Edinburghský hrad - miesto, kde steny majú uši

2019-03-01 12:00:00 |   |    | 

Na území Škótska môžete navštíviť a obdivovať veľa zaujímavých hradov a pevností. Na cestovateľských zoznamoch sa najčastejšie nachádza ten, ktorý hrdo tróni nad centrom Edinburghu. Jeho história je poprepletaná intrigami, kurióznymi faktami a pútavými príbehmi.



 

Skala osídlená takmer 3000 rokov

Vysoká skala, na ktorej našli svoj domov bývalí škótski panovníci, vznikla po činnosti jednej z dávnych sopiek. Napriek nehostinnému prostrediu si ju ľudia obľúbili, pretože im dala výhodu v ochrane pred nepriateľmi. Prví obyvatelia tam bývali už v roku 900 pred Kristom. Napriek tomu sa nepodarilo uchovať záznamy o tom, kedy presne vznikol samotný Edinburghský hrad. Jediná informácia sa viaže k najstaršej dochovanej budove tohto komplexu, ktorá pochádza z roku 1130 nášho letopočtu. Ide o starobylú kaplnku, v ktorej je pochovaný kráľ Malcolm III. s manželkou Margaret, podľa ktorej bola pomenovaná. Po smrti rodičov ju nechal postaviť ich syn a keďže ju z úcty nezničil žiaden z nepriateľov, zároveň sa stala najstaršou zachovanou budovou v krajine. Jedným z prvých známych pomenovaní bol Panenský hrad, pretože podľa legendy tam žilo deväť osamelých panien. Počas histórie bol hrad veľakrát predmetom sporov medzi Angličanmi a Škótmi. Kvôli častým bojom ho museli niekoľkokrát rekonštruovať, preto na ňom badať rôzne architektonické štýly.

 

Väzenie a upaľovanie čarodejníc

Hrad je spájaný s viacerými krutými udalosťami. Temné obdobie zažíval v čase kráľa Jakuba I., ktorý sa rozhodol zasvätiť svoj život boju proti čarodejniciam. Keďže sa mu v istom čase nedarilo, obviňoval z toho čiernu mágiu. Svoju pozornosť upriamil na lady Janet Douglas, ktorú označil za bosorku. Kvôli tomu ju dlho mučil, nechal ju na nádvorí upáliť a jej hlavu napichol na kôl, ktorý vystavil rovno pri vstupnej bráne. V skutočnosti však medzi panovníkom a peknou dámou prebiehali dlhoročné spory, takže si vymyslel takýto spôsob, aby sa jej čo najskôr zbavil. Jej odsúdenie neskôr odštartovalo divoký hon na čarodejnice. Ďalšie negatívne obdobie nastalo v 18. storočí, keď sa tam nachádzalo väzenie pre vojnových zajatcov.

 

Miesto, kde steny majú uši

Pri návšteve hradu si dobre všimnite jeho uvítacie priestory, ktoré boli určené na stretnutia s návštevami a organizovanie menších podujatí. Tam sa totiž netradične stáva realitou vtipná fráza, že v tejto miestnosti aj steny majú uši. Jeden z bývalých panovníkov nechal pri krbe nainštalovať nenápadnú mriežku, ktorá prekrývala vyrezaný otvor a prepájala halu s tajným kumbálom. Majiteľ hradu sa potom niekedy vytratil, nechal hostí osamotených a z vedľajšej komôrky ticho počúval, o čom sa rozprávajú v jeho neprítomnosti. Keď sa potom v Edinburghskom hrade v osemdesiatych rokoch konalo stretnutie s Gorbačovom, ten škótsku stranu požiadal, aby na túto príležitosť mriežku zamurovali.

 

Domov pre 600 vojakov

Hrad počas dejín niekoľkokrát zmenil svoju funkcii. Posledný škótsky kráľ tam žil v 17. storočí. O pár desiatok rokov neskôr sa už stal vojenským sídlom. Pristavali k nemu jednu z najnovších budov, kde ubytovali šesťsto vojakov. Svoj nový domov tam našli aj ich velitelia a práve tam snovali plány voči nepriateľom. Z toho dôvodu sa neskôr rozhodli v hrade vybudovať vojnové múzeum a múzeum škótskej stráže.

 

Duch chlapca s gajdami

Najznámejšou ulicou v Edinburghu je Kráľovská míľa, ktorá prechádza od hradu až k opátstvu. Na nej sú sústredené všetky podniky a dôležité obchody. Túto pozíciu si drží ešte z čias dávnej histórie, keď sa tam nachádzalo veľké trhovisko a hostince. V minulosti pod ňou objavili tajný tunel. Panovník chcel vedieť, kam cesta vedie a aké tajomstvo skrýva. Preto poslal do podzemia malú výpravu. Na jej čele mal ísť chlapec s gajdami, ktorý mal počas chôdze hrať, aby ostatní ľudia za ním vedeli, kadiaľ majú kráčať a či je to bezpečné. No zrazu v tuneli nastalo nepríjemné ticho a chlapec sa prestal ozývať. Odvtedy ho nikto nenašiel a v priestoroch hradu vraj až dodnes straší jeho duch.

 

Prekliatie študentov Edinburghskej univerzity

Ročne navštívia hrad tisíce turistov. Už dlho patrí k najobľúbenejším atrakciám v Škótsku. Počas prehliadky si môžete pozrieť výstavu, ktorá sa venuje bojom a vojnám, ktorým musela táto pamiatka kedysi čeliť. Edinburgský hrad patrí dokonca medzi najviac napádané kráľovské sídla v Európe. Nezabudnite ani na kaplnku, kráľovský palác, korunovačnú miestnosť a hradby s krásnym výhľadom. I keď tam dostanete množstvo výborných príležitostí na spoznávanie škótskych dejín a kultúry, žiaci blízkej Edinburghskej univerzity to pre ich štúdium s veľkou pravdepodobnosťou nevyužijú. Podľa povery totiž všetci študenti, ktorí v čase štúdia na škole prejdú cez hlavnú bránu ešte pred záverečnými skúškami, zaručene na nich neuspejú. Keďže nikto nechce podstupovať takéto riziko, radšej sa hradu zďaleka vyhýbajú.

 

Otváracie hodiny a vstupné:

Letná sezóna: 9:30 – 18:00

Zimná sezóna: 9:30 – 17:00

Vstupné dospelí: 19,50 libry

Vstupné deti do 15 rokov: 11,50 libry

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa