Grécky Kos - nádherný ostrov v tieni Hippokratovho stromu

2019-08-12 00:00:01 |   |    | 

Ostrov Kos sa nachádza v blízkosti Turecka, čo ovplyvnilo jeho vývoj a kultúru. Na malej rozlohe ponúka rôzne pamiatky z rímskej, gréckej, stredovekej a byzantskej éry. Nechýbajú ani spomienky na Osmanskú ríšu. Pred dvoma rokmi utrpel turizmus ranu v podobe zemetrasenia a prívalu utečencov. Odvtedy sa pozviechal a opäť sa snaží prilákať turistov aj na veľmi dobré ceny.



 

Asklépion

Hlavnou atrakciou Kosu je liečebný chrám Asklépion, ktorý sa nachádza neďaleko hlavného mesta Kos. Nejazdia tam pravidelné autobusové linky, ale pohodlne sa tam dostanete prostredníctvom tunajších tour operátorov. Výborných sprievodcov so zaujímavým výkladom ponúka spoločnosť Hellenic Coaches, ktorá organizuje fakultatívne výlety vo väčších skupinách a zavezie vás aj do iných lokalít na ostrove.

História tohto chrámu siaha do 4. storočia pred Kristom. Vtedy tam vybudovali veľký komplex rozprestierajúci sa na troch úrovniach, ktorý fungoval ako obetné miesto, nemocnica, liečebné kúpele, ale aj škola, ktorú mohli navštevovať miestni učenci. Jedným z nich bol údajne aj Hippokrates, ktorý neskôr položil základy modernej medicíny. Práve na tomto mieste sa naučil, že liečba človeka musí prebiehať komplexne. Podľa vtedajších teórií nemôžete liečiť iba fyzickú časť, teda telo, keď mnoho chorôb pramení zo zlého psychického rozpoloženia, teda chorej duše, čo spôsobujú nevyriešené problémy, konflikty a stres. Podľa vyznávačov tejto teórie na to súčasní lekári zabúdajú, preto v nemocniciach pribúda toľko pacientov.

Z Asklépionu dnes zostali iba ruiny, ktoré svedčia o veľkoleposti celého areálu. Ten bol dlhé roky pochovaný pod nánosmi pôdy. Až zemetrasenie odhalilo pozostatky pôvodných budov, ktoré potom postupne odkryl tím archeológov. Objavené pozostatky budov ponechali v pôvodnej podobe, zrenovovali len rozsiahle schodisko, aby bol areál lepšie prístupný turistom. Z vrcholu Asklépionu máte nádherný výhľad až do Turecka. Vstupné do komplexu je 8 eur.

 

Hippokratov strom

S týmto známym učencom je spätá aj ďalšia zaujímavosť, ktorá sa nachádza priamo v meste Kos. Ide o Hippokratov strom, pri ktorom kedysi podľa legendy s obľubou prednášal svoje poznatky a objavy z oblasti medicíny a učil ostatných ľudí, ako sa môžu liečiť a vyhnúť niektorým chorobám. Nie je však jasné, či ide skutočne o pôvodný platan, alebo len na rovnakom mieste zasadili po rokoch ten istý strom, ktorý hrdo tróni v centre mesta. Tak ako Asklépion, rovnako aj tento platan je vyhľadávaným miestom lekárov, ktorí si tam dokonca často chodia obnoviť Hippokratovu prísahu.

 

Mesto Kos

Rozlohou menšie prístavné mesto Kos je plné zaujímavých atrakcií. Hneď pri autobusovej stanici sa nachádza pevnosť Neratzia, ktorá je však v súčasnosti neprístupná. V roku 2017 narušilo jej základy zemetrasenie a vstup do nej by bol pre turistov nebezpečný. Z rovnakého dôvodu sa narušila aj statika iných budov v meste, takže kvôli tomu si môžete niektoré pamiatky pozrieť len z exteriéru. Malou výhodou nepríjemných otrasov je, že pri každom zo zemetrasení sa vždy odhalilo niekoľko nových ruín, ktoré odkrývali pravú históriu ostrova. Centrum Kosu je malé, nachádza sa v ňom menší kostol, múzeum a veľké trhovisko, kde nájdete najlacnejšie suveníry od sladkostí cez olivové oleje až po bio kozmetiku. Hneď v jeho susedstve uvidíte typický grécky kostol s modrou strechou. Na jeho druhej strane sa nachádza ďalšia obchodná ulica so suvenírmi. Pokiaľ si chcete obzrieť celé mesto, prevezte sa na vyhliadkovom vláčiku, ktorý štartuje od prístavu a stojí 8 eur.

 

Rímsky amfiteáter

Neďaleko centra sa nachádza rímsky amfiteáter z 2. storočia, ktorý objavili v roku 1929. V súčasnosti je v dobrom zachovalom stave, preto sa počas leta využíva na organizovanie rôznych podujatí, najmä divadelných predstavení s antickou tematikou. Amfiteáter sa pokladá za najstaršiu verejnú mestskú budovu. V súčasnosti je voľne prístupný a dostanete sa aj do jeho útrob, do chodieb, ktoré kedysi využívali herci.

 

Miesto, kde sa skrýval Herkules

Jedna z legiend hovorí o tom, že Herkules sa po odchode z Tróje potreboval skryť pred búrkou, ktorú naňho zoslali bohovia. Divoké more ho zaviedlo až na ostrov Kos, kde našiel svoje útočisko. Podľa neho potom pomenovali jeden z rímskych chrámov, z ktorého dnes zostali už len ruiny. Nájdete ich v blízkosti Hippokratovho stromu, pričom ide o rozsiahlejší komplex s rôznymi zachovanými časťami budov. Aj tento park je voľne prístupný pre verejnosť.

 

Súkromná zbierka najzachovalejších sôch

V samotnom centre sa nachádza archeologické múzeum s rôznymi vzácnymi vykopávkami a sochami. Tie pochádzajú zo zbierky jedného z tunajších mecenášov. Väčšina z nich zobrazuje rôznych bohov a nechýba medzi nimi ani Hippokratova podobizeň. Na výstave si môžete pozrieť vlastné mince, ktoré používali obyvatelia Kosu, dobové fľašky na pitie pre bábätká a vzácne zlaté šperky.

 

Zia, ktorá vám ukáže pravé Grécko

Jednou z najobľúbenejších častí ostrova je dedinka Zia, ktorá sa nachádza v tunajšom pohorí. Vedie k nej strmá cesta plná zákrut, ktorá postupne odhaľuje nádherné časti tejto krajinky. Pokiaľ sa tam vyberiete na tradičný grécky večer, na ktorom si pochutíte na špecialitách domácej gastronómie a naučíte sa tancovať zorbu, dostanete ešte bonus navyše v podobu západu slnka nad morom. Väčšina budov má typický grécky charakter s bielymi fasádami, modrými dopnkami a veľkým množstvom zelene.

 

Stále funkčný veterný mlyn

Tak ako všade v Grécku, aj na Kose uvidíte niekoľko veterných mlynov. Väčšina z nich plní už len ozdobnú funkciu. Jediný funkčný mlyn sa nachádza v dedinke Antimachia. Pochádza z 19. storočia a pôvodne ho vlastnil kňaz. I keď ho poškodilo silné zemetrasenie, neskôr sa ho podarilo opäť sprevádzkovať. V súčasnosti ho vlastní jeden z majiteľov tunajšej hotelovej siete, ktorý tam vyrába múku na chlieb a koláče, ktoré pečie vo svojich prevádzkach.

 

Tour, ale aj dobré prepojenie dopravou

Doprava po ostrove je veľmi jednoduchá. Jednotlivé rezorty sú prepojené miestnymi linkami a dostanete sa s nimi prakticky kdekoľvek. Ich trasy vedú tak do centra Kosu, ako aj do iných dediniek v okolí. Cena jedného lístka je 1,80 v obchodoch alebo 2 eurá priamo v autobuse, pričom nezáleží na tom, či sa zveziete jednu alebo päť zastávok. Hotely ponúkajú tiež prenájom minikár, skútrov, bicyklov alebo automobilov. K dispozícii máte aj niekoľko fakultatívnych výletov po ostrove. Najdlhšie fungujúcou spoločnosťou je Kos Private Tours, ktorá organizuje súkromné výlety aj pre malé skupiny do štyroch ľudí. V ponuke majú sedem rôznych druhov zájazdov a pokiaľ medzi nimi nenájdete niečo podľa vlastného gusta, môžete si dohodnúť na mieru ušitý program. V pohodlných mikrobusoch zabezpečujú aj transfery z letiska do hotelov.

Táto cesta vznikla za pomoci:

Discovergreece.com https://www.discovergreece.com/

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa