Oberhofen – najkrajší stredoveký hrad v Alpách

2019-01-27 00:00:01 |   |    | 

Len 30 kilometrov od Bernu nájdete unikát švajčiarskej histórie. Hrad Oberhofen stojí priamo pri Thunskom jazere, vďaka čomu patrí medzi najfotografovanejšie pamiatky v krajine. Jeho história siaha do 13. storočia, ale táto oblasť bola osídlená podstatne skôr. Kedysi tam žili najmä rybári, ktorí tam našli veľmi dobrý spôsob obživy.



 

Prvý hrad stál na blízkom kopci

Nádherný kraj v obklopení majestátnych hôr vždy lákal zástupcov šľachty. Hlavným centrom ich záujmu bolo práve Thunské jazero, ktoré vtedy využívali na prechádzky a príjemné posedenia pri vode. Prvý hrad preto postavili na kopci, aby mali skvelý výhľad na celé okolie. Až v 13. storočí sa rozhodli zabrať časť územia pri jazere. Najprv tam postavili jednoduchú pevnosť, ktorá neskôr prešla pod správu Habsburgovcov. Oberhofen zažil najväčší rozmach na prelome 17. a 18. storočia. Vtedy sa ho jeho majitelia rozhodli prestavať na rozsiahlejší hrad, ktorý sa stal ich obľúbeným letným sídlom. V roku 1940 založil americký právnik William Maul Measey zbierku, vďaka ktorej sa mu podarilo renovovať viaceré zničené časti a na tom základe potom mohol hrad sprístupniť verejnosti. Otvorili tam prvé múzeum, ktoré odštartovalo prerod Oberhofenu na turisticky obľúbenú atrakciu.

 

Komnaty, v ktorých zastal čas

Výstava na hrade Oberhofen je špecializovaná najmä na históriu nábytku. V jednotlivých komnatách si môžete pozrieť zariadenie z obdobia medzi 16. a 19. storočím. Časť z neho je pôvodná a niektoré kusy priniesli z múzea v Berne. Každá izba prináša nejaký zaujímavý pohľad na dejiny bývania. Vďaka tomu na vlastné oči uvidíte ukážky gotiky, renesancie, francúzskeho empíru alebo štýlu biedermeier. Miestnosti na seba zároveň nadväzujú tak, aby prezentovali čo najreálnejší obraz toho, ako tam kedysi žilo panstvo. Vďaka tomu nadobudnete dojem, že ste prišli k niekomu na návštevu a tento človek si len na chvíľku niekde odbehol. Súčasťou prehliadky sú teda aj priestory, v ktorých sa pohybovalo iba služobníctvo a potom prejdete až do reprezentatívnej časti, ktorá patrila šľachte.

 

Orientálna fajčiareň

Klenotom hradu Oberhofen je orientálna fajčiareň, ktorá sa nachádza vo vežičke s krásnym výhľadom na jazero a okolité hory. S nápadom postaviť takúto špeciálnu miestnosť prišiel diplomat Albert Pourtalés, ktorý isté obdobie pracoval v Istanbule. V roku 1844 sa preto stretol s architektom Theodorom Zeerlederom, ktorý navrhol funkčný priestor určený na relax a zábavu. Na výzdobu tejto komnaty použil drevené obklady s orientálnym motívom a protiklad v podobe výrazných farebných textílií použitých na čalúnení kresiel a sedadiel. Orientálna fajčiareň prešla v rokoch 2010 až 2012 kompletnou rekonštrukciou. Odvtedy slúži zároveň ako vyhliadková miestnosť, v ktorej môžete počas prehliadky stráviť dlhší čas.

 

Kaplnka so vzácnymi nástennými maľbami

Najstaršími časťami komplexu sú hlavný palác a kaplnka. Tie, ktoré pochádzajú z 15. storočia. Ostatné pôvodné budovy boli buď prestavané, alebo ich nahradili inými stavbami. Z historického hľadiska je najcennejšou časťou kaplnka, v ktorej sa podarilo uchovať vzácne nástenné maľby. Aj v súčasnosti plní svoje pôvodné účely, keďže jej priestory prenajímajú pre záujemcov na krsty a svadobné obrady.

 

Záhrada, ktorá je pýchou regiónu

K hradu patrí tiež veľký 2,5 hektárový pozemok. Ten je rozdelený do dvoch častí. Bližšie k hlavným budovám sa nachádza záhrada, ktorá je pýchou celého regiónu. Vďaka dobrej klíme sa tam darí vzácnym rastlinám a drevinám, takže sa môžete tešiť na pestrú ukážku svetovej flóry. Jej areál je rozdelený do viacerých častí, ktoré prezentujú rôzne historické smery záhradníctva. V druhej polovici nájdete park so vzácnymi drevinami a originálnym stromovým tunelom, ktorý vás privedie až priamo k jazeru. Táto časť je prispôsobená na aktívny oddych. Môžete v nej behať, športovať, prechádzať sa a pre deti sú k dispozícii menšie ihriská. Tak ako záhrada, aj park je prístupný zadarmo.

 

Tip pre deti - staňte sa rytierom alebo princeznou

Hrad Oberhofen pravidelne ponúka pestrý program pre rodiny s deťmi. Okrem špeciálnych podujatí sa môžete celoročne tešiť na rôzne zábavné aktivity. Deti do 12 rokov sa môžu zapojiť do hradného klubu, vďaka ktorému sa stávajú princeznami a rytiermi. Celoročne im potom pripravujú špeciálne akcie. Pokiaľ by ste sa rozhodli vziať potomkov s vami na prechádzku hradom, môžu sa zapojiť do ďalšieho zaujímavého projektu. V ňom sa vydajú po stopách myší a budú pomáhať služobníctvu nájsť týchto malých záškodníkov. Počas prehliadky môžu dokonca prehľadať niektoré kusy nábytku, aby odhalili všetky skrýše. Navyše každú nedeľu ponúkajú vyhliadkové okruhy v kostýmoch. Deti môžu prísť prezlečené za rozprávkové postavy a takto sa potom prejdú jednotlivými miestnosťami.

 

Štýlový príchod loďou

Okolie Thunského jazera ponúka množstvo zaujímavých aktivít. Ak sa tam rozhodnete zostať viac dní, môžete si naplánovať túry, ktoré vám lepšie predstavia krásu tunajších hôr. Taktiež máte k dispozícii prechádzky popri jeho brehoch, ale aj cyklistické trasy. Veľmi obľúbené sú najmä plavby po jazere. Jedna zo zastávok je dokonca v blízkosti hradu, takže si môžete naplánovať takýto štýlový príchod. Ak chcete zažiť niečo výnimočné, objednajte si lístky na večernú plavbu, počas ktorej sa podáva romantická večera pri sviečkach.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa