Obrovská strata: Nádherný kláštor z legendárneho Mena ruže zničil oheň

2018-01-25 14:16:58 |   |    | 

Kláštor Sacra di San Michele je symbolom talianskeho regiónu Piemont. Mnohým je však známy najmä ako predloha slávneho románu a jeho filmového spracovania Meno ruže. Včera túto nádhernú stredovekú pamiatku zasiahol požiar.



 

Kláštor Sacra di San Michele začali budovať na vrchole hory Pirchiriano asi 40 kilometrov od Turína koncom 9. storočia. Areálu dominuje kostol z 12. storočia, v ktorom sú pochovaní členovia jedného z najstarších rodov na svete - Savoyovcov. Kláštor je zasvätený archanjelovi Michalovi, ochrancovi kresťanov a je jednou zo zastávok na vyše 2000-kilometrovej púti z francúzskeho Saint-Michel k Monte Sant´Angelo na juhu Talianska.

Založenie kláštora Sacra di San Michele sa spája s postavou sv. Jána Vincenta, ktorý začal v 10. storočí žiť na vrchole kamenistej hory Pirchiriano pustovníckym životom. O niečo neskôr sa k nemu pripojil zámožný gróf Hugh (Hugone) z Montboissier, ktorý žiadal rozhrešenie u pápeža. Ten mu dal na výber - buď prežije 7 rokov v samote, alebo vybuduje kláštor. Šľachtic si vybral druhú možnosť a v rokoch 983 až 987 prebehla prvá stavebná fáza. Kláštornú komunitu vtedy tvorilo päť benediktínov, rýchlo sa k nim však pridávali ďalší mnísi a zo Sacra di San Michele sa postupne stalo medzinárodné centrum kultúry a vzdelanosti.

Dnes je to všetko však už len dávnou spomienkou a do Sacra di San Michele prichádzajú najmä pútnici a zvedaví turisti. Tí tu obdivujú nielen úžasný výhľad do celého údolia, ale aj skvosty stredovekej architektúry - ruiny tzv. nového kláštora z konca 11. storočia, pozostatky kostola sv. Štefana z 10. storočia aj obytnú budovu z konca 11. storočia, kde ubytovávali pútnikov a hostí.

Najväčšou vzácnosťou je však románsko-gotická svätyňa, ktorú začali budovať zrejme v polovici 12. storočia. Dodnes sa v nej zachovali vzácne sochárske a maliarske diela, poväčšine zo začiatku 16. storočia.

Ku kostolu vedie široké a strmé schodisko z polovice 12. storočia. Na ľavej strane ho zdobí vyše 18-metrový stĺp, ktorý podopiera kostol nad ním a vpravo vidno časť pôvodnej skaly. Až do roku 1936 boli v ústrednej nike vystavené ostatky mníchov, odtiaľ pochádza názov Veľké schodisko mŕtvych. Kedysi totiž túto „vstupnú halu“ využívali na pochovávanie významných mužov. Veľké schodisko mŕtvych ústi k nádhernému románskemu portálu z rokov 1128 až 1130, ktoré zdobia symboly dvanástich znamení zverokruhu a zobrazenia súhvezdí. Tieto detaily si našli svoje miesto aj v legendárnej knihe talianskeho autora Umberta Eca, ktorá sa dostala aj na plátna kín so Seanom Connerym v hlavej úlohe.

Umelecké diela našťastie zostali nepoškodené, včera večer však pravdepodobne skrat spôsobil požiar práve opravovanej strešnej konštrukcie kláštora. Hasiči, ktorí likvidovali požiar v objekte s múrmi z obdobia stredoveku, zaznamenali značné materiálne škody.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa