Ideálna zastávka na ceste k moru: Spoznajte najkrajšie hrady Chorvátska

2018-06-15 00:00:00 |   |    | 

Chorvátsko sa nám väčšinou spája s predstavou „slovenského mora“. Pozrite sa ale na túto krajinu z iného uhla pohľadu a zamerajte sa niekedy na jej bohatú históriu. Navštívte najobľúbenejšie hrady a zámky, ktoré môžu byť pokojne aj príjemnou zastávkou počas cesty ďalej na juh.



 

Hrad Pazin

V tomto prípade máte česť s najväčšou a najzachovalejšou pevnosťou na Istrii. Hrad Pazin je veľmi dobre známy najmä milovníkom dobrodružnej literatúry. Ak ste niekedy čítali knihu Matej Šándor od Julesa Verneho, práve odtiaľ utekal z väzenia hlavný hrdina. Zaujímavosťou je, že napriek tomu sa francúzsky spisovateľ do týchto končín nikdy nepozrel a využil iba dokonalý opis jedného z jeho kolegov.

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z konca 10. storočia, keď túto budovu dostal do daru vtedajší biskup. Jej najznámejšími majiteľmi však boli Habsburgovci. Obyvatelia hradu mali vždy výnimočné postavenie, pretože dostávali od kráľov dostatok slobody. Vďaka tomu sa celej oblasti vynikajúco darilo a samotná budova hradu nebola nikdy dobýjaná nepriateľmi. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ktoré mapuje dôležité historické informácie o Istrii. Pomerne jednoduchá stavba prešla počas storočí niekoľkými obmenami a teraz už ponúka nádherný výhľad na okolitú prírodu.

 

Stari Grad, Varaždin

Stari Grad vo Varaždine je ideálnou zastávkou počas vašej cesty cez Maďarsko. História hradu sa začala písať v 12. storočí. Stari Grad bol často označovaný ako štýlový reprezentant vtedajšej šľachty. O jeho vlastníctvo sa preto delilo viacero významných rodov, ktoré dodali týmto priestorom punc originality.

Momentálne sa tam nachádza múzeum, ktoré zachytáva bohaté dejiny celého kraja. Návštevníci si môžu prezrieť 40 miestností, väčšina z nich má pôvodný nábytok. Súčasťou hradu je veža, ktorá v minulosti slúžila na ubytovanie vojakov a počas prehliadky uvidíte aj cennú výstavu o histórii cechov. Hrad zohráva podstatnú úlohu každoročne na konci leta, keď sa tam koná tunajší festival umenia.

 

Veliki Tabor

Najdlhším vlastníkom tejto pevnosti bola rodina Rattkayovcov, ktorá zrejme stála aj pri budovaní základov hradu. O prvej zmienke Velikiho Tabora sa dodnes vedú polemiky. Väčšina historikov sa domnieva, že ho začali stavať až v 16. storočí. Z tohto obdobia pochádza aj prostredná časť hradu. Podľa niektorých odhadov sa však na tomto mieste mohli nachádzať pôvodné stavby z 12. storočia, ktoré zbúrali a postavili nové veľkolepé sídlo.

Po odsťahovaní posledných majiteľov hrad pustol a kvôli tomu ho museli podrobiť rozsiahlej rekonštrukcii. Dnes je prístupná aspoň malá časť miestností, v ktorých sa nachádza regionálne múzeum. Súčasťou hradného komplexu je kaplnka, v ktorej sa údajne majú nachádzať pozostatky nespravodlivo uväznenej Veroniky, ktorá sa zamilovala do vtedajšieho panovníka. Najväčším lákadlom návštevy Velikiho Tabora je vyhliadka, pretože za dobrého počasia dovidíte až do Slovinska.

 

Hrad Trakoščan

Tento hrad máte pri ceste, ak cestujete k moru cez Rakúsko a Slovinsko. V 13. storočí stála na tomto mieste malá pevnosť, ktorá slúžila na ochranu dôležitej cesty, prechádzajúcej v jej blízkosti. O niekoľko rokov neskôr sa však táto lokalita zapáčila rodine šľachticov z Celje a tí premenili obrannú stavbu na pekný a obľúbený hrad. Existujú dve legendy o tom, ako dostal svoje pomenovania.

Prvá prisudzuje túto zásluhu pôvodnému starovekému sídlu, ktoré sa tam kedysi nachádzalo. Iná hovorí o rytierovi Drachensteinovi, ktorý mu dal svoje meno. Počas 18. storočia bol Trakoščan na dlhé obdobie opustený. Keď skončil boom stavania nových panských rezidencií, majitelia sa tam opäť vrátili a zrekonštruovali ho. Poslední obyvatelia odtiaľ ušli do rakúskeho azylu v roku 1944, krátko potom prešiel pod správu štátu, ktorý sa rozhodol sprístupniť jeho priestory pre verejnosť. V interiéri sa podarilo uchovať mnohé významné zbierky pôvodného nábytku a zariadenia.

 

Hrad Dvorac Bežanec

Aj Bežanec sa nachádza neďaleko diaľnice, ktorou cez Rakúsko a Slovinsko každoročne putuje množstvo Slovákov k moru. Odbočka meria len asi 12 kilometrov. Spomedzi všetkých týchto hradov je Dvorac Bežanec najmladším zástupcom, preto sa ho podarilo uchovať vo výbornom stave. Prvé plány na výstavbu pochádzajú zo 17. storočia. Len o 200 rokov neskôr prešiel veľkou rekonštrukciou, vďaka čomu sa z neho neskôr stala pýcha kráľovského dvora. V novodobých dejinách ho prevzala pod správu chorvátska rodina, ktorá tam vytvorila luxusný historický hotel.

Areál je však prístupný aj pre verejnosť a pokiaľ máte záujem, môžete sa prejsť v parku, v časti jeho priestorov a zájsť aj do reštaurácie, ktorá sa zameriava na tradičnú chorvátsku kuchyňu. Podľa legendy povedala veštica jednej z pôvodných majiteliek, že bude žiť len dovtedy, pokiaľ bude zámok zveľaďovať a neustále bude na ňom niečo prerábať. Preto hrad prešiel niekoľkými obmenami a súčasný majiteľ sa rozhodol nechať časť priestorov v nezrekonštruovanom stave, aby mal tiež priestor na ďalšie zveľadenie hotela.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa