Výlet do histórie: Hrad Wartburg bol kedysi Lutherovou skrýšou

2018-05-03 12:00:00 |   |    | 

Wartburg sa v našich končinách spája najmä s predstavou automobilu, pre Nemcov však znamená predovšetkým slávny hrad, kde sa udialo niekoľko významných udalostí. Nachádza sa v malebnom stredovekom meste Eisenach v centrálnom Nemecku.



 

Domov dobových básnikov a spevákov

Podľa dobových zápisov dokončili prvú výstavbu hradu v roku 1067, kedy patril grófovi Ludwigovi de Springerovi. Wartburg však zažil najväčší rozmach v 12. storočí, keď ho vlastnil gróf Hermann. Ten bol známym fanúšikom umenia a pozýval k sebe domov mnohých významných umelcov. Vo veľmi krátkom čase sa hrad spopularizoval medzi nemeckou umeleckou elitou, ktorá tam usporadúvala večierky. Niektorí významní hostia dostali tiež exkluzívne pozvanie, vďaka ktorému mohli zostať bývať na hrade počas istého obdobia a vtedy sa venovali najmä novej tvorbe. Vo Wartburgu vzniklo niekoľko piesní Walthera von der Vogelweida a pár básní Wolframa von Eschenbacha. Do tohto slávneho obdobia je situovaná aj jedna zo známych Wagnerovych opier. V Tannhäuser patrí jedna z ústredných postáv práve slávnemu grófovi Hermannovi.

 

Miesto, kde Luther preložil Nový zákon

Druhá významná udalosť sa viaže k 16. storočiu, keď v týchto priestoroch získal prechodný azyl reformátor Martin Luther. Ten sa potreboval ukryť, preto si na krátky čas zmenil svoju identitu, nechal sa nazývať Jörg a vo Wartburgu si užil niekoľko mesiacov pokojného života. V tomto čase sa mu podarilo preložiť do nemčiny Nový zákon, kvôli čomu získala táto pamiatka nezameniteľné miesto. O tristo rokov neskôr zorganizovalo niekoľko nemeckých študentov Wartburgský festival, počas ktorého protestovali proti aktuálnej situácii v ich krajine. Významný reformátor bol pre nich veľkým vzorom a inšpiráciou pre ďalšiu zmenu, preto mal tento hrad symbolicky posilniť ich myšlienku.

 

Permanentne obývaný s jedinou veľkou rekonštrukciou

Zaujímavosťou hradu Wartburg je, že na rozdiel od iných podobných sídel bol od svojho vzniku neustále obývaný. Istý čas mu síce zmenili status na obyčajné grófstvo, no stále mal nejakých stálych obyvateľov, ktorí sa starali o jeho zveľaďovanie. Vďaka tomu sa hrad podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave a najmä v jeho miestnostiach zostalo veľa pôvodného zariadenia. Počas celých dejín zažil len jedinú veľkú rekonštrukciu. V 19. storočí sa už pod neho podpísal vysoký vek a kvôli tomu sa rozhodli popri vynovení jednotlivých budov dodať im aj modernejší ráz.

 

Cenná zbierka Lucasa von Cranacha

Podarilo sa uchovať aj veľkú časť cennej zbierky bývalých majiteľov. Na hrade sa našli viaceré maľby Lucasa von Cranacha, na ktorých je napríklad zvečnený aj Martin Luther. Tento maliar bol známy najmä vďaka skvelému talentu na maľovanie portrétov. Na nich zachytil viacero osobností z tejto éry. Na hrade sa nachádza tiež cenná zbierka historických predmetov. Dokopy tam nájdete 9000 vzácnych kúskov, ktoré zachytávajú veľkú časť dejín celého regiónu. Niekoľko miestností výstavy je venovaných aj pobytu a práci Martina Luthera.

 

Honosná slávnostná sieň a knižnica s Lutherovymi originálmi

Najkrajšou miestnosťou v hrade je veľká sieň, v ktorej sa kedysi organizovali rôzne spoločenské akcie a majitelia tam vítali dôležité návštevy. V 19. storočí prešiel aj tento priestor veľkou rekonštrukciou. Podarilo sa však uchovať veľkú časť nástenných malieb a najmä nádherný zdobený kazetový strop. V súčasnosti slúži sála na malé podujatia a koncerty, ktoré sa organizujú vo Wartburgu. Ďalšou dôležitou časťou je knižnica, ktorú začali formovať hlavne po Lutherovom odchode. Združiťli viacero jeho originálnych spisov a kníh a tiež niekoľko kúskov reformačnej literatúry. Na isté obdobie skončila celá zbierka v kostole tohto mesta, no nakoniec sa ju podarilo dostať späť na pôvodné miesto.

 

Koncerty vážnej hudby a dobový vianočný trh

Priestory hradu majú vynikajúcu akustiku. Vďaka tomu tam pravidelne organizujú koncerty vážnej hudby. Často tam hostia rôzne divadelné súbory s historickými hrami a nechýbajú ani predstavenia opery Tannhäuser od Richarda Wagnera. Mimoriadne obľúbené sú koncerty na piane, ktoré sa konajú vždy vo veľkej sále. Návštevníci sa každoročne tešia najmä na obdobie vianočných trhov. Vtedy sa na nádvorí objavia stánky s tradičnými chuťovkami a tovarom. Všetko má dobový nádych a počas celého adventu navyše pripravujú rôzne zaujímavé akcie. Môžete vyskúšať napríklad bývalé remeslá, ale taktiež si vypočujete klasické vianočné piesne v podaní domáceho speváckeho zboru.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wartburg-Stiftung Eisenach
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa