Polostrov Peloponéz - nevídaný poklad gréckej pevniny

2018-06-18 00:00:01 |   |    | 

Plánujete letnú dovolenku, ale ešte stále sa neviete rozhodnúť, kde zakotvíte? Možno by ste mali zvážiť návštevu Grécka, ktoré je síce preslávené najmä ostrovmi, no za návštevu rozhodne stojí aj jeho pevninská časť. Ak vás lákajú azúrové zákutia, nádherné dlhé piesočnaté pláže, veľa zábavných podnikov a ruiny starovekej civilizácie, navštívte polostrov Peloponéz.



 

Polostrov Peloponéz je oblasťou, kde si príde na svoje každý dovolenkár. Podnebie je typicky subtropické, stredomorské ako vo zvyšných častiach Grécka. More je v týchto končinách mimoriadne čisté a pokojné, vo vnútrozemí sú však aj vysoké vrchy, ktoré niekedy prinášajú zrážky. Počas leta je tu teda podstatne viac kvapiek dažďa ako v iných južnejších častiach, kde neprší vôbec.

Peloponéz je veľmi hornatý, lemovaný pekným plážami, hájmi citrusovníkov a figovníkov. Polostrov je veľmi rozľahlý, plný očarujúcich zákutí, ale najmä je skutočným historickým lákadlom, kde na vás na každom rohu číhajú starobylé pamiatky.

 

Historické skvosty

Top atrakciou, ktorú neobíde žiadny turista, je slávny Korintský prieplav. Bez jeho uzretia  jednoducho nemožno odísť z dovolenky, veď sa pokladá za jednu z najvýznamnejších stavieb našej civilizácie. Azda najslávnejší prieplav na svete bol postavený v 19.storočí a spojil Iónske a Egejské more. Lode sa tak mohli vyhnúť plavbe okolo nebezpečného skalnatého pobrežia Peloponézskeho polostrova a výrazne si tiež časovo skrátili cestu.

Mesto Patra je hlavným mestom Peloponézu a významným prístavom. V centre môžete obdivovať mestské divadlo Apollon a tiež stredoveký hrad zo 6. storočia. Mesto je pomerne veľké, civilizované, má vybudovanú infraštruktúru na vyspelej úrovni.

Mykény boli kedysi centrom gréckej civilizácie a dali pomenovanie celému obdobiu v gréckych dejinách. Nájdete tu ruiny starovekej civilizácie situované v príjemnom prostredí paliem a  skál.

Navštíviť treba aj mesto Olympia, sídlo Olympijských hier. Nachádzajú sa tu zvyšky historických športovísk, ale aj slávna socha boha Dia, ktorá je symbolom Olympie, lebo práve na jeho počesť slávna športová udalosť vznikla.

Mesto Sparta bolo kedysi najväčší rivalom vtedajšieho mestského štátu Atény. Dodnes ho vnímame najmä s prísnym vojenským vzdelávaním, spomeňme napríklad výraz „sparťanská výchova“.  Všade navôkol mesta môžete vidieť prastaré ruiny, nenechajte si ujsť pozostatky Aténinho chrámu, starovekú rotundu ani akropolu.

Jedným z najkrajších miest Peloponézu je aj bývalé hlavné mesto Grécka - Nafplio. Dnes turistov láka najmä na očarujúcu prírodu, prímorskú promenádu, tradičné grécke domčeky, úzke romantické uličky, typické grécke námestia a očarujúcu pevnosť Palamidi, ktorá dominuje celému mestečku. Na miernom návrší ju postavili Benátčania v 17. storočí a naskytne sa vám z nej očarujúci výhľad na celé mesto aj prístav.

 

Tipy na skvelé pláže

Medzi najvychytenejšie prímorské centrá a letoviská patrí mesto Tolo a blízka dedina Drepano. Tolo je okúzľujúce malé rybárske mestečko, kde pobrežie a pláže lemujú vysoké palmy, luxusné hotely a kaviarne na terasách nad morom. Ich jedinečnosť spočíva vo výhľadoch na okolité menšie ostrovčeky. Pláže sú piesočnaté, ale užšie, skôr mestské. Avšak neďaleko sa nachádza dedinka Drepano s piesočnato-štrkovou plážou s bielymi kamienkami. Je možné prejsť plynule po dlhej piesočnatej pláži z Tola do Drepana.

Ďalšou krásnou plážou je aj Voidokilia Beach medzi letoviskami Costa Navarino a Pilos, ktorá ponúka nádherný záliv s piesočnatou plážou a tyrkysovou vodou.  Podľa najnovších rebríčkov je hodnotená ako jedna z najkrajších v Európe.

Pre svoju atraktívnu ponuku cestovného ruchu a jedinečné historické pamiatky dokáže Peloponéz očariť aj najnáročnejších klientov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa