnice. Často tam končili najmä ťažké prípady vojakov, ktorí trpeli silnými psychickými poruchami spôsobenými katastrofami na fronte alebo mali zložité zranenia. Mnohí z nich dokonca po pár dňoch zomierali. Kvôli tomu môžete údajne ešte aj dnes stretnúť v spletitých chodbách ich zblúdené duše. Zo smutných tvárí môžete vraj čítať bolesť a zúfalstvo, ktorým prešli v posledných dňoch na tomto mieste.

 

30-kilometrový múr

K zámku patrí aj obrovský 5000-hektárový pozemok. Obranný múr, ktorý obkolesuje celú záhradu, má vyše 30 kilometrov. František I. ešte v tom čase nevenoval tejto ploche až takú pozornosť. Síce mal v pláne vybudovať tam menšiu záhradu, nakoniec však od toho upustil a sústredil sa len na samotnú stavbu zámku, na ktorej sa podieľalo 1800 robotníkov. Až Ľudovít XIV. začal pracovať nielen na zveľadení interiérov, ale aj na rozsiahlom parku v klasickom francúzskom štýle. V novodobej ére zabrala renovácia záhrad podľa jeho plánov až tri roky a prví návštevníci si ju mohli pozrieť v jej veľkolepej podobe až v marci v roku 2017. Park v mnohých smeroch pripomína rovnako pompézny projekt pri Versailles.

 

Prechádzka na koni, ale aj plavba v člne

Rozsiahly areál priam ponúkal možnosti na skvelé nápady. Správcovia preto nechceli zo Chambord urobiť iba ďalší nudný historický zámok. Postupne z neho vytvorili vzrušujúce miesto plné zábavy. Aby ste si mohli pozrieť rozľahlé záhrady a park v plnej nádhere, ponúkajú vám niekoľko zaujímavých možností. Veľmi obľúbená je jazda na koni alebo v koči, vďaka čomu sa dostanete aj do odľahlých zákutí. V blízkosti zámku sa nachádzajú viaceré vodné plochy, po ktorých sa môžete plaviť v malých člnoch. Na prehliadku záhrad si môžete prenajať bicykel, ale tiež malé golfové auto. Časť pozemku nebola upravená, aby pripomínala pôvodný divoký park. V zámku alebo v záhrade organizujú rôzne dobové divadlá, v ktorých často rekonštruujú dôležité momenty francúzskej histórie. Pre deti majú pripravenú dobrodružnú a interaktívnu prehliadku interiérov a exteriérov. V areáli sa pravidelne konajú rôzne zaujímavé podujatia a keďže je budova zámku natoľko veľká, časť priestorov je možné prenajať na súkromné akcie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pixabay
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa