Symbol Anglicka v plnej paráde: Toto sú najkrajšie opátstva Albionu

2018-12-02 00:00:01 |   |    | 

Anglicko je vynikajúcou dovolenkovou destináciou pre všetkých milovníkov histórie. V každej menšej obci nájdete nejakú zaujímavosť, ktorá vám priblíži dejiny tejto krajiny. Okrem nádherných zámkov a hradov patria k najväčším atrakciám krajiny aj opátstva, ktoré svojou veľkoleposťou smelo konkurovali niektorým palácom.



 

Westminsterské opátstvo

Najznámejšie a najvýznamnejšie anglické opátstvo nájdete v Londýne. Westminster je úzko prepojený s kráľovskou rodinou, keďže sa v ňom odohrávajú všetky korunovácie či svadby a je aj miestom posledného odpočinku viacerých bývalých panovníkov. Jeho výstavba prebiehala od 13. do 16. storočia. Pôvodne na tomto mieste stál menší kláštor, ktorý chcel kráľ Edward premeniť na jednu z najveľkolepejších stavieb v hlavnom meste Anglicka. Jeho plány sa nakoniec naplnili a vďaka tomu patrí Westminster k najnavštevovanejším atrakciám v celej krajine. Hlavnú časť tvorí kostol, ktorý sa aj v súčasnosti využíva na bohoslužby. Po stranách hlavnej lode sa nachádzajú malé kaplnky a hrobky. V opátstve príležitostne organizujú hudobné koncerty a Westminster má tiež vlastný chlapčenský zbor, ktorý spieva na všetkých dôležitých podujatiach.

 

Opátstvo Bolton

Na rozdiel od Westminsterského opátstva pôsobí Bolton skromnejšie. Postavili ho v 12. storočí, keď iniciátormi tohto nápadu boli zástupcovia rádu svätého Augustína. Pre svoj nový domov si vybrali nádherné miesto pri rieke Wharfe. Kvôli zásahom vyšších mocností sa im však nepodarilo kláštor úplne dokončiť, napriek tomu ho využívali takmer do polovice 16. storočia. V blízkosti opátstva sa nachádza viacero zaujímavých atrakcií, vďaka čomu sa teší veľkému záujmu turistov. Predovšetkým je to historický cintorín s dobovými pomníkmi, ktorý je situovaný priamo v záhrade pri kostole. Veľmi zaujímavá je aj zrúcanina bývalého domu poľovníka, ktorý sa v minulosti staral o miestne lesy. Pri jeho návšteve by ste sa mali prejsť k malému vodopádu či starému viaduktu. Pozor však na neďaleký potok, patrí k najnebezpečnejším na svete!

Najnebezpečnejší potok sveta: Kto doňho spadne, nemá šancu

 

Opátstvo Glastonbury

V minulosti bolo Glastonbury jedným z najdôležitejších opátstiev v krajine. V 10. storočí najprv na tomto mieste postavili menší kostol. Keď sa tomuto kraju darilo, tak sa rozhodli zveľadiť aj svoje cirkevné majetky. Jednoduchú stavbu premenili na väčšie opátstvo, ktoré sa neskôr stalo centrom kresťanstva v Anglicku. Práve odtiaľ sa šírila viera do celej krajiny a tunajší duchovní tak výrazne poznačili jej dejiny. V roku 1519 sa však stala veľká tragédia, ktorá je zdrojom viacerých strašidelných príbehov. Vtedajší kráľ Henrich VIII. nechal celé opátstvo vypáliť a jeho obyvateľov vyvraždiť. Odvtedy tam údajne strašia ich nespokojné duše a často počuť naliehavé volanie o pomoc. Glastonbury sa už neskôr nepodarilo zrekonštruovať, budova postupne chátrala a rozkrádali ju.

 

Opátstvo Battle

Na začiatku dejín tohto kláštora stála veľká bitka pri Hastingse. Jej víťazmi sa stali normanskí vojaci na čele s Viliamom I., ktorý dal po skončení bojov jeden dôležitý sľub. Vtedajšiemu pápežovi povedal, že na znak vďaky za cenné víťazstvo postaví presne na miestach tejto bitky nové opátstvo. Až do 16. storočia tam bývali mnísi a cirkevní predstavitelia. Tí sa však o neho posledné desaťročia veľmi nestarali a budova začala pomaly chátrať. Kráľ sa preto rozhodol tento rád rozpustiť a celý areál dal do daru svojmu blízkemu priateľovi. Ten premenil Battle na honosné súkromné sídlo, ktoré až v novodobých dejinách prešlo pod správu Anglicka.

 

Opátstvo Fountains

Dejiny opátstva Fountains siahajú do začiatku 12. storočia, keď ho vybudovalo len trinásť mníchov z Yorku. Tí hľadali únik v tichšom prostredí a pokojné miesto v obklopení prírody. Postupne sa im podarilo postaviť jedno z najkrajších opátstiev. Po troch rokoch fungovania prešlo pod správu nového rádu, ktorý mal za úlohu venovať viac času modleniu a osobnému rozjímaniu. Opátstvo vynikajúco napredovalo až do roku 1348, keď sa v okolí rozšíril mor, čo výrazne poznačilo aj fungovanie tohto rádu. V 16. storočí sa odtiaľ odsťahovali poslední mnísi a odvtedy sa z neho stala najväčšia ruina opátstva v Anglicku.

 

Opátstvo Whitby

V minulosti patrilo Whitby k najvýznamnejším opátstvam, teraz stojí trochu na okraji záujmu turistov. Napriek tomu je jednou z najkrajších ruín tohto druhu. Kláštor postavili v polovici 13. storočia. Mal výrazné bohato zdobené presbytérium, ktoré sa čiastočne podarilo uchovať až dodnes. Keďže niektoré priestory v areáli nemajú už svoj pôvodný tvar, súčasní správcovia sa snažili aspoň čiastočne poskytnúť pohľad na to, ako opátstvo vyzeralo v minulosti. Trávnik preto vysekávajú v dvoch líniách, aby vytvorili opticky odlišné plochy. Tá nižšia línia vytvára chodníček, ktorý kopíruje pôvodný pôdorys jednotlivých budov. Výstava o opátstve bola presunutá do priestorov návštevného centra. Pre rodiny s deťmi pripravili niekoľko zaujímavých aktivít, pri ktorých si môžu pocvičiť pamäť a naučiť sa niečo nové o Whitby.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa