Turecký Dalaman: Nová destinácia Ryanairu ponúka more, pamiatky aj zábavu

2018-06-29 12:00:00 |   |    | 

Letecká spoločnosť Ryanair včera spustila novú leteckú linku do Dalamanu. Výlety do Turecka sú určené najmä pre dovolenkárov, ktorí uprednostňujú týždňové pobyty pri mori. Lety z tohto mesta budú každý štvrtok a aj počas hlavnej sezóny zaplatíte za spiatočnú cestu do 100 eur.



 

Najlepšie pláže

Dalaman je súčasťou Tureckej riviéry, ktorú tiež volajú Tyrkysové pobrežie. Toto pomenovanie dostala vďaka veľmi kvalitnej vode a skvelým podmienkam na potápanie. Práve preto je veľmi obľúbenou dovolenkovou oblasťou a ponúka niekoľko rezortov so službami na vysokom štandarde.

Iztuzu – táto pláž je známa vďaka nádhernej prírode v okolí. V jej blízkosti sa nachádza les a pár kopcov, ktoré tomuto miestu dodávajú fantastickú atmosféru. Zaujímavosťou je nemocnica pre vodné korytnačky. Prostredníctvom charitatívneho projektu v nej zabezpečujú starostlivosť o tieto zvieratká a vidieť ju môžu aj návštevníci.

Sarsala Koyu – pri pobreží sa nachádzajú malé stánky s občerstvením a zmrzlinou. Popri peknej promenáde si môžete oddýchnuť na pekných piesočných plážach. Tie sa využívajú aj na športové aktivity.

Sarigerme – je dlhá až 12 kilometrov, no napriek tomu patrí medzi pokojnejšie miesta na riviére. Z časti je to spôsobené tým, že sa v jej blízkosti nachádza len málo barov a reštaurácií. Vďaka tomu tam však nájdete väčšie súkromie a budete sa cítiť príjemnejšie ako v preplnených rezortoch. V niektorých miestach pláže sú stánky, v ktorých prenajímajú slnečníky a lehátka, takže o pohodlie budete mať postarané.

Oludeniz – k tejto pláži musíte ísť trochu ďalej, ale istotne stojí za krátky výlet. Nachádza sa tam modrá lagúna, ktorá je súčasťou chráneného parku. Nájdete tam skvelé podmienky na šnorchlovanie a veľmi peknú prírodu.

 

Bahenné kúpele, Dalyan

Mesto Dalyan je známe najmä vďaka kúpeľom, v ktorých je bahno bohaté na síru. To sa používa na liečenie kožných chorôb, reumy a bolesti kĺbov. Môžete ho však aplikovať aj na kozmetické účely, keďže výrazne zlepšuje kvalitu pokožky a bráni jej starnutiu. Kúpele sa skladajú z dvoch častí. Jedna je určená pre dospelých, kde si užijete všetky rozmaznávajúce procedúry. V druhej vytvorili zábavný park pre deti, ktoré sa zatiaľ môžu zahrať v spoločnosti animátorov a vy si spokojne oddýchnete.

 

Skalné hrobky v delte Dalyan

Celá oblasť okolo Dalamanu je cenná aj z historického hľadiska. Konkrétne v delte Dalyan sa nachádzajú historické hrobky bývalého mesta Lycia. Vo 4. storočí tam pochovávali ľudí do hrobov vytesaných do okolitých skál. Miesta posledného odpočinku sa líšili podľa ich postavenia v spoločnosti. Panovníci ich mali podstatne krajšie a ich vstupy pripomínali malé chrámy. Hrobky veľmi dobre vidieť počas plavby po rieke, no istotne stoja aj za lepšie preskúmanie.

 

Marmaris

Okolie Dalamanu je plné malých charizmatických mestečiek a dediniek. Marmaris sa nachádza hodinu cesty od týchto stredísk. Keďže tam je aj malý prístav, môžete sa tam z niektorého z rezortov doplaviť na výletnej lodi. Turisti tam často chodia najmä kvôli nákupom v tunajšom bazáre. Nájdete tam všetko od typických tureckých kobercov, cez rôzne koreniny a nechýbajú ani šperky zo zlata. V meste sa nachádza špecializovaný obchod, v ktorom predávajú rôzne doplnky z tohto cenného kovu.

 

Fethiye

Len 40 kilometrov od letiska leží mesto Fethiye, ktoré môže byť skvelým miestom pre vašu dovolenku. Odtiaľ máte blízko do nádhernej lagúny Oludeniz, nachádza sa tam viacero rezortov a rodiny s deťmi nepochybne poteší veľký akvapark, v ktorom majú okrem tradičných atrakcií aj veľký vodný futbal. V meste sa nachádzajú pozostatky kolosea a v jeho blízkosti môžete navštíviť bývalú dedinu Kayaköy, v ktorej kedysi žili Turci spolu s Grékmi. Ruiny starých domov sú dnes vzácnym svedectvom tejto kultúry. Okolo Fethiyu máte možnosť podniknúť niekoľko turistických vychádzok, počas ktorých sa dostanete do bližšieho kontaktu s tunajšou prírodou.

 

Kam zájsť za dobrým nočným životom?

Turecká riviéra je známa aj vďaka pestrému nočnému životu. Popri pobreží sa nachádza niekoľko podnikov so zaujímavou ponukou. V Marmarise majú obľúbený bar s diskotékou, ktorý sídli priamo na pláži. Pacha Marmaris je zase známy klub s najlepšími party. V Kalkane nájdete bar priamo na strešnej terase hotela, ktorý má uprostred nej fontánu, podľa ktorej nesie pomenovanie. Z tohto miesta je opäť skvelý výhľad na pláž. Ďalší zaujímavý podnik v tomto meste sa špecializuje na ovocné drinky, je dobre ukrytý medzi historickými budovami a nazývajú ho Botanickou záhradou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa