Nešťastná láska, čerti aj duchovia: Ukrajinské hrady skrývajú zaujímavé legendy

2019-03-11 00:00:00 |   |    | 

Počas návštev hradov a zámkov návštevníci neočakávajú len prehliadku historického nábytku a pohľad na prepych, ktorý si kedysi dožičili ich obyvatelia. Najzaujímavejší moment prichádza vtedy, keď sprievodca vytiahne zo zásoby nejakú zaujímavú historku. Práve tá im pridáva na atraktívnosti a priláka tam ďalších zvedavcov. Ukrajinské hrady vám aj v tomto smere majú čo ponúknuť.



 

Užhorodský hrad, Užhorod

Jedna z najstarších a najznámejších pevností v krajine sa nachádza v Užhorode. Tá patrila až po dobu štyroch storočí rodine Druget. Jej členovia dedili hrad z generácie na generáciu a počas tohto obdobia sa im podarilo vybudovať najlepšie strážené sídlo v šírom okolí. To však veľmi trápilo jedného poľského vojvodu, ktorý chcel konečne prerušiť neporaziteľnosť tohto rodu. Na hrad sa však neodvážil zaútočiť priamo, radšej si vybral jednu veľkú lesť. Často sa prechádzal v uliciach mesta a vyhľadával príležitosť, aby stretol dcéru majiteľov. Tá sa do sympatického mladíka zahľadela a podľahla jeho čaru. Poľský vojvoda potom od nej ľahko vymámil všetky dôležité informácie o hrade. Takto sa dozvedel o slabých miestach a možnostiach, ako by mohol zaútočiť. Keď sa to dopočul otec dievčiny, rozzúril sa a nechal ju uväzniť v jednej z komnát. Vojvodovi sa nikdy nepodarilo hrad napadnúť a nešťastná kráska zomrela osamotená. Jej duch odvtedy chodí okolo hradieb a hľadá svoju vyvolenú lásku.

 

Hrad Palanok, Mukačevo

Pre návštevníkov tohto hradu majú pripravené hneď dve zaujímavé legendy. Prvá sa viaže k studni, ktorú uvidíte na nádvorí. Ak z nej začujete divné zvuky, nebude to vraj náhoda. Pri hľadaní prameňa museli vykopať veľmi hlbokú dieru, ale napriek tomu neboli úspešní. Princ Koriatovič bol už z toho natoľko zúfalý, že neváhal uzavrieť zmluvu s diablom. Ten mu ponúkol, že mu studňu naplní vodou, ak mu za to dá mešec zlata. Panovník ho však oklamal a vložil mu tam len dve mince. Keď diabol skákal do studne, veľmi kričal a týmito zvukmi z jej dna straší už po dlhé roky. Druhá legenda sa spája s výnimočne krásnou a statočnou kontesou Ilonou Zrini. Počas napadnutia hradu Palonok rakúskym vojskom prišla na jednu z veží povzbudiť svojich bojovníkov. Keď ju generál uvidel, rozhodol sa radšej vzdať. Povedal, že proti takej kráse nemožno bojovať a musí ustúpiť.

 

Hrad Kremenec, Kremenec

Princezná Bona Sforza bola majiteľkou hradu približne dvadsať rokov. Hrad Kremenec ako aj celé okolie milovala a rada sa tam vracala. Preto sa rozhodla na jednom z blízkych kopcov ukryť veľmi cenný poklad. Po smrti sa vraj jej duch opäť vrátil do Ukrajiny a tam chráni svoje cennosti. Aj počas týchto dní sa údajne prechádza okolo hradieb a nesie so sebou jedno veľké tajomstvo. Keď sa ju totiž odvážite v deň Veľkej noci pobozkať na ústa, daruje vám kľúč od svojej skrýše. No vojsť do nej môžete iba v čase, keď budú odbíjať kostolné zvony. Počas prvého úderu musíte vojsť rýchlo dnu a von sa musíte vrátiť ešte pred tým posledným. Keď to nestihnete, tak si vás už princezná nechá a nepustí vás medzi živých.

 

Hrad Lubart, Luck

Mnoho hradných legiend sa spája s nešťastnou láskou. Inak tomu nie je ani v prípade Lubartu, ktorý kedysi vlastnil aj princ pochádzajúci z Litvy. Ten sa zamiloval do krásnej Oksany, ale jeho city neboli opätované. Preto sa rozhodol zajať ju v jednej z veží, aby svoj názor napravila. Keďže ani pod veľkým nátlakom neprichádzala kladná odpoveď, jeho srdce to už nevydržalo. Medzi láskou a nenávisťou je len veľmi tenká hranica, preto v návale vášní dal svojim vojakom príkaz, aby ju zavraždili. Od týchto čias blúdi po hrade Oksanin duch, ktorý nedokáže nájsť pokoj a odobrať sa na druhý svet. Pri vražde jej totiž údajne jeden z vojakov ukradol prsteň a ten speňažil na trhu. Pokiaľ sa obľúbený šperk nevráti na prst zavraždenej krásavice, tá bude dovtedy smutne čakať v hradných miestnostiach. Keďže o jeho osude sa nepodarilo uchovať žiadne zmienky, zrejme je už navždy odkázaná na trpké sklamanie.

 

Hrad Ostroh, Ostroh

Jednou z obyvateliek hradu bola nádherná princezná Galška. Tá bola vychýrenou krásavicou a oženiť sa s ňou chcelo viacero švárnych panovníkov. V tom však zasiahol jej strýko, ktorý jej dohodol sobáš so svojim príbuzným, bohatým a vplyvným mužom. Princezná ho nemilovala a počas svadobného obradu bola nesmierne smutná. Zrazu uprostred kázne, ktorá sa konala v hradnej kaplnke, začala silná búrka, svetlá zhasli a minul sa olej do lámp. Kňaz to pokladal za zlé znamenie a pár nechcel zosobášiť. Na nátlak Galškinho strýka musel pokračovať a mladí ľudia sa stali manželmi. No princezná bola natoľko smutná, že sa rozhodla radšej zomrieť, ako keby mala žiť po boku muža, ktorého nemiluje. Ešte počas svadobnej noci vyskočila z balkóna a podľa niektorých svedkov nespadla do priekopy, ale hneď vzlietla k mesiacu. Odvtedy sa jej duch ukrýva v priestoroch hradu a občas sa ukáže jeho návštevníkom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa