Pred 500 rokmi zomrel Leonardo da Vinci: Vydajte sa v stopách génia

2019-05-02 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie meno Leonarda da Vinciho, väčšina ľudí si predstaví Monu Lisu s tajomným úsmevom, alebo vzácnu fresku Posledná večera, ktorú sa len s veľkou námahou podarilo zachovať aj pre ďalšie generácie. V skutočnosti však bolo maliarstvo len jednou z činností, ktoré tento Toskánec tak dokonale ovládal. Venoval sa aj architektúre, hudbe, sochárstvu a vynálezom, vďaka čomu je považovaný za archetyp „renesančného človeka“ a univerzálneho génia. Vydajte sa v jeho stopách.



 

Maliar, sochár, architekt, inžinier, staviteľ pevností, hudobník, spevák, básnik, vedec, vynálezca Leonardo da Vinci (15. apríla 1452 - 2. mája 1519) už v mladosti prejavil výnimočný výtvarný talent. Žil striedavo vo Florencii a v Miláne. V roku 1516 prijal pozvanie od nového francúzskeho panovníka Františka I. (1494-1547), aby sa so svojím verným žiakom Francescom Melzim (1492/93-1570) usadil v zámku Clos Lucé pri meste Amboise. S titulom prvého kráľovského maliara a inžiniera Leonardo da Vinci pripravoval pre kráľovský dvor dekorácie pre početné slávnosti a pracoval na koncepcii zavlažovacieho systému medzi riekami Loire a Saône. O tri roky neskôr, 2. mája 1519 v Clos Lucé pri Amboise Leonardo naposledy vydýchol.

Leonardove diela sú dnes vystavené v galériách po celom svete. V parížskom Louvri môžete vidieť päť majstrových obrazov, vrátane toho najslávnejšieho s názvom Mona Lisa. Dve významné maľby vystavuje Národná galéria v Londýne, po jednej nájdete v mníchovskej Alte Pinakothek, Národnej galérii vo Washingtone aj v Gallerie dell´Accademia v Benátkach, hoci tá slávne dielo Vitruviánsky muž verejnosti sprístupňuje iba výnimočne. Jednu z najvýznamnejších Leonardových malieb však máme aj na skok – Národné múzeum v Krakove vystavuje jeho Dámu s hranostajom.

Ak však chcete dielo a osobnosť tohto génia spoznať skutočne dobre, vydajte sa do týchto miest:

 

Vinci

Život génia sa začal 15. apríla 1452 v malej toskánskej osade Anchiano na južných svahoch Monte Albano, pokrytých vinicami a olivovými hájmi. Dodnes tam môžete navštíviť Leonardov rodný dom s expozíciou kópií umelcových diel a krátkeho biografického filmu.

Ešte viac sa o slávnom maliarovi dozviete v 3 kilometre vzdialenom  mestečku Vinci. V jeho centre stojí kostol Santa Croce, kde bol údajne malý Leonardo 16. apríla 1452 pokrstený, socha koňa podľa umelcovho návrhu a predovšetkým Museo Leonardiano, ktorá da Vinciho predstavuje ako umelca, vedca, objaviteľa aj dizajnéra. V múzeu sa nachádza viac ako 50 modelov zostrojených podľa Leonardových návrhov vrátane jeho slávnych lietajúcich strojov či parného dela.

 

Florencia

Žiaden milovník umenia neobíde ani 50 kilometrov vzdialenú Florenciu, kolísku renesancie, kde  v roku 1466 ako 14-ročný nastúpil Leonardo do učenia k Verocchiovi. Jeho najstaršie diela môžete obdivovať v Palazzo Pitti a predovšetkým v sále č. 15 galérie Uffizi, ktorá ponúka jednu z najrozsiahlejších zbierok umenia v Taliansku. Okrem Leonardových diel tam uvidíte práce jeho veľkého rivala Michelangela, ale aj maľby Giotta, Fra Angelica, Boticelliho, Cranacha, Dürera, Raffaela, Tiziana, Rubensa, Caravaggia či Rembrandta. Vstupenku si nezabudnite rezervovať vopred, záujem o návštevu jednej z najvýznamnejších galérií sveta je obrovský!

 

Miláno

V roku 1482 sa Leonardo da Vinci presťahoval do Milána, kde sa stal dvorným maliarom Ludovica Sforzu. Sídlo tohto rodu patrí k najnavštevovanejším pamiatkam mesta a turisti tu obdivujú nielen architektúru zo 14 . storočia, ale aj maliarske diela, vrátane nedokončenej sochy Pieta Rondanini od Michalengala alebo Leonardove fresky v Sala delle Asse. Umelec v Castello Sforzesco prežil 16 rokov, počas ktorých projektoval mesto, plánoval festivaly, napísal svoj Traktát o maliarstve a namaľoval mnohé zo svojich najvýznamnejších diel vrátane Dámy s hranostajom, Madonny v skalách a predovšetkým fresky Posledná večera.

Tá je opäť prístupná verejnosti v kostole Santa Maria delle Grazie (necelý kilometer od hradu Sforzovcov). Vstupy sú kontrolované a k vzácnemu dielu naraz vpustia len 30 ľudí,  preto bývajú vstupenky vypredané aj dva týždne vopred. Hneď cez ulicu nezabudnite navštíviť ani Casa Atellani, kde mal Leonardo od roku 1498 svoj vinohrad.

 

Rím

V roku 1513 sa Leonardo presťahoval do Ríma, aby tam pracoval na objednávke pre kardinála Guiliana de Medici, brata vtedajšieho pápeža Lea X. Umelec počas svojho pobytu v Ríme býval u Guiliana vo Vatikáne a niektoré z týchto sál sú otvorené aj pre verejnosť. Vynechať samozrejme nemožno ani Vatikánske múzeá, ktoré združujú diela od rímskej doby až po súčasnosť. Okrem dvoch malieb Leonarda a preslávenej Sixtínskej kaplnky s freskami Michelangela tam teda môžete vidieť aj diel van Gogha, Gaugina, Dalího či Picassa.

V Ríme nesmiete obísť ani Múzeum Leonarda da Vinciho na Piazza del Popolo, kde sú vystavené interaktívne stroje podľa majstrových nákresov, štúdie jeho najvýznamnejších renesančných prác aj mnoho anatomických skíc a kresieb.

 

Amboise

Na sklonku sa života sa Leonardo da Vinci presťahoval do údolia Loiry vo Francúzsku, kde sa stal dvorným maliarom kráľa Františka I. Ten mu pridelil sídlo Clos Lucé neďaleko zámku Château d’Amboise asi hodinku od Paríža. Budova bola postavená v roku 1471 Etiennom le Loup, v roku 1490 sa ale stala letným sídlom francúzskych kráľov.

Od roku 1516 tu býval slávny maliar, ktorý sa v službách panovníka spolu so študentmi venoval anatómii, inžinierstvu a vede. Kráľa navštevoval prostredníctvom podzemnej chodby, ktorá Clos Lucé spájala so zámkom. V kaplnke sv. Huberta v Château d’Amboise napokon Leonardo da Vinci našiel večný odpočinok, keď  2. mája 1519 v Clos Lucé zomrel.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa