Nepatria k najkrajším, aj tak lákajú milióny: Pláže v Normandii

2019-06-06 00:00:00 |   |    | 

Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword – možno by ste podľa názvov tieto pláže zaradili kamsi do Spojených štátov, v skutočnosti sú ale ozdobou francúzskej Normandie. Ročne ich navštívia asi dva milióny turistov a väčšina z nich sem neprichádza za oddychom.



 

Písal sa 6. jún 1944, druhá svetová vojna zúrila v plnej sile a konečne nastal deň operácie Overlord a s ňou aj začiatok konca nacizmu v Európe. V Normandii sa vylodilo asi 135.000 vojakov z dvanástich spojeneckých národov, ktorí po dlhých rokoch otvorili západný front.

Pláže Gold, Juno, Sword, Omaha a Utah sa do histórie zapísali obrovskými písmenami a Francúzsko dokonca navrhuje, aby sa 80 kilometrov dlhý súvislý pás pobrežia Lamanšského prieplavu - od mesta Ravenoville na západe po mesto Ouistreham na východe - stal svetovým kultúrnym dedičstvom.

 

Pláž Sword

Sword Beach, ktorej názov znamená v angličtine „meč“, je najvýchodnejšou zo všetkých pláží dňa D. Pôvodne vylodenie nemalo prebiehať až takto ďaleko, napokon ale velitelia trvali na tom, aby siahalo až k ústiu rieky Orne. Spojenci tu pri Lion-sur-Mer a Luc-sur-Mer našli prirodzenú ochranu vo forme príkrych útesov a výhodou bolo aj to, že nemecká obrana sa sústreďovala najmä v prístave Ouistreham.

Dnes toto obdobie pripomína niekoľko pamätníkov. V Ouistrehame sa nachádza Musée du Mur de l’Atlantique Le Bunker, kde získate predstavu o tom, ako vyzeral bežný deň nemeckých vojakov, zabezpečujúcich tu obranu územia.

V rovnakom meste sa oproti kasínu nachádza aj Musée du No.4 Commando, kde zas dobové dokumenty a modely v životnej veľkosti informujú o účasti Francúzov. Navštíviť môžete aj Merville Battery, jednu z najvýznamnejších častí Atlantického valu. Na niekoľkohektárovej ploche tu uvidíte štyri bunkre aj spojenecké lietadlo. Atmosféru každých 20 minút dotvárajú aj zaujímavé efekty – zvuky, vône a svetelné efekty, ktoré vám ešte viac priblížia deň, keď spojenci dobyli jednu z bášt nacistov.

 

Pláž Juno

Kanadské a britské jednotky sa vylodili na pláži západne od Courseulles-sur-Mer, ktorá dostala názov Juno. Boje boli intenzívne najmä v okolí Courseulles, Bernières a Saint-Aubin. Zo 14 000 vojakov prišlo 340 o život a 600 bolo zranených, jednotkám sa ale podarilo dostať až 16 kilometrov do vnútrozemia, teda ďalej než akýmkoľvek iným silám v Deň D.

A čo by ste na tomto mieste mali vidieť? Centrum Juno Beach je moderné múzeum, vybudované v tvare javorového listu ako pripomienka domovskej krajiny vojakov, ktorí sa tu vylodili. Stála výstava pripomína udalosti z roku 1944 a ich hlavných hrdinov prostredníctvom fotografií, dokumentov, multimédií či máp. Súčasťou centra je aj tzv. Juno park, teda areál, kde sa 6. júna 1944 odohrali najurputnejšie boje. Návštevníci tam stále uvidia nielen množstvo bunkrov, ale aj zvyšky Atlantického valu a pôvodné zbrane.

 

Pláž Gold

Zlatá pláž sa rozprestiera východne od prístavu Arromanches. Ešte pred vylodením vojakov tu bolo niekoľko z najsilnejších nemeckých obranných systémov prelomených leteckým a námorným bombardovaním. Na východe pri Ver-sur-Mer preto spojenci postupovali rýchlo, na západe pri Asnelles ale nacisti vzdorovali dlhšie. Na konci dňa však spojenecké sily prakticky splnili svoje ciele, keď sa uzavreli v meste Bayeux.

Vo Ver-sur-Mer dnes boje v tejto časti Normandie pripomína Musée America-Gold Beach. Jedna z jeho častí je venovaná vylodeniu v Deň D aj príprave, ktorá mu predchádzala (zhromažďovanie informácií, založenie britského letiska...). Druhá si pripomína udalosť z roku 1927, kedy sa vôbec prvé poštové lietadlo z USA do Európy zrútilo do mora neďaleko Ver-sur-Mer.

 

Pláž Omaha

Osem kilometrov dlhá pláž Omaha pri Lamanšskom prielive bola svedkom najkrvavejších stretov. Podľa plánu mali americkí vojaci ochromiť pobrežnú obranu a umožniť pristátie väčším lodiam a následným inváznym vlnám. Proti ale bola nemecká pechotná divízia tvorená z veľkej časti mladíkmi, ktorí nikdy neabsolvovali vojenský tréning. Napriek tomu boli ich straty neporovnateľne nižšie. Na pláži Omaha zahynulo asi 1200 Nemcov, Američanov ale bolo až do 5000.

Neďaleko tohto miesta sa pri obci Colleville-sur-Mer dnes nachádza americký cintorín The Normandy American Cemetery, Memorial and Visitor Centre, kde na ploche 70 hektárov stojí 9387 bielych krížov, obrátených smerom k USA. Označujú miesta, kde navždy odpočívajú americkí vojaci, ktorí prišli o život počas 2. svetovej vojny.

Cintorínu dominuje polkruhový pamätník s bronzovou sochou „Ducha americkej mládeže vystupujúceho z vĺn“. Neďaleko od neho stojí kaplnka, múr s menami 1557 nezvestných vojakov a orientačná tabuľa, na ktorej sú zakreslené všetky pláže vylodenia. Tunajšie múzeum zas prostredníctvom filmov, zbierky uniforiem, zbraní či vozidiel dokumentuje bežný život vojakov.

Ďalšie múzeum môžete navštíviť aj v Saint-Laurent-sur-Mer, kde vystavujú rozsiahlu zbierku uniforiem, zbraní, osobných predmetov a vozidiel z Omaha Beach. Vylodenie približujú v Omaha Memorial Museum aj početné inštalácie, fotografie, mapy či film.

Na Omaha Beach by ste nemali obísť ani Statue les Braves, sochu pripomínajúcu statočnosť spojeneckých vojakov či Pointe du Hoc, útes situovaný medzi plážami Omaha a Utah, odkiaľ Nemci ostreľovali spojencov na oboch stranách. Dnes tu môžete spoznať detaily boja o jeden z najsilnejších bodov nemeckej obrany aj príbehy spojeneckých vojakov, ktorí oň urputne bojovali. Zároveň sa z tohto miesta naskytá výnimočný výhľad na normandské pláže.

 

Pláž Utah

Utah Beach je najzápadnejšou z pláží vylodenia v Normandii, leží na polostrove Cotentin severozápadne od ústia riek Douve a Vire. Počas operácie Overlord tu spojenci utrpeli najmenšie straty, ranených, mŕtvych či nezvestných bolo asi 200 mužov. Na samotnej pláži dnes môžete navštíviť Utah Beach Museum, ktoré deň D pripomína vo všetkých jeho fázach, od prípravy vylodenia až po konečný úspech v bojoch.

K najvzácnejším exemplárom patrí vojenská loď LCVP “Higgins Boat” a pôvodný americký bombardér B26, ktorých sa na svete zachovalo dokopy len šesť. Súčasťou expozície je však aj originálny nemecký bunker, kde sú dnes vystavené nemecké zbrane aj každodenné predmety nemeckých vojakov, a v múzeu tiež spoznáte bežný život obyvateľov počas nemeckej okupácie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa