Nádhera secesie: 7 najkrajších európskych miest v tomto štýle

2018-07-24 00:00:01 |   |    | 

Secesia vznikla na konci 19. storočia. Vo svete ju poznajú aj pod označením art nouveau, ktoré používajú vo Francúzsku. Pamiatky v tomto štýle sú medzi turistami veľmi obľúbené, pretože sa vyznačujú eleganciou, farebnosťou a peknými líniami. V Európe nájdete mnoho miest, ktoré sa môžu pochváliť hneď niekoľkými secesnými stavbami.



 

Praha, Česká republika

Veľkú úlohu v rozvoji secesie u našich susedov zohrala prítomnosť Alfonsa Muchu. Známeho umelca dávajú za vzor tohto štýlu maľovania. Jeho názory ovplyvnili aj iných priateľov, medzi ktorých patrilo viacero architektov. Z verejných pamiatok môžete v meste vidieť súčasnú budovu Goetheho inštitútu alebo Obecný dom s výstavnými sieňami a štýlovou reštauráciou. Najvýznamnejšiu pečať ale zanechala secesia najmä na hoteloch. V Prahe sa nachádza sedem stavieb tohto druhu. Medzi tie najkrajšie patrí hotel Paris, ktorý má vo veľkej miere zachované pôvodné dekorácie. Imperial je zase zmesou secesie a art deco. Art Nouveau Palace sídli v budove zo 14. storočia a jeho interiér bol prerobený v štýle viedenského prúdu secesie.

 

Barcelona, Španielsko

Secesia inšpirovala aj jedného z najznámejších architektov na svete. Antoni Gaudí dal svojimi stavbami Barcelone nezameniteľnú tvár. Jeho najväčšou pýchou je Sagrada Familia, ale v meste sa nachádzajú aj ďalšie zaujímavosti ako Casa Milá, Casa Batlló alebo Park Güell. V širšom centre si môžete pozrieť múzeum, v ktorom sú vystavené bytové doplnky a nábytok z tohto obdobia. Skvostom je aj bývala nemocnica Sant Pau, ktorá sa nachádza v blízkosti Sagrada Familia. Jej budovy majú bohaté exteriérové zdobenie a skvostom je najmä vstupná hala, v ktorej v minulosti sídlila administratívna časť. Celý projekt má mnoho zaujímavých myšlienok ako napríklad podzemné tunely pre personál, aby tak nerušili pacientov, ktorých mala liečiť aj okolitá krása.

 

Budapešť, Maďarsko

Maďarsko je ďalšou z krajín, ktoré sa môžu pochváliť viacerými významnými stavbami v štýle secesie. Najmä Budapešť je ako stvorená na perfektné školenie z tohto štýlu. Stačí sa prejsť jej ulicami, aby ste si podrobne naštudovali hlavné znaky secesie a videli ich prevedenie v praxi. Veľmi krásnou prehliadkou je budova termálnych kúpeľov Gellért. Opäť nechýbajú hotely, medzi ktorými vyniká Gresham s ich nádhernou kaviarňou. Pozrite si aj farebne pestrú budovu Múzea úžitkového umenia a zamerajte sa na fasády domov v centre mesta.

 

Brusel, Belgicko

Ďalším centrom secesie je aj Brusel. Viacero významných stavieb inšpirovalo domáce cestovné kancelárie k tomu, že robia pešie prehliadky mesta priamo po stopách secesnej architektúry. Najkrajším kúskom je múzeum Horta, ktoré spája hneď dve budovy prezentujúce tento štýl. Samotná prehliadka je poctou architektovi Victorovi Hortovi, ktorý v meste navrhol niekoľko secesných stavieb. Jeho prácu si môžete pozrieť aj na Autrique, ktorý umožňuje prehliadku interiérového dizajnu z tejto doby. Secesiu uvidíte tiež v Múzeu hudobných nástrojov a v hoteli Tassel.

 

Darmstadt, Nemecko

Ludwig von Hessen pozval v roku 1899 do Darmstadtu siedmich umelcov, ktorí mali dať jednej z mestských štvrtí novú tvár. Výsledkom ich práce bola skvelá prehliadka stavieb secesného štýlu, vďaka čomu sa tam nahrnulo mnoho zvedavých návštevníkov. V súčasnosti zažijete najkrajšiu prehliadku v záhrade Vortex, odkiaľ uvidíte viacero stavieb z tejto éry. Skvelou prezentáciou je vlaková stanica, ktorá predstavuje najmodernejšie poňatie tohto štýlu. Perlou je tiež Svadobná veža, ktorá má charakteristický tvar pripomínajúci päť prstov na ruke. V Darmstadte stále nájdete aj domy nesúce mená týchto architektov, keďže každý z nich postavil navyše jednu stavbu, ktorá zodpovedala iba jeho pohľadu na secesiu.

 

Riga, Lotyšsko

V Rige nájdete až 700 budov, ktoré boli postavené v secesnom štýle. Mesto zažilo v tomto období veľký rozmach, čo sa odrazilo aj na architektúre nových stavieb. Tie zostali ich pýchou až dodnes, keďže sú kvôli tomu vyhľadávané medzi turistami. Hlavným bodom vašej prehliadky by mal byť dom Alberta iela 12, ktorý bol domovom lotyšského architekta Konstantinsa Pekšensa. Ten spolu s kolegom Laubem vytvoril nádhernú modrú secesnú výzdobu. Ďalšou zaujímavosťou je kaviareň Art Cafe Sienna a historické centrum mesta.

 

Aveiro, Portugalsko

Tvár tohto mesta poznačili bohatí brazílski prisťahovalci, ktorí chceli bývať v nových luxusných domovoch. Centrum Aveira preto prestavili v secesnom štýle, ktorý vyhovoval ich vkusu. Z tejto časti v súčasnosti organizujú aj krátke plavby na lodi, ktoré vám taktiež poskytnú pekný pohľad na takúto architektúru. Veľmi obľúbené sú najmä reštaurácie a kaviarne, ktoré sú vďaka secesii prehliadkou vkusnej elegancie. V meste sa nachádza aj múzeum venované tomuto štýlu, ktoré ukazuje zariadeni typické pre túto éru.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa