Fontainebleau – zámok, ktorý milovali všetci francúzski králi

2018-12-25 00:00:01 |   |    | 

Ani jeden z francúzskych zámkov sa u šľachticov netešil tak veľkej obľube ako Fontainebleau. Pôvodne šlo o malú nenápadnú stavbu, ktorá sa však nachádzala v obklopení krásnej prírody. Kvôli tomu toto sídlo začali postupne navštevovať všetci francúzski králi. Každý z nich v ňom zanechal svoju pečať a vytvorili z neho najhonosnejší zámok v krajine.



 

Poľovnícky hrad

O konkrétnom dátume a pôvode tejto stavby nie sú uchované presné záznamy. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1137. Vtedy sa Fontainebleau popisoval ako jednoduchý poľovnícky hrad, ktorý využíval najmä francúzsky kráľ. Keďže mal vynikajúcu polohu, členovia kráľovského dvora tam chodievali veľmi často. Nachádzal sa menej ako 60 kilometrov od Paríža a navyše bol v obklopení nádhernej prírody s veľkou zalesnenou plochou. Panovník tam mal fantastické podmienky na lov a rád sa chválil svojimi trofejami. Neskôr začali pristavovať ďalšie budovy, vďaka čomu sa stal najväčším francúzskym zámkom. Až do 17. storočia ho využívali všetci francúzski králi, potom boli monarchovia častejšie vo Versailles.

 

Najlepší francúzski architekti

Hrad využívali postupne všetci panovníci od Ľudovíta VII. až po Napoleona III., neskôr už preferovali iné francúzske zámky. Vďaka tomu sa na jeho zveľaďovaní podieľali tí najlepší domáci architekti. Svoju pečať na ňom zanechali napríklad Philibert Delorme, Ange-Jacques Gabriel alebo André Le Nôtre. Ich práca sa netýkala len rozširovania budov. Rovnako ako sa rozrastali priestory zámku, tak pribúdali aj nové záhrady. Tie boli väčšinou štylizované do francúzskeho štýlu, predstavovali uhladený jemný štýl zameraný na dokonalosť a prezentovanie typických domácich rastlín a drevín. Časť z nich neskôr upravili podľa anglického ponímania záhradníctva. Záhrady majú dokopy vyše 100 akrov, niektoré miesta majú podobu voľného neupravovaného parku.

 

1500 izieb

Fontainebleau je jediným francúzskym zámkom, ktorý využívali nepretržite počas siedmich storočí všetci francúzski monarchovia. To sa podpísalo aj pod honosné priestory tejto veľkolepej stavby. V súčasnej podobe sa tam nachádza až 1500 miestností. Samotná strecha má plochu piatich akrov. Jednotlivé časti sú postavené tak, že uprostred každej prístavby bolo aj nádvorie s menšou záhradou, aby celková architektúra nepôsobila ťažko a aby sa obyvatelia zámku cítili všade v lepšom prepojení s prírodou.

 

Najzaujímavejšie miestnosti vo Fontainebleau:

Budoáre Márie Antoinetty – tieto dve miestnosti pokladajú za najkrajšie zdobené komnaty na zámku. Budoár ladený v tureckom štýle bol darom pre Máriu Antoinettu od jej manžela. Na jednotlivých detailoch je vidieť, že do zariaďovania sa už vmiešavali prvé exotické prvky, ktoré boli typické pre vkus vzdelanej smotánky.

Pápežský apartmán – v skutočnosti tieto priestory patrili kráľovnej Anne z Rakúska. No keďže po jej smrti v týchto komnatách dvakrát prespal pápež Pius VII., rozhodli sa ich neskôr pomenovať práve podľa neho. Celá izba je honosne zdobená, nachádza sa v nej podobná posteľ, na akej spala táto vzácna návšteva a nechýba ani maľba s podobizňou cirkevného hodnostára.

Hosťovský apartmán Napoleona III. - ďalšie významné miestnosti patrili Napoleonovi III. s manželkou Eugeniou. Tento pár mal k dispozícii luxusné apartmány s kvetinovým zdobením, ktoré majú navyše nádherný výhľad do záhrad.

Tanečná sála – patrí k miestnostiam s renesančným charakterom. Slúžila na prijímanie návštev a usporadúvanie večierkov. Má nádherné freskové zdobenie, ktoré pochádza zo 16. storočia. Delí sa na dve hlavné časti. Jedna bola určená na zábavu a tanec, čomu je prispôsobený voľnejší interiérový dizajn a druhá časť odráža pôvodný poľovnícky účel tohto zámku.

 

Štyri hlavné múzeá

Cestovatelia často odporúčajú, aby ste si návštevu zámku rozdelili aspoň na dva dni. Pre verejnosť je sprístupnená veľká plocha a keď si chcete pozrieť aj záhrady, potrebujete na to dostatok času. Len samotné múzeá sa delia na štyri veľké časti. Prvou je čínske múzeum, ktoré združuje vzácne zbierky predmetov získaných z ciest po Ázii. Výstava Napoleona I. zase ukazuje jeho vkus na zariaďovanie, dobový nábytok a maľby z tohto obdobia. Galéria má po Louvri druhú najvýznamnejšiu zbierku obrazov vo Francúzsku. Múzeum nábytku zase združuje zariadenia z éry medzi 18. a 19. storočím. Aj zvyšok zámku ponúka unikátnu zbierku vzácnych predmetov a bytových doplnkov, ktoré patrili predošlým kráľovským majiteľom.

 

Nové divadlo s duchom toho pôvodného

Medzi najmladšie miestnosti Fontainebleau patrí divadlo, ktoré vybudovali v roku 1857. Významnou súčasťou dejín zámku bola kultúra a podujatia, ktoré vzdávali poctu umeniu. Divadlo bolo najprv situované v samostatnej budove, v 19. storočí sa už stalo súčasťou zámku. Krátko po poslednej rekonštrukcii v roku 1856 vyhorelo a museli ho postaviť znova. Z pôvodného divadla sa im podarilo uchovať pár kúskov zariadenia, ktoré potom vkusne zakomponovali do nových priestorov. V zámku vždy hostili najznámejších hercov a divadelných tvorcov. Hrať na tomto mieste bolo pre nich vždy veľkou prestížou a Fontainebleau sa tak stal významným miestom aj pre francúzskych umelcov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Pixabay
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa